„Pénzről nem illik beszélni”… dehogynem, mindenképpen

 
2023. Máj. 19. 15:04

„Pénzről nem illik beszélni”… dehogynem, mindenképpen

2023. május 19., Péntek 15:04

Egész nemzedékek bújtak e kategorikus kijelentés mögé és próbálták ezzel „megkönnyíteni” az életüket. Mert ugye a tudás hiánya felment a felelősség és a garanciavállalás alól – figyelmeztet János Zsolt MAS, aki számos érvvel támasztja alá a pénzügyekben való jártasság elsajátításának fontosságát.

 

A pénzügyi ágazat ígéretei csak a könnyebb megoldást jelenthetik. Amit nemcsak ez az ágazat használ ki…. – állítja az Ausztriában élő szakember.  Sokszor, túl gyakran bűnöző elemek is becsatlakoznak, és nekik „köszönhetően” a befektetők súlyos tapasztalatokkal „gazdagodnak”.

Újra és újra felvetődik a pénzügyi ismeretek iskolai oktatásának követelése, mégis, összességében nézve alig történik valami. Egyes kezdeményezésekre ugyan van példa, ám ezek is jobbára a pénzügyi termékeket tüntetik fel „megoldásként”.

Minden bizonnyal teljes nemzedékváltásra lesz szükség az ügy ésszerűbb megközelítéséhez. Miért?

Mert pillanatnyilag az iskolai pénzügyi oktatás a szülőket, nagyszülőket szorult helyzetbe hozná, hiszen be kellene vallaniuk, hogy nem rendelkeznek a megfelelő tudással, és bizony még jó sokat kellene együtt tanulniuk gyermekeikkel.

Azt a kérdést kaptam – mondja János Zsolt, - vajon milyen tanulságot vonhatnánk le a bankok körüli aktuális problémákból annak érdekében, hogy a pénzünk biztonságban legyen.

Tulajdonképpen ugyanazt, ami már eddig is fontos lett volna. Először is meg kell értenünk, hogyan működik a banküzlet. A bankok évtizedek óta abból profitálnak, hogy az ügyfelek minimális kamatot biztosító feltételek mellett a pénzüket valójában nem befektetik, hanem napi elszámolású folyószámlákon parkoltatják. Átlag 17 éven át hevernek így a pénzek. A bankok így jól gazdálkodnak, hiszen ezekből az összegekből magasabb kamatra hosszú távú hiteleket nyújtanak. Most, az emelkedő kamatoknak és a technikai platformokkal kapcsolatos szélesebb tájékozottságnak köszönhetően az ügyfelek olyan lehetőségeket fedeztek fel, mint a pénzügyi alapok, amelyek bármikor rendelkezésre állnak, ráadásul pedig lényegesen nagyobb hozamot nyújtanak.

Miután egyre több ügyfél kezdte kivonni a pénzét, a bankok kénytelenek voltak nekilátni hitelkeretük veszteséges feloszlatásának. Minél több feloszlatás, annál több veszteség, ami még jobban elbizonytalanítja az ügyfeleket, akik még több pénzt vonnak ki- és ez a bankok további veszteségéhez vezet… Ördögi kör.  Így aztán jön a „bankroham”. Ezek a bankrohamok is egészen másképp néznek ki manapság, mint évtizedekkel ezelőtt… Ma már senkinek nem kell a bank előtt hosszan sorba állnia és készpénzt felvennie. A folyószámla feloszlatásához elég otthon ülve egy kattintás az egérrel, amit senki sem lát. A megoldás igazán nem új, már a hatvanas évek óta létezik. Ki a banki mérlegből, be az úgynevezett befektetési alapokba, különösen a rövid időre parkoltatott pénzek számára a csekély kockázatú pénzpiaci alapokba.

A bankok problémáiból az a tanulság vonható le, hogy nem szabadna mindenkinek egyszerre kivonnia a pénzét a bankokból, és miután leülepedtek a dolgok újra visszatenni a csekély kamatozású folyószámlákra. Sokkal jobb alternatívát nyújtanak és nyújtottak már régebben is az értékpapír alapok.

Amikor beszélünk, tájékoztatunk, vitázunk, tapasztaljuk, hogy a tájékozott ügyfelek természetesen kritikusabbak, már nem lehet nekik olyan egyszerűen bármit eladni. Az ügyfeleknek azonban fontos lenne, hogy sokkal jobban meg tudják védeni magukat. János Zsolt mindig – és most is – arra bíztatja az ügyfeleket, hogy kérdezzenek, kérdezzenek, mindent kérdezzenek meg, amit nem értenek teljesen.  Nincs rossz kérdés! Csak a válaszoló blamálhatja magát.

Ha kérdezünk, a választ adó válaszából következtetést vonhatunk le, mérlegelhetünk, és csak aztán döntünk.

János Zsolt napi podcastjai (https://pfspartners.hu/podcast/) alkalmával azt tapasztalja, hogy a fiatalok több mint készek az ilyen magatartásra. Szenzációs kérdéseket tesznek fel. Ezekből látjuk – mondja a pénzügyi tervező -, hogy ők már egészen más utakon járnak. Jó lenne, ha a szülők és nagyszülők is velük tartanának és élveznék ennek előnyeit.

Jó előkészítés után az örökösök sokkal nagyobb örömmel veszik majd át és fejlesztik tovább a dinasztiában gondolkodás jegyében megőrzött vagyonelemeket az örökhagyóktól. Mellesleg utóbbiak is megspórolhatnak majd némi homlokráncolást és nyugodtabban adhatják át hagyatékukat.

E gondolatokhoz kapcsolódik a következő „Díványbeszélgetés” – 2023. június 7-én 14.30-kor. A beszélgetés résztvevői szívesen látják a szervuszausztria.hu olvasóit.

Jelentkezés itt: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl