Birgit Nilsson-díjat kapott a Bécsi Filharmonikusok zenekara

 
2014. Ápr. 13. 09:28

Birgit Nilsson-díjat kapott a Bécsi Filharmonikusok zenekara

2014. április 13., Vasárnap 09:28

A legfontosabb persze a közönség szeretete – ebben nincs is hiány – ám azért nem árt egy-egy szakmai elismerés sem. Talán ezért is okozott olyan nagy örömet a Bécsi Filharmonikusoknak a Birgit Nilsson-díj, amelyet a zenei élet kiválóságaiból álló zsűri ítélt oda a minap a zenekarnak. Az örömhöz hozzájárult, hogy a névadót, a 2005-ben elhunyt világhírű svéd énekesnőt jól ismerték, szerették és szívesen léptek fel vele.

Clemens Hellsberg, a Bécsi Filharmonikusok társaságának elnöke inkább „szigoráról”, nem pedig meghatottságáról ismert. A hír bejelentésekor azonban ez utóbbi érzelem látszott Hellsberg mosolygó arcán. Az elismerést és a vele járó egy millió dollárt először 2009-ben Placido Domingo kapta, a második kitüntetett Riccardo Muti volt.

Az átadó ünnepséget októberben Stockholmban tartják, méltó műsorral, s így a rendezvény jelentős zenei esemény is lesz. A Bécsi Filharmonikusok stílusosan Riccardo Muti vezényletével Liszt Les Préludes című művét adják elő, majd emlékezve a nagy Wagner előadóként ismert díjalapítóra, Izolda szerelmi halál áriája csendül fel, énekesnő nélkül. A koncerten ott lesz a svéd királyi pár is.

Birgit Nilsson egyébként a Bécsi Filharmonikusok tiszteletbeli tagságáról szóló okmányt 1999-ben Clemens Hellsbergtől vette át. A nagyrabecsülés kölcsönös volt, az énekesnő is szívesen dolgozott a nevezetes bécsi zenekarral.

A zsűri döntésének pikantériája, hogy Hellsberg maga is tagja e testületnek. Amikor kiderült, hogy a díjra javasoltak névsorában szerepel a Bécsi Filharmonikusok is, azonnal bejelentette lemondását tagságáról, ám azt a testület nem fogadta el. Így beérte azzal, hogy a szavazáskor elhagyta a helyiséget. Nem mintha bárkiben is felmerült volna, hogy nem a legmegfelelőbb helyre kerül az idei díj.

A zenekar a következő közgyűlésen dönt arról, mi legyen a sorsa az egymillió dollárnak (kb 220 millió Ft), ami a díjjal jár.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl