Ausztria kitárja a kaput a diplomások előtt

Égető a kvalifikált munkaerő hiánya

 
2013. Márc. 28. 10:19

Ausztria kitárja a kaput a diplomások előtt

Égető a kvalifikált munkaerő hiánya

2013. március 28., Csütörtök 10:19

 

 

Csak a nem EU-tagországokból érkezőkre vonatkozik az osztrák törvényhozás legújabb döntése, amely könnyítést jelent a diplomás bevándorlók számára. Kevés ugyanis a képzett munkaerő, a külföldiek Ausztriába csábítására eddig hozott intézkedések nem jártak sikerrel. Igaz, EU-n belül nincs is szükség könnyítésre: a 27 tagország diplomásai között nem tehető különbség.

A könnyítés jelentős. Megszűnik az az előírás, hogy a harmadik országbeli diplomások csakis személyesen és még külföldön nyújthatják be ausztriai letelepedési kérelmüket. Helyettük intézkedhet az az ausztriai vállalat, amelyik alkalmazni szeretné az illetőt. Ráadásul egyesek piros-fehér-piros plusz kártyát kapnak, ami korlátlan bejutást biztosít a teljes munkaerőpiacra. Családtagjaik két év után letelepedési engedélyt kapnak. A rendelkezések között jó néhány szociális jellegű is van, könnyítik a külföldi – harmadik országból érkezett – művészek ausztriai tartózkodásának feltételeit, lehetőséget kapnak a vállalatok arra, hogy nem EU-országból származó, Ausztriában tanuló egyetemistákat foglalkoztassanak részmunkaidőben. Illetve az egyetemisták egy időre megszakíthatják tanulmányaikat, és munkába állhatnak, ha találnak munkáltatót, aki erre igényt tart. (Egyébként 2014-től a román és bolgár munkavállalók is szabadon bejuthatnak az osztrák munkaerőpiacra. Ekkor jár le az új EU-tagországokra vonatkozó moratórium, amelyet nem hosszabbítanak meg).

A nagylelkűség oka: a ötlet nem vált be, illetve nem hozta meg a kívánt eredményt. Ausztriába ma sem tódulnak a diplomás munkavállalók EU-n kívüli országokból, akiknek köszönhetően azután felvirágozhatnának a vállalkozások, s rajtuk keresztül az osztrák gazdaság. 2012-ben a tervezett nyolcezer helyett alig 1500 ilyen kártyát adtak ki harmadik országból érkező magasan kvalifikált személyeknek – igaz, ez kétszer annyi volt, mint az előző évben.

Ami nem változik, az a harmadik országbeli kulcsfontosságú munkaerő kötelező minimális fizetése: csak a havi bruttó kétezer eurót keresők kapják meg a boldogító piros-fehér-piros kártyát. Márpedig ez a feltétel sokak – köztük Sebastian Kurz illetékes államtitkár – szerint akadály, az előírt összeg túl magas, akadálya annak, hogy tömegesen kapják meg a letelepedési jogot.

Mások, köztük Rudolf Hundstorfer szociáldemokrata szociálisügyi miniszter, viszont attól tartanak, hogy egy ilyen csökkentés rosszul hatna a fiatal osztrák diplomások helyzetére. A miniszter úgy véli, egyáltalán nem kívánatos, hogy az egyetemekről kikerülőket csak 1200-1600 eurós kezdő fizetés illesse. A vita élénk, ám abban mindenki egyetért, hogy további módosítások szükségesek, hiszen az osztrák gazdaságnak égető szüksége van kvalifikált, vezetésre alkalmas munkaerőre.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl