Folyt. köv.

Jól sikerült a bécsi üzleti találkozó

 
2011. Szept. 26. 18:56

Folyt. köv.

Jól sikerült a bécsi üzleti találkozó

2011. szeptember 26., Hétfő 18:56

A terem megtelt. Van, akinek az információ a fontos majdani ausztriai életéhez, mások, már itt élő magyarok a kapcsolatot keresik, hasonló életvitelű új ismerősöket, esetleg üzleti partnereket. És van, aki egyszerűen csak szeretné látni a helyet, azt, hogy milyen is lesz ez az új közösségi irodatér.

A Schottenfeldgasse 85. szám alatti helyiség mindenesetre alaposan átalakult. Erre az estébe nyúló délutánra kikerültek a majdani munkaasztalok, helyettük csinos fehér dizájn-székek sorakoznak. – Már ezekért a székekért megérte eljönni – lelkesedik az egyik vendég, „civilben” egy bécsi tanácsadó cég tulajdonosa. A majdani irodai recepció helyét a belvárosban nemrégiben nyílt Pálinka Bisztró rendezte át – büféjük különleges, hiszen a nevüket is adó nemes italból több tucatnyi fajtát kínálnak. Szerencsére inkább az előadások után: aki ide eljött, valóban kíváncsi volt a.

„Jó közönség” - mondhatták a szervezők. Az ausztriai ingatlanszerzés jogi rejtelmei, gyakorlati lehetőségei, az eltérés a magyarországi körülményektől a vagy százfőnyi hallgatóság körében éppolyan érdeklődést keltett, mint a majdan megszerzett ingatlan célszerű berendezéséről, a Loffice működési rendszeréről vagy a szervuszausztria.hu honlap műhelytitkairól és hasznosságáról tartott előadás. A büfét biztosító fiatal vállalkozóknak pedig elég volt pár mondatot szólniuk, helyszíni ténykedésük többet ért a beszédnél.

A Magyarországról érkezettek sem siettek haza, a rendezvény fontos része volt a beszélgetés. Névjegyek cseréltek gazdát, itt nem volt szükség protokollra, egyszerűen ment az ismerkedés. És persze régi ismerősök is köszöntötték egymást. Akadtak meglepetések: az egykor a Bécsben élő magyarok körében oly népszerű számítógépes, akinek üzletében az akkortájt új technikát nemcsak megvásárolni, hanem érthető nyelven megismerni is lehetett, most ingatlanközvetítő. Nehéz elhinni, hogy a mindennél jobbnak gondolt szakmában ma már nehéz a boldogulás – ez a fura váltás magyarázata.

Nagykövettel is lehetett itt találkozni: a kerékpáros békenagykövet azért jött el, hogy az ausztriai magyarok körében híveket szerezzen a mozgalomnak. Nyitott kapukat dönget: a Loffice elkötelezett híve a környezetvédelemnek, budapesti irodáik bérlői szívesen követik a tulajdonosok példáját, maguk is két keréken járnak munkahelyükre. Ráadásul egy ilyen kis csapat igazán közösséggé formálódhat –az egyelőre csak „magánbeszélgetésekben” elhangozott érvek a következő hasonló találkozón talán már előadássá is formálódhatnak.

A Bécsben élő és dolgozó fiatal pszichológus a beilleszkedés nehézségeiről mesélt, arról, hogy azért a váltás, az új élet beindítása nem olyan egyszerű, néha elkel a szakember segítsége. A bécsi magyar iskola munkatársa szeretné, ha a gyerekesek tudnának az intézményről. Az egyelőre csak Magyarországon tevékenykedő pénzügyi tanácsadó máris tudna segítséget az Ausztriában befektetni szándékozóknak. Az évtizede a magyarországi osztrák és ausztriai magyar vállalkozókat segítő tanácsadónak ugyan a szakma a kisujjában van, de nyitott minden új ismeretre – és ismeretségre – amitől jobban tudja „kiszolgálni” a hozzá fordulókat. Kis csoport hallgatta a lelkes beszámolót a magyar borokat (és párhuzamosan bio élelmiszert) árusító bolt jövő heti nyitásáról.

A rendezvény buli–része éjszakába nyúlt, bár nem a Lofficeban, hanem a Pálinka Bisztróban, a Schwedenplatzon. A Loffice viszont októbertől már nyitva áll az irodabérlők előtt is, és a hagyományosnak mondható kiállítási élet október 12-én szintén elkezdődik. Az üzleti találkozók sorozata pedig november 19-én folytatódik - erről a szervuszausztria.hu időben tájékoztatja olvasóit.
 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl