Súlypont: internetfejlesztés és a nők megnyerése

Vidékfejlesztés - osztrák módra

 
2016. Okt. 30. 08:37

Súlypont: internetfejlesztés és a nők megnyerése

Vidékfejlesztés - osztrák módra

2016. október 30., Vasárnap 08:37

Évente ötvenezer a Bécsbe települők száma - a növekedés annyi, amennyi St. Pölten, az igen népes Alsó-Ausztria tartományi főváros lakossága.  Ez nem lenne baj, ha a folyamat nem a vidék gyengülését jelentené. Márpedig erről van szó: arányosan csökken az egyes térségek jelentősége, és ezen - legalábbis a téma illetékese, Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter szerint -  változtatni kell.  

Bár az utóbbi hetekben egyre gyakrabban hallani arról hogy a jövő év Ausztriában előrehozott választásokat hoz, a miniszter mégis 2017 egészére tervez. Számára központi téma a vidéki térségek fejlesztése, különös tekintettel arra, hogy jó néhánynak óriási problémát okoz a lakosok elvándorlása.

Az okok nem túl bonyolultak. Nincs elég munkahely, nem megfelelő az infrastruktúra. A miniszter a megaterv központjába a digitalizálást, a szélessávú internet elterjesztését állítja. A tapasztalatok szerint sok nagyvállalat azért költözik el vidékről, mert ott nem megfelelően működik az internet, és ez a napi munka és teljesítmény akadálya. Az elképzelés még csak nem is ütközik anyagi akadályokba, hiszen a fejlesztésre a következő költségvetés milliárdokat irányoz elő  csak éppen nem lenne mindegy, mely régiókba fektetik be ezt a pénzt.

Murau (Stájerország) munkaerőhiánnyal küzd az elvándorlás miatt

Majdhogynem ugyanilyen fontosnak tartja a miniszter a nők támogatását - hiszen elsősorban ők vándorolnak el, illetve miattuk települ át a család. A férfiakénál általában magasabb képzettséggel rendelkező nők ugyanis kevésbé találnak vidéken megfelelő állást - ráadásul baj van a gyermekelhelyezéssel is. Viszont önmagában több óvoda vagy egész napos iskola létesítése ezt a gondot nem oldja meg, a vidéki emberek szemléletét is meg kell változtatni - véli a miniszter és  a hamis nő- és családanya képet említi. A változás persze nem megy egyik napról a másikra, de segíthet például, ha a nők nagyobb támogatást kapnának cégalapításhoz, s így bizonyíthatnák rátermettségüket, cáfolnák a sokszor fitymáló megjegyzéseket.

A szövetségi hivatalok decentralizálása is jót tenne a vidék felértékelődésének - véli Rupprechter. Ez Németországban és Svájcban gyakorlat, Ausztriában azonban csaknem valamennyi országos hatáskörű szerv székhelye Bécsben van. Egyik-másik áthelyezése könnyebbség lenne Bécsnek és esély a vidéki térségnek.

Persze a miniszter javaslatai közül jó néhány már csak azért is nehezen kivitelezhető, mert nem az ő hatáskörébe tartozik. A segítséget maguktól a tartományoktól várja: ezek, csakúgy mint a lakosság bekapcsolódhatnak a projektekbe,  és nyomást gyakorolhatnak azokra, akik egyik-másik témában illetékesek. A projekteket 2017 január 1-től a minisztérium online közzéteszi és így lehetőséget nyújt a bekapcsolódásra. Egyébként a terv nem teljesen új: 2013 óta negyedmillió vidékfejlesztési projekt kapott már támogatást - igaz, súlypontjuk némiképp eltért a most felvázolttól. 

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl