„Hasznos, jól szervezett, informatív”

Mi fájt az Indexnek?

 
2012. Máj. 21. 20:11

„Hasznos, jól szervezett, informatív”

Mi fájt az Indexnek?

2012. május 21., Hétfő 20:11

A május 16-i Bécs Business üzleti találkozó a csaknem 80 résztvevő körében osztatlan sikert aratott. Az Ausztriában élő vagy életvitelük áthelyezését tervező magyar vállalkozók értékelték az előadóknak azt a szándékát, hogy választ adjanak gyakorlati kérdésekre. Ugyanakkor általános megrökönyödést okozott az Index cikke, amely cinikus hangon gúnyolta a találkozót, annak közönségét és szervezőit egyaránt. A szervuszausztria.hu kikérte és csokorba gyűjtötte a résztvevők legmarkánsabb véleményét.

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem a Bécs Business üzleti találkozón. Az előadások színvonalasok, érdekfeszítőek voltak” - írja emailjében Dr. Tamás Gabriella ügyvéd, nemzetközi adószakértő, majd így folytatja:

"Különösképpen Dr. Ujvarosi Veronika ügyvédnő és Nagy Zoltán ingatlan tanácsadó előadásai nyűgöztek le, de a többi előadás is sok hasznos információt nyújtott számomra. Az optimális szervezés eredményeként a hangulat is kiváló volt. Remélem, lesz még alkalmam a jövőben is részt venni a Bécs Business üzleti találkozókon. Szívből kívánok további hasonló szép sikereket és eredményeket a munkájukhoz".

Kajdi Viktor ugyancsak elégedett volt az előadások színvonalával, dicsérte az előadók szakmai tudását, és örömmel nyugtázta, hogy akinek erre igénye volt, kérdéseire az előadás után is kaphatott személyre szabott választ. Csakúgy, mint többeknek, neki is fontos volt, hogy a szervezők kedvesek voltak, és azt is megemlítette, milyen finom volt a büfé!

"Gratulálok a tökéletes szervezéshez, az előadók színes, sokoldalú előadásához. Igazán tartalmas előadásokat láthattunk a Bécs Business találkozón. Szeretnék külön gratulálni Ujvárosi Veronika ügyvédnő prezentációjához - írja Omodi Imre mérlegképes könyvelő.

Rudi Zoltán remek ötletnek tartja a találkozót. Fontosnak nevezi, hogy az nem profi befektetőknek szólt, hanem azoknak, akik az első lépéseket tervezik, vállalkozók szeretnének lenni külföldön. Külön –külön is méltatja az előadásokat, lenyűgözőnek nevezi az ingatlanos felkészültségét, azt viszont megjegyzi, hogy egyes esetekben átfedések voltak, ismétlések, főként a cégalapítás témájában.

A rendezvényt értékelők figyelme minden apróságra kiterjedt, Szabó Kinga – amellett, hogy az előadásokat lényegre törőnek és hasznosnak nevezte (mindegyiket részletesen elemezte), – külön kitért arra, mennyire eltért a rendezvény szünete a megszokottól. „A szünet szintén stílusos volt,- írja, nem olyan, mint máshol, ahol megrohamozzák a büfét és fél perc alatt elfogy minden… Akik itt megjelentek, tudták miért jönnek ide". (nem a büfé miatt...)

Vagyis Szabó Kinga a közönségről is jó bizonyítványt állított ki. Maga a LOFFICE intézménye őt arról győzte meg, hogy a fiatalok olyan új lehetőségeket találnak és látnak meg amire az idősebbek nem is gondolnak. Másrészt úgy látja, a közösségi iroda Bécsben jó lehetőség egy kezdő vállalkozásnak. Saját maga számára egyéni ötletet is kapott – a részleteket ugyan nem osztja meg velünk, de arról írt, hogy amikor Berényi Ferenc egyebek között a piaci rés keresésére hívta fel a figyelmet, hirtelen benne is megfogalmazódott egy konkrét üzleti lehetőség. Ha ezt, amire gondoltam- írja - más még nem valósította meg, és valóban jó lehetőség, akkor belevágok, és ehhez biztosan kérek majd tanácsot. Szabó Kinga ugyancsak követendő példának találta azt is, ahogyan Nagy Zoltán ingatlan közvetítő mindenre kiterjedő tájékoztatója után rendkívül tartalmas írott anyagot adott át minden jelenlevőnek. Mindent egybevetve: profi volt a szervezés és az előadások.

„Érdek nélkül”

Nem csak Ausztriába tartó, vagy már ott működő vállalkozók jöttek el és nyilvánítottak véleményt. Kézdi Zsolt pénzügyi tanácsadó cégvezető például nem szándékozik Ausztriába települni, de érdeklik a szakmai rendezvények. „Egy stílusos rendezvény hasznos tartalommal”címmel beküldött levelében arról ír, mennyire kiállta a próbát ez a találkozó. Részletesen elemzi már a helyszínt is. A LOFFICE nemcsak a szervezéssel, magával a kínálatával is meggyőzte, így ajánlani fogja a közösségi iroda használatát az itthoni vállalkozóknak is. Szerkesztőségünknek külön öröm, hogy Kézdi úr ismeri és időről időre olvassa a szervuszausztria.hu-t – bár, mint írja, nincs osztrák rokonsága, érdekeltsége, csak éppen gyakran jár Ausztriába síelni, vásárolni, s mindehhez jó ötleteket kap honlapunkról.

A szóban forgó találkozóról írva, kiemeli, az ausztriai vállalkozáshoz szükséges és hasznos előadások jogi, gazdasági, üzleti, infrastrukturális ismereteket, hasznos információkat, tanácsokat adtak. Kellemes meglepetést okozott számára a hallgatóság. Mint írja, más rendezvények végéhez közeledve fogy a közönség, az utolsó előadás időnként szinte üres teremnek hangzik el. „Itt nem láttam, hogy a végén kevesebben lettünk volna, mint az elején. A végig magas érdeklődés igazolja a szervezők profizmusát: egyrészt az utolsó előadás is nagyon érdekes és fontos volt, másrészt a rendezvényt követően lehetőség nyílt kérdezni, beszélgetni az előadókkal és egymással” – írja, majd összegez.
„Én magasra értékelem a rendezvényt minden elemében, és a szervezőket, előadókat. Senkit nem biztatnék arra, hogy ne itthon csináljon karriert, de aki ezt Ausztriában tervezi, csak ajánlani tudom neki az itt hallott szakembereket, és megfontolásra az elhangzottakat”.

Mi hiányzott?

A pozitívumok mellett Balázs Sándor (WEBÜZLET Kft) arról is ír, mi az, amit hiányolt, amiről szívesen hallana a következő találkozón.
Hasznos lenne egy konkrét esetleírás, részletes elemzés, az alapötlettől a megvalósításig. Ha sikeres volt, annak bemutatása, amennyiben kudarccal végződött a próbálkozás, akkor az elkövetett hibák elemzése – írja. Ettől függetlenül nagy segítségnek nevezi a jogi viszonyokról, a cégalapítás, az elektronikus csatornákon történő ügyfélszerzés lehetőségeiről kapott információkat. Hiszen – írja -, nem eszik olyan forrón a kását, érdemes ezt a fontos döntést kétszer is meggondolni. És az sem mellékes, hogy az osztrák vállalkozás szabályainak felvázolásán kívül az érdeklődők képet kaptak a dolog anyagi vonzatáról is.

Az előadások színvonalának dicséretén túl sajnálkozik amiatt, hogy a webes szakember nem kötődött a témához, holott „az ő tudásával beszélhetett volna a webes megjelenés osztrák specialitásairól, jogi eltérésekről, osztrák, vagy magyar tárhely választásáról, domain foglalás szabályairól, a domain nevekkel kapcsolatos szabályokról….” Kellemes meglepetésként értékelte a LOFFICE – házigazdák vendégszeretetét. „ A két igazán szimpatikus hölgy, maximálisan jó vendéglátó volt, le a kalappal” – írja.

A neve elhallgatását kérő hölgy nem kedvelte, hogy szinte minden előadó hangsúlyozta az időkorlátot – az ilyesmiről nem beszélni kell - véli, - hanem betartani azt. Eközben nagyonis hasznosnak találta a kapott információkat, azt pedig külön kiemelte, milyen kellemes volt a vállalati tanácsadó szellemes előadása, szemben némelyik szereplő száraz stílusával.

Támad az Index

Az eseményről a meghívott újságírók jóvoltából több cikk jelent meg. A népszerű honlap, az Index olvastán az előadások közönségének azonban az volt az érzése, hogy ez az újságíró egy másik rendezvényen vett részt. A cikk stílusa önmagában is megütközést keltett – holott a rosszalló véleményüket nem titkolók azt is megjegyzik, pontosan tudják: az Index előszeretettel gúnyolódik.

Talán a legmarkánsabb véleményt Tallós Balázs fogalmazta meg (Bécs-Győr keltezésű mailjében), ő ugyanis az indexes újságíró tényszerű tévedéseire is felhívja a figyelmet. Ezekre mentséget nem talál, legfeljebb „magyarázatot”: talán a szomszéd teremben megrendezett csoki-kurzus járt inkább az agyában, ezért hagyott ki a figyelme.. – írja.

"A legfeltűnőbb, ami tiszteletlen oda nem figyelésre utal, az a 35.000 eurós cégalapítási költség említése. Erről szó sincs, ezt senki nem állította! A minimum 35 ezer euró a kft. törzstőkéje kell, hogy legyen "- írja Tallós Balázs és hozzáteszi saját tapasztalatból: az alapítási költség 2.000-4.000 euró között mozog. Egyéni vállalkozás alapítása, ha ügyvédre bízza (és ez javasolt) akkor 5-600 euró. A költségek jelentős része viszont vállalkozásindítást támogató pályázati forrásokból nagy hatékonysággal és jelentős részben visszaszerezhető - ahogyan erről az előadók tájékoztattak.
Tallós külön „borzalmasnak” találja, hogy ez a fiatal újságíró ilyen cinikus, így lekezel egy élhetőbb és sikeresen működő gazdaságot, társadalmat. „Visszakézből hessegeti el több tízezer Index olvasó ambícióit. Pedig a magyar társadalom, a magyar emberek szubjektív vállalkozási kedve 80% (tehát tízből nyolc mondja azt, hogy van életképesnek tűnő vállalkozási ötlete..), és ez az USA hasonló adatával azonos.. Ez több mint bűn, ez hiba – szembemegy az ambiciózus emberek érdekeivel.

Tallós nem bánná, ha az Index közölne egy helyreigazító cikket, hiszen ez az írás egyszerűen félrevezető, félreértett és hibásan közölt tényeket tartalmaz, és akkor még nem beszéltünk a stílusáról.

Utóbbi a találkozó más résztvevőit is felháborította.

A rosszindulatú írást többen „vérlázítónak” nevezték, hozzátéve: érthetetlen, mi baja volt valójában a cikk írójának. "Tipikusan a nyuszi és a sapka esetét érzem"– írja egyikük, aki nevét nem kívánja közzé tenni. Ha az előadók mindent rózsaszínnek, csakis vonzónak mutattak volna be, akkor az lett volna a baj. Mellesleg teljes joggal. Nekem éppen az volt nagyon megnyerő, hogy reális képet kaptam, nem pedig egy félrevezető mézes madzagot.
Sok új információ hangzott el, és úgy éreztem, hogy nem a pogácsa és a bor vonzotta oda, vagy akarta elégedetté tenni az embereket.

Az Indexes kritika hangvétele máris magában hordozza számomra a hiteltelenségét is-írja. Ha illendő és méltóságteljes stílusban tette volna, mint kívülálló olvasó nem fogadnám eleve ellenérzéssel. Tehát kimondhatjuk, hogy a szerző valahol saját maga ellensége is ezzel- fejezi be mailjét az olvasó.

Összefoglalva, az Index cikkét a jelenlévők pikirtnek, rosszindulatúnak és főleg igazságtalannak érzik. A találkozó résztvevőinek egyike vette a fáradságot és a cikk minden fitymáló megjegyzését kommentálta, a szövegben a megfelelő helyeken kiemelve beszúrta helyesbítő megjegyzését. Az írás tanulságos, de terjedelme miatt itt most nem közöljük: úgy ahogy kaptuk az olvasótól, továbbítottuk az Index szerkesztőségének.
Az idézett levelek – amelyekből töredékesen és csoportosítva vettem át– teljes terjedelmükben rendelkezésre állnak szerkesztőségünkben.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl