Filmünnep Bécsben – ötvenedszer

 
2012. Okt. 19. 20:05

Filmünnep Bécsben – ötvenedszer

2012. október 19., Péntek 20:05

Ez az ötvenedik Viennale – és ha a program összeállításánál nincs is jele az eltérésnek a megszokottól, ünneplésben nincs hiány. Bár a fesztivál csak október 25-én kezdődik, (és november 7-ig tart),– szám szerint 50 kisebb nagyobb rendezvény már május óta emlékeztet a jubileumra.

Ünnepre utal a régi posta belvárosi épületében kialakított új fesztiválközpont is. Itt tartották a sajtóértekezleteket, itt ismertették a programot – és ez az új helyszín azt is jelenti, hogy a fesztivál talán végre végleges otthonra talált.

A kéthetes fő programban egyébként 300 filmet vetítenek. Illusztris vendégek emelik az ünnep fényét, a rendezők közül Werner Herzog, Olivier Assayas, Thomas Vinterberg jön el Bécsbe, és itt lesz Michael Caine, Isabelle Huppert, Klaus Maria Brandauer.

Nyitófilmként Ben Affleck Argo című politikai krimijét láthatja a közönség, amelynek azonban le kell mondania az utóbbi időben egyre nagyobb sikereket arató Ulrich Seidl munkáiról. Az osztrák rendezőnek nem felelt meg a 18 órai kezdés – eredetileg erre az időpontra tervezték be a Paradicsom című trilógia első két részének vetítését. Seidl egyébként is élesen támadta a Viennale igazgatóját, mondván, hogy Hans Hurch nem karolja fel az osztrák alkotókat kellőképpen. Van még egy film, amelyet a tervekkel ellentétben nem sikerült megszereznie a fesztiválnak: kimarad a programból Paul Thomas Andersons A mester című alkotása is. Mindent egybevetve a fő programba 10 nagyfilm és 17 kisfilm került be, ahogyan az a Viennalen szokás, csupa olyan alkotás, amely már szerepelt más fesztiválon, és csekély a remény, hogy az osztrák filmforgalmazás megvásárolta. Két osztrák film ősbemutatóját is a fesztivál keretében tartják: Peter Kern „Gyémántláz” és Antonin Svoboda ”The Strange Case of Wilhelm Reich" című alkotását – utóbbi előadásra várják a főszereplőt, Klaus Maria Brandauert is.

A szokásos retrospektív programot az idén Bécs szülöttének, Fritz Langnak szentelik: 22 különböző műfajú amerikai filmet vetítenek e program keretében, köztük klasszikusokat, és kevésbé ismerteket is, sőt, a róla készült filmet is. Ezzel egyidejűleg megjelenik egy könyv is Langról, az egyes filmekről szóló cikkekkel, dokumentumokkal, önéletrajzi írásokkal, interjúkkal.

A filmfesztivál ideje alatt közönségtalálkozók, kiállítások, koncertek várják az érdeklődőket: a teljes program a fesztivál honlapján található. A jegyek árusítását október 20-án kezdik.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl