Válság és vásárlási láz

 
2012. Nov. 25. 22:01

Válság és vásárlási láz

2012. november 25., Vasárnap 22:01

A válság Ausztriát sem kerülte el, de az osztrákok idén karácsony előtt sem húzzák szorosabbra a nadrágszíjat. A bécsi utcákon már november közepe óta ezt sejteti a csomagokkal sietők látványa. Ám ez nem csak a látszat: ugyanezt igazolják a Bécsi Gazdasági Kamara előzetes felmérései is.

A bécsiek 92 százaléka vásárol ajándékot szeretteinek. Egy főre átlag 360 euró kiadás jut, s ez azt jelenti, hogy a rosszabb gazdasági feltételek ellenére a kereskedelem az idén is a tavalyi bevételre – nagyjából 365 millió euróra számíthat. Bár a bevásárlások nagyobb része most is decemberre esik, úgy látszik, hogy az idén többen kezdték járni már november elején az üzleteket, közvetlenül azután, hogy a bankszámlákra beérkezett a 14. havi fizetés illetve nyugdíj. Ugyanakkor a tavalyinál többen válaszolták azt, hogy nem sietnek, és inkább majd az utolsó pillanatban vásárolnak.

Egy-egy vásárló átlag nyolc ajándék beszerzését tervezi. Újdonság, hogy 2012-ben a nők többet kívánnak költeni, mint a férfiak. A legnagyobb összeget, átlag 420 eurót az idősebbek, a 60+ korosztálybeliek szánnak ajándékozásra.

Az idén először a könyv a legnépszerűbb ajándéktárgy: a bécsiek 57 százaléka lepi meg olvasnivalóval szeretteit. A második helyen a nem túl szellemes ajándékutalvány áll, utána következik a játék és a ruházat. Ami a kereskedelem egyes ágazatait illeti, az ajándékvásárlási szezon a legfontosabb az ékszerészeknek és a játékboltok tulajdonosainak. Náluk a december forgalma 13 százalékkal nagyobb az éves átlagénál.

A Gazdasági Kamara felmérése az idén kiterjedt az ajándékvásárlás módjára – vagy inkább lélektanára is. A válaszokból az derül ki, hogy csak 43 százalék dönt az ajándékról spontán. A többség jó előre tudja, illetve megtervezi, kinek mit szán. A spontán elhatározásokban nagy szerepe van a kirakatoknak, a tanácstalanok sokszor a látottak alapján hirtelen döntenek. Ez a vásárlói csoport elsősorban fiatalokból és férfiakból áll. Egyébként a férfiak 19 százaléka egyetlen nap alatt szerzi be a fa alá valót, míg a nők hajlamosak akár négy napra is elhúzni a vásárlást.

Érdekes eredményt hozott az a kérdés, ki mire vágyódik a legjobban. A legtöbb bécsi könyvet szeretne kapni, utána azok következnek, akik utazáshoz felhasználható ajándékutalványt szeretnének. Vagyis a vágyak és a valóságos tervek nagyonis egybeesnek.

2 komment:
elsőistván | 2012. november 29., Csütörtök 08:12
hát persze hogy sok Bécsben a csomagot cipelő zsákos Frodó, akarom mondani csókos bérenc Magyarországról...

Nemetorszagi_magyar | 2012. november 30., Péntek 00:09
Csak ennek az egesz konzumnak az eg vilagon semmi köze karacsonyhoz. Ajandek gyerekeknek, igen. Itt nalunk van egy szokas, sok felnött mar nem ajandekozik, de az 'ajandek' összeget valamilyen jotekonysagu alaphoz atutaljak.

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl