Ez már a nyár!

Megkezdődött a grafeneggi koncert-idény

 
2014. Jún. 21. 18:40

Ez már a nyár!

Megkezdődött a grafeneggi koncert-idény

2014. június 21., Szombat 18:40

A hétvégi szabadtéri gálával beindult a nagyüzem az alsó-ausztriai Grafenegg varázslatosan szép kastélyparkjában. Ez már a nyolcadik nyári fesztivál itt, ékes bizonyítéka annak, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező Ausztriában is van helye egy-egy új rendezvénysorozatnak. Feltéve, ha az olyan profi műsorral várja a látogatókat, mint a Rudolf Buchbinder zongoraművész által megálmodott és vezetett fesztivál.

A műsor, amelyet az osztrák közszolgálati televízió is közvetített, az idén is óriási sikert aratott. Nemcsak az elbűvölő környezet miatt: nemzetközi hírű előadóktól kedvelt melódiákat hallhatott a közönség, Lehártól Puccinin át Gerschwinig, Richard Strausstól Richard Rodgersig. Az alsó-ausztriai tartományi zenekart Juanjo Mena, a BBC Filharmonikusok vezető karmestere vezényelte, a dalokat a német Angela Denoke és a mexikói Ramon Vargas adta elő, az est zongora szólistája Jean-Yves Thibaudet volt.

Az igényes műsor nem újdonság itt, mint ahogy az sem véletlen, hogy a tartományi kormány a minap három évvel – 2018-ig – meghosszabbította Rudolf Buchbinder megbízatását. A szerződés vonatkozik a nyitó gála szervezésére, a nyári koncertek és a csaknem őszinek mondható Grafenegg fesztivál vezetésére. Tény, hogy a rendezvénysorozat az alsó-ausztriai tartomány számára igen fontos, hiszen kulturális kompetenciájának ékes bizonyítéka. Igaz, ugyanebben a tartományban – szellemesen megválasztott helyszíneken- évek óta rangos nyári színházi előadásokra invitálják a közönséget, s szintén e tartomány büszkesége a Reichenau Festspiele (Semmering), nem beszélve a megannyi kisebb-nagyobb várban, vagy romban rendezett nyári játékokról, az időszaki kiállításokról.

Grafenegg gyorsan kialakult népszerűsége érthető. Már csak a helyszín is megér egy látogatást. Aki meglátja a Bécstől alig 40 percnyi autóút után előbukkanó kastély csupa-torony, csupa-csipke épületét, máris érzi, hogy ide érdemes volt elzarándokolni. A név a hétszáz évvel ezelőtti alapító családot örökíti meg, a mai tulajdonos Tassilo Metternich-Sándor, akinek 2009-ben elhunyt édesapja ismerte fel a környezetben rejlő lehetőséget, s álmodta meg a nyári zenei rendezvényt. Az álom persze kevés volt, a 2007-es induláshoz létre kellett hozni a romantikus parkban egy olyan színpadot és nézőteret, amely vonzó lehetőség nem utolsósorban a rangos művészek számára is.

A Wolkenturm – Felhő-torony – névre keresztelt üveg-beton-torony nem véletlenül nyert építészeti díjat: úgy illik a környezetbe, hogy a maga inkább futurista hatásával egyszersmind tökéletesen eltér a csipkés kastélyépületétől és a romantikus parktól. 1700 néző fér el az ülőhelyeken, de még vagy 300-an lekuporodhatnak a fűre – az akusztika pedig tökéletes. Az első év oly sikeres volt, hogy a kastély ura – és az alsó-ausztriai tartományi kormány, amely azonnal felismerte a rendezvényben rejlő idegenforgalmi lehetőséget – úgy döntött: nem szolgáltatja ki a fesztivált az időjárás viszontagságainak, meghosszabbítja a szezont. Hely van itt bőven, kicsit „beáldoztak” a parkból és megépült – a történelmi lovas iskola és a taverna között – a hipermodern hangversenyterem, amely így az őszi koncertezést is lehetővé teszi.

Idén nyáron már működik a nemzetközi zeneiskola, European Music Center néven, amely tehetséges európai fiatalok számára nyújt igényes képzési lehetőséget, egyben pedig az ifjú művészek számára fontos találkozóhely. Buchbinder, miután tavaly kibővítette a fesztivált, az idén pedig beindította ezt a központot, most már a 2016-os jubileumi év műsorának szervezésére összpontosít. Az idei – szeptember 7-ig – tartó rendezvénysorozat 80 különböző programot kínál. Ezeket jegyvásárlási lehetőséggel együtt lehet megtekinteni.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl