A Kapsch – a telekommunikációs újdonságok éllovasa

 
2014. Nov. 23. 16:58

A Kapsch – a telekommunikációs újdonságok éllovasa

2014. november 23., Vasárnap 16:58

A Kapsch neve nemcsak a cég hazájában, Ausztriában, hanem a világ sok országban, szinte valamennyi földrészen összeforr a telekommunikációval, a vasúti, avagy a kékfényes GSM rendszerrel, az elektronikus útadóval, a biztonságos adattárolással – még ha egyik-másik szakkifejezés sokaknak mintha kínaiul is lenne. Magáról a cégről, történetéről azonban kevesen tudnak: a Kapsch nem a rivaldafény híve, még a sokaknak oly fontos tehetség- és művészet pártoló tevékenységet is szerényen, inkább a háttérből űzi.

Egy lépéssel mindig előbb – a mottó a kezdetekig visszakövethető. Pedig ez nem tegnap volt: Johann Kapsch 1892-ben alapította kis finommechanikai cégét Bécsben, morze – és távíró készülékek és telefonok gyártására, ami akkoriban igazán újdonságnak számított. A cég 1923-ban beszállt a rádiógyártásba, egyik társalapítója lett az osztrák rádió-társaságnak, vagyis bábáskodott az ausztriai rádiózás korszakának születésénél. 1930-ban a Bécsi Vásáron a Kapsch-pavilon hazai szenzáció helyszíne volt: a közönség itt élvezhette az első ausztriai televíziós adást. A háború után a Kapsch az Osztrák Postával együttműködve részt vett a telefonhálózat helyreállításában és továbbfejlesztésében, 1955-ben pedig a Kapsch dobta piacra Ausztriában az első fekete-fehér tévé készüléket.

Tizenkét év múlva hozza ki az első színes tévét, majd 1970-ben az osztrák vasutat látja el vasúti telefonrendszerrel. Nem marad ki a digitális világ kiépítéséből: 1978-ban részt vesz az ausztriai digitális telefónia és hírközlési rendszerek megteremtésében. Következik a repülésbiztonság és a mobiltelefónia, majd 1989-ben a közeép-kelet-európai – köztük a magyar – leányvállalatok létrehozatala.

Legyen szó a GSM-rendszerekről, hazai és külföldi vasutak részére kifejlesztett hálózatról, digitális útadóról, a Kapsch világszerte mindenütt versenyben van, s rekordgyorsasággal teljesíti a feladatot – hogy aztán ismét új feladatokat keressen. Például az egyre fontosabb – és oly sok veszélyt rejtő – adattárolás terén. Nagyjából 2009-től a megnövekedett feladatokat a részterületek és súlypontok elkülönítése, a nagyobb hatékonyság miatt a cégvezetés külön társaságok hatáskörébe helyezte. Tőzsdére kerül a csoport egyik-másik tagja, miközben újabb és egyre korszerűbb technológiai megoldások, rendszerek fűződnek a nevéhez, immár az energiagazdálkodásban is.

Új korszakot nyitott a cég a már említett adattárolás biztonságára kidolgozott rendszerrel. Európa legbiztonságosabbnak számító adatközpontjának létrehozatalához a Kapsch egy második világháborúban épült, ám soha használatba nem vett földalatti területet használt fel. Az earthDATAsafe a stájerországi Kapfenbergben van, van jó 150 méterrel az ottani hegyek alatt. A 900 méter hosszú alagútrendszeren át meg közelíthető, nyolc biztonsági zónára osztott, 4000 négyzetméteres, létesítmény ma már a Kapsch „föld feletti” felhő alapú megoldásainak is központjává vált. A Kapsch BusinessCom – az adatkompetencia felelőse – egyébként rendszerintegrátorként szerepel, vagyis a rendszerek szállítására és kiépítésére, valamint az ehhez kapcsolódó tanácsadási és üzemeltetési feladatokra szerződik.

Mindezekről inkább csak a szakemberek tudnak. No és azok, akik valamilyen módon – akár a tehetségpártoló programok valamelyike révén, akár a kulturális mecenatúra miatt – kapcsolatba kerültek a céggel. Vagy azért, mert szívesen vennének részt a kétségkívül egy lépéssel mindig a mindenkori tudományos-technikai szint előtt járó csapat munkájában.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl