Élőben az ausztriai befektetési lehetőségekről

Győrben tartja következő rendezvényét az ABA

 
2013. Okt. 27. 08:34

Élőben az ausztriai befektetési lehetőségekről

Győrben tartja következő rendezvényét az ABA

2013. október 27., Vasárnap 08:34

Ausztria vonzó befektetési célpont. A tevékenységük helyszínét kereső cégek számára a gazdasági környezeten kívül az is fontos, hogy az ausztriai letelepedést tervező vállalkozás minden segítséget megkap a gyors és körültekintő cégalapításhoz. Garancia erre az ABA (Austrian Business Agency), amely a magyarokra is gondol. Munkatársai legközelebb november 5-én Győrben tájékoztatják az érdeklődőket a lehetőségekről és a teendőkről.

Az elmúlt év rekordot jelentett az osztrák gazdasági minisztériumhoz kötődő, ám mégis önállóan működő Osztrák Állami Befektetési Ügynökség (ABA- Invest in Austria) életében: tíz százalékkal nőtt az Ausztriában letelepedő cégek száma. Ma már a statisztikában a magyarok is előkelő helyen szerepelnek – az idén szeptember 1-ig 136 új magyar tulajdonú ausztriai telephelyű céget jegyeztek be, közülük kilenc alapítást kísért végig az ABA. Nem csoda, hogy az ügynökség gondol a magyarokra: tanácsadói között az ausztriai feltételeket kitűnően ismerő, a nyelvet beszélő magyar származású szakemberek, jogászok, adótanácsadók is rendelkezésre állnak. Az ügynökség egyébként szorosan együttműködik magyarországi tanácsadójával, aki olvasóink ismernek már.(Ami az ABA segítségével céget alapítók nemzeti hovatartozását illeti, az élen Németország áll – Magyarország az ötödik helyen áll.)

Az alapinformációkat tartalmazó ABA-kiadványokat az érintettek magyarul is megkaphatják. Nem elhanyagolható szempont, hogy mindezt térítésmentesen. Az így beszerzett információkkal egészen a célegyenesig el lehet jutni – persze a tényleges cégalapításra ez az ingyenes ügyintézés már nem vonatkozik. Jó hír azonban – és erről is tájékoztat az ABA honlapja, igaz, németül, hogy éppen a beruházások ösztönzésének céljából az osztrák kormány július 1-től könnyítéseket léptetett életbe.

Ez a rendelkezés felére csökkenti a közreműködő közjegyző tiszteletdíját, ehhez jön még természetesen az ügyvédi költség. Ennél is jelentősebb könnyítés, hogy a legnépszerűbb cégforma, a GmbH (Kft) alapításához a korábbi 35 ezer euró helyett mostantól elegendő 10 ezer euró törzstőke, az éves minimálisan befizetendő adó pedig 1750 euróról 500 euróra csökkent.

Mindebből látható, hogy az osztrák kormány számára valóban fontos cél Ausztria telephely-jellegének erősítése.

Birgit Reiter-Braunwieser asszony, az ABA közép – és kelet-európai régióért felelős igazgatója ezzel kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet, hogy ez a kormányzati törekvés igen jól hasznosítható azoknak a vállalkozásoknak a javára, amelyek itt keresik a boldogulást. Jó tudni, hogy az ABA a segítségnyújtás tekintetében nem tesz különbséget a kicsik, közepesek és a multik között. Igaz, és ez nem titok, a vágyálom a ténylegesen tőkét hozó, munkahelyet teremtő vállalkozások ide vonzása.

Az ABA tevékenységéről az érintettek könnyen szereznek információt. Nemcsak a sajtóból – ahogyan a szervuszausztria.hu is igyekszik részt venni ebben az ismeretterjesztésben. Legalább ilyen fontos a szájhagyomány- a ma már sikeresen tevékenykedők elbeszélése. Elengedhetetlen azonban a személyes tájékoztatás, a találkozó azokkal, akik még csak fontolgatják, hogy belevágnak. Ezt is szolgálják a rendezvények, előadások. A következőt Győrben tartják – a mellékletben átnyújtjuk olvasóinknak a meghívót.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl