A hetvenéves Brandauert ünnepli Ausztria

 
2013. Jún. 21. 23:09

A hetvenéves Brandauert ünnepli Ausztria

2013. június 21., Péntek 23:09

Mephisto alias Hendrik Höfgen, Redl ezredes, Hanussen – nálunk főként így ismerik a bécsi Burgtheater nagyszerű színészét, aki ezekben a napokban ünnepli hetvenedik születésnapját. A nyilvánosságot inkább kerülő Klaus Maria Brandauer most tucatnyi televíziós műsorban, sajtóinterjúban válaszol a pályáját, életszemléletét, néha akár magánéletét firtató kérdésekre, beszél szerepeiről, filmkarrierje kezdeteiről és persze Szabó Istvánról, a hozzá fűződő idestova harmincöt éves barátságról.

Az ORF kíváncsisága, munkatársainak ötletgazdagsága határtalan: a Hegyek országa című – voltaképpen természettudományos – állandó műsor riportere a jubileum alkalmából a stájer szülőföldje hegyeihez fűződő viszonyáról faggatta Brandauert, eközben ügyesen kitérve gyermekkorára, a szülői házból hozott emlékeire.

A születésnapi megemlékezések többsége persze inkább színpadi – és filmszínészi és (kevésbé sikeres) rendezői pályájára összpontosít, az összeállítások legendás szerepeiből elevenítenek fel részleteket. Brandauer, a Burgtheatert nevezi „hazájának” – akkor is, ha az utóbbi időben inkább Berlinben dolgozott, mégpedig Peter Steinnel. Szeptember 21.-én még egy nevezetes jubileumot ünnepel: színpadra lépésének 50. évfordulóját.

Most minden a születésnapról szól. Június 22-én a bécsi közönséget az ünnepelt vendégjátékkal ajándékozta meg: a Burgban került színre Peter Stein rendezésében Samuel Beckett Utolsó tekercs című egyszemélyes darabja, amelynek hősét Brandauer bravúrosan személyesíti meg. Szintén a hetvenedik évforduló az „ürügy” egy remeknek ígérkező előadáshoz: a Lear király bemutatója, címszerepben Brandauerrel, szintén Stein rendezésében a Burg decemberi programjában szerepel.

Miközben saját bevallása szerint élete mostanában a lehető legjobban alakul, a rendezők nem éppen vidám feladatokra kérik. Ilyen volt az Alzheimer kórban szenvedő professzorról szóló (Megsemmisülés – Auslöschung című) tévéfilm főszerepe: a filmet már az első adáskor több mint nyolcszázezren néztek meg. S bár a Wilhelm Reich pszichiáter életéről készült film nem volt igazi siker, Brandauer alakítása egyértelmű elismerésben részesült.

Brandauer évtizeden át a Reinhard szeminárium professzora volt. A tanítást már abbahagyta, ám az ifjú tehetségek közül, akiket a német nyelvű színészképzés e legismertebb egyetemén elindított, jó néhánnyal tartja a kapcsolatot: ha lehetősége van, szerepre hívja. Szívesen játszik együtt a fiatalokkal.

A születésnap alkalmából nemcsak interjúműsorokat tűzött műsorára a televízió, filmjeit is játsszák. Az ünnepségek csúcspontja kétségkívül az az ebéd, amit Heinz Fischer államfő ad a hetvenéves színész tiszteletére. A meghívottak között ott van Szabó István is.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl