Börtön könyvtáros lett a volt belügyminiszter

 
2014. Nov. 19. 09:18

Börtön könyvtáros lett a volt belügyminiszter

2014. november 19., Szerda 09:18

Ausztria sem remekel a korrupció felszámolásában, ám azért vannak ígéretes jelei az eltökéltségnek. Ilyen Ernst Strasser – a ma is kormányzó Néppárthoz tartozó – volt belügyminiszter esete: ő megkezdte hároméves börtönbüntetésének letöltését, sőt, már munkahelye is van. A könyvkölcsönzést bonyolítja a könyvtárban.

Megvesztegethetőség miatt ítélte el a bécsi tartományi bíróság Ernst Strasser volt belügyminisztert, az ÖVP EU-parlamenti frakciójának egykori vezetőjét. Az ítéletet október közepén a Legfelsőbb Bíróság némi engedménnyel helybenhagyta, így az jogerőssé vált: az eredeti négy év helyett háromévi börtönbüntetést tartott megfelelőnek az ügyben. Strasser annak rendje és módja szerint bevonult a simmeringi büntetés végrehajtási intézetbe, ahol alig néhány nap múlva már testhezálló munkakört is találtak számára: öt rabtársával és egy fegyőrrel osztozik a volt belügyminiszter a feladaton, miután

Strasser, ahogyan arról korábban a

beszámolt, az ÖVP európai parlamenti frakció vezetőjeként ajánlotta fel szolgálatait, potom évi százezer euróért a parlamenti döntések befolyásolását ígérve. Balszerencséjére a potenciális megbízók provokátorok voltak: két angol oknyomozó újságíró, akik profi módon rögzítették is az ajánlatot, és rögtön leleplezték a lobbistát. Strasser politikai pályája ezzel csúfos véget ért, sőt, valószínűleg magánélete is alaposan megbicsaklott. A büntetés kiszabásakor persze figyelembe vették, hogy a megvesztegetés nem történt meg, pénzt nem vett át a politikus. Ez persze nem rajta múlt.

Új beosztásában éppenséggel lesz dolga. A simmeringi börtönkönyvtár 16-20 ezer kötettel rendelkezik. Ér4dekes élmény lesz, amikor a rabok felismerik az egykori belügyminisztert, aki 2000 és 2004 között elsősorban kíméletlen menekültpolitikájával hívta fel magára a figyelmet. Mindenesetre a következő fél évben mindenképpen találkozhatnak vele: hat hónapot kell letöltenie, amíg egyáltalán kérvényezheti a láb bilincses házi őrizetet.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl