Karosszékből operaelőadást

Fischer Ádám Bécsben

 
2013. Okt. 17. 17:20

Karosszékből operaelőadást

Fischer Ádám Bécsben

2013. október 17., Csütörtök 17:20

Nem adják ingyen – de legalább van: október 27-től a Bécsi Operaház előadásainak javát élőben közvetítik, s akinek lehetősége van az internetes csatlakozásra – és jegyet váltott a közvetítésre – otthon élvezheti az adást. A premier ráadásul magyar vonatkozású: az első élőben közvetített opera a Rózsalovag, amelynek karmestere Fischer Ádám. Még egy szenzáció fűződik Fischer Ádám nevéhez: 12 CD 45 Mozart szimfóniával, az ő vezényletével, a Dán Nemzeti Kamara Zenekar előadásában.

A Rózsalovag próbaidőszakában szorított időt Fischer Ádám a lemezbemutatóra, amelyet a Konzerthausban tartottak. A hatalmas munka hét évet vett igénybe, igaz, együttműködése a dán kamara zenekarral még ennél is régebbi. Egészen pontosan éppen tizenöt éve a zenekar vezető dirigense.

Az 1937-ben a dán rádiózenekar részeként alapított együttes a legnagyobb repertoárral rendelkező dániai zenekar, a könnyed, szórakoztató muzsikától a legmagasabb rendű zenei műfajokig mindenben otthonosan mozog. A CD-t bemutató sajtóértekezlet csak a kezdet volt, a következő két estén a zenekar, természetesen Fischer Ádám vezényletével a Konzerthausban adott hangversenyt. A műsorra a CD-n szereplő szimfóniákból válogattak.

Az október 27-i Rózsalovag ily módon kettős bemutató, hiszen ez a Bécsi Operaház legújabb kezdeményezésének is a premierje. Az élő internetes közvetítés lehetőséget nyújt a világ minden részén az opera vagy balett előadások mebgtekintésének minden internettel összekötött monitoron, televízión, számítógépen, sőt a Samsung Smart TV alkalmazással is.

A nyolc HD kamerának és a legkorszerűbb digitális videó- és audió stúdiónak köszönhetően a vétel a lehető legjobb minőségű – ígérik az Operaház illetékesei, akik igencsak büszkék e csúcstechnológia alkalmazására. A megrendelő, aki otthonában akarja élvezni az opera-vagy balett előadást, két lehetőség közül választhat: kérheti a teljes felvételt, vagy egy rövid vágott változatot. Utóbbi létrehozatalához az Opera vezetése külön video szerkesztő csapatot állított össze, amelynek tagjai nemzetközi hírű rendezőkkel együttműködve különleges képi nyelven hozzák létre élőben az adást. A néző fél órával az előadás kezdetet előtt a „helyszínen” van már, ahogyan azt a salzburgi operaközvetítéseknél már megszokhattuk, itt is némi ismeretterjesztés egészíti ki az előadást, a tartalmi összefoglalót is beleértve. Van mód a szövegfelirat képernyőre varázslására is.

Technikailag megoldották, hogy a közvetítést nemcsak tilos, hanem nem is lehetséges otthon rögzíteni, viszont a hivatalosan felvett anyagból mód van lehívni tetszés szerinti előadást, természetesen fizetség ellenében, amely azután egy héten át nézhető. Az élő közvetítés 14 euró, az on demand változat 5 euró – a 48 eurós bérlet a szezon tíz előadásból négy megtekintésére jogosít fel. Mindezt ugyancsak karosszékből lehet intézni, online, a honlapon ahol minden információ megtalálható a programról, angolul és németül, sőt, videó segíti azokat, akik szeretnének bekapcsolódni.

A Livestreaming természetesen nem minden előadásra vonatkozik, de a kínálat bőséges. Az év végéig hat további előadás szerepel a műsorban: november 27-én a Varázsfuvola új feldolgozásban, december 13-án a Trisztán és Izolda, december 27-én a Hamupipőke (Rossini), 28-án a Diótörő – Nurejev koreográfiájával és szilveszter este a Denevér. A 2013-14-es évad végéig további tíz előadást közvetítenek élőben.

 

1 komment:
elsőistván | 2013. október 18., Péntek 13:43
"Technikailag megoldották, hogy a közvetítést nemcsak tilos, hanem nem is lehetséges otthon rögzíteni, viszont a hivatalosan felvett anyagból mód van lehívni tetszés szerinti előadást" Azért ebben ne legyenek olyan biztosak .. kíváncsi leszek, az előadás után a fájlmegosztókon hány nap után jelenik meg a nem rögzíthető előadás? A másik probléma ott szokott lenni, hogy az ilyen élő netes közvetítésre túl sokan jelentkeznek be élőben, akkor a szerverek túlterhelődnek, viszont a 14EUR ezt vastagon korlátozni fogja, a neten sem a minőség, sem a operaszínházi élmény nem közelíti a helyszíni jelenlétet, ezzel szemben legálisan nem sokkal többért megvehetők DVD-n, még jobb minőségben BR-diszken a felvételek, persze ha egy előadás meg is jelenik. Azután a MEZO TV előfizetők havidíjasan több előadást kaphatnak otthonukban HD-ban és net minőségben felvételekről, olykor élőben is, így tehát egy-egy előadás jóval kevesebből kijön otthon.

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl