Nincs szükség regisztrációra

Nyáréji koncert Schönbrunnban a csillagos ég alatt

 
2013. Máj. 12. 18:54

Nincs szükség regisztrációra

Nyáréji koncert Schönbrunnban a csillagos ég alatt

2013. május 12., Vasárnap 18:54

Az idén Lorin Maazel vezényli a Bécsi Filharmonikusokat a szokásos kora nyári ajándék koncerten a Schönbrunni kastélyban. Újdonság, hogy az idén nem kell regisztrálni – ám ajánlatos időben érkezni, a jobb helyek hamar elkelnek. A koncertet május 30-án tartják.

A hivatalos kezdés 21 óra, de a közönség már jó egy órával előbb gyülekezik – a szervezők fél héttől nyitják meg a kapukat. A tapasztaltak tudják, miért jó sietni: a kastélyparkban, a Neptun kút előtt felállított széksorok hamar betelnek, tulajdonképpen jóval kevesebb az ülőhely, mint amennyire szükség lenne. Akinek nem jut szék, annak ott a park füves része, és a nagy kivetítőknek/erősítőknek köszönhetően mindenhol jól látni-hallani a műsort.

A Bécsi Filharmonikusok először 2004-ben muzsikáltak a csillagos ég alatt a gyönyörű parkban. Az erre az alkalomra kialakított nézőtéren, és a füves részen összesen vagy százezres közönség juthat ingyen, belépődíj nélkül a különleges élvezethez: további százezrek pedig a televíziós közvetítés jóvoltából lehetnek részesei a koncertnek. S hogy miért? A cél megajándékozni a zenét kedvelőket, olyanokat is hozzájuttatni a világhírű zenekar produkciójához, akiknek nem telik az általában borsos belépőjegyre.

Az idei hangverseny programját teljes egészében a 2013-as esztendő ünnepeltjeinek, az egyaránt 200 éves születésnapját ünneplő Richard Wagnernek és Giuseppe Verdinek szentelik. Utóbbi műveit A Győzelmi induló az Aidából, a Táncok az Otellóból, a Luisa Müller és a Végzet hatalma nyitánya, és a Lombardokból az Ó lány, az ég szívemet c. mű képviseli, Míg Wagner művei közül részletek csendülnek fel a Mesterdalnokokból, a Trisztán és Izoldából és A Valkűrökből.

Lorin Maazel egyike azoknak a világhírű karmestereknek, akik időről időre vezénylik a nevezetes zenekart. Pedig az ő kapcsolata nem felhőtlen a nemcsak nagy tudásáról, hanem talán éppen emiatti rátartiságáról is ismert muzsikusokkal. Bár Lorin Maazel 1980 és 86 között vezette a zenekart – mielőtt még megszületett a döntés az alkalmanként meghívott karmesterekről –, később megromlott köztük a viszony. A nagy kibékülés igazi ünnep volt, a közönség tombolva ünnepelte a Musikvereinbe ismét visszatért karmestert, aki Mahler 2. szimfóniáját vezényelte.
A jelenleg 83 éves karmester e mosolyszünet ellenére eddig tizenegyszer vezényelt az Újévi Koncerten, hosszú pályája alatt vagy 200 zenekarral dolgozott együtt. Jelenleg a müncheni Filharmonikusok vendégkarmestere.

A nyáréji hangverseny helyszínére 18.30-tól engedik be a közönséget, részletek a honlapon találhatók. A hangverseny napján hívható Hotline: 0800 0800 99 – rossz idő esetén itt kapható felvilágosítás. A helyszínen egyébként megvásárolható a korábbi hangversenyekről készült CD és DVD.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl