Foglalkoztatottak támogatása Bécsben

 
2013. Dec. 23. 08:32

Foglalkoztatottak támogatása Bécsben

2013. december 23., Hétfő 08:32

A Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (WAFF) újabb lehetőséget kínál azoknak a magyaroknak, akik Ausztriában szeretnének új életet kezdeni. A szervezet e szándékának megerősítésére magyar nyelven tartott információs rendezvényt – amelyen ott volt Adamovits L. Endre, a szervuszausztria.hu olvasója. Neki köszönhetően tájékoztathatjuk olvasóinkat a rendezvényről.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, mi is az az 1995-ben alapított rövidítésű (Wiener ArbeitnehmerInnen Förderungsfonds) szervezet, pontosabban mi a célja, mit kínál?

Elsősorban a bécsi munkavállalók szakmai fejlődését és a munkavállalási esélyeket támogatja. Igyekszik elérni a munkaerőpiacon fennálló hátrányos helyzet megszüntetését és megakadályozni, hogy bárkit is kizárjanak a munkavállalási rendszerből. Legalább ilyen fontos a nők és férfiak esélyegyenlőségének megteremtése a munkaerőpiacon, s mindennek összegezéseként Bécs gazdasági vonzerejének további erősítése. Vagyis mindent összevetve a foglalkoztatottak segítése.

Bécs városa StartWien néven foglalja össze azt a programot, amely nyelvi és szakmai továbbképzést, illetve ez utóbbi anyagi támogatását, tréninget, coachingot foglal magában.Az információs bázis az interneten található www.wienerbildungs.at , illetve http://www.waff.at/html/index.aspx?page_url=Home&mid=337

A projekt munkatársai személyes találkozón készítik el a jelentkező részére a s rászabott pályázati anyagot. A főbb irány a munkahelyváltás, a visszatérés a munkaerőpiacra, a munkahely biztosításának hosszú távú biztosítása.

Kiemelten ajánlják a segítség igénybevételét a tanulmányaikat befejezett ipari tanulóknak, főiskolai hallgatóknak, de azoknak is, akik még előírt képzésben vesznek részt, részmunkaidősök, gyermekgondozási segélyen vannak, vagy éppenséggel nemrégiben regisztráltak egyéni vállalkozóként.

A sikeres és jól látogatott rendezvény résztvevői áttekintést kaphattak az osztrák gazdasági környezet és munkaerőpiac sajátosságairól az erre vonatkozó statisztikai adatokkal egyetemben, a mikró – és makró környezeti trendekről. Fontos információk hangzottak el a végzettséget, képesítést igazoló dokumentumok honosításának lehetőségéről és fontosságáról. Bár egy ilyen konferencia időben korlátozott, nagy vonalakban szó esett a munkanélküliek, munkakeresők helyzetéről, a betegállomány és a betegszabadság ausztriai szabályairól.

A szakértők kérdésekre is válaszoltak. A jelenlévőknek kiosztott prezentációs csomag a legfontosabb intézmények elérhetőségét tartalmazta.

Adamovits úr beszámolójából az is kiderül, hogy mindenképpen érdemes igénybe venni a Startcoaching program keretében nyújtott segítséget – az első beszélgetést egyébként 24 nyelven kínálják, mint ahogy a későbbiekben is van mód a magyar nyelvű kapcsolattartásra, és a jelentkezők lehetőséget kapnak a nyelvtanulásra is. Kedvezményeket biztosít például a Startcoaching program minden résztvevőjének nyújtott WienerBildungsPass.

Adamovits L. Endre arról is beszámolt, hogy a rendezvény jól szervezett és informatív volt, és csak remélni lehet, hogy hasonlókra lehet még számítani. Vagyis érdemes figyelni a megadott honlapokon a tervezett programokat.

Honlapok, amelyek fontos információkat tartalmaznak:

http://www.wien.gv.at/menschen/integration/neuzugewandert/startcoaching.html

http://www.startwien.at/cms/view/content?p_id=4-wiener-bildungspass

http://www.startwien.at/cms/view/content?p_id=5-wiener-sprachgutscheine

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl