Súlyos szakemberhiány

Felmérés rangsorolja a szakmákat

 
2016. Nov. 9. 10:00

Súlyos szakemberhiány

Felmérés rangsorolja a szakmákat

2016. november 9., Szerda 10:00

Kevés a pályázó, és még kevesebb azoknak a száma, akiknek a meghirdetett állásokhoz megvan a kellő szakképzettsége- állapítja meg egy felmérés. A ManPower tanulmánya  rangsorolja a szakmákat, amelyek a legnagyobb hiánnyal küszködnek, s ebből azok is levonhatják a következtetést, akik ausztriai munkavállalásra készülnek.

 

Ausztriában minden harmadik munkaadó -  pontosabban 34 százalék -  arra panaszkodik, hogy a megüresedett állásokat nem tudja betölteni és ez vállalkozásának eredményét kedvezőtlenül befolyásolja. Legnehezebb szakembert illetve iparost találni,de hiány van az értékesítési munkatársakból és az irodai segéderőből is.  

A mesteremberek között a legjobban a villanyszerelőkre, asztalosokra, hegesztőkre, kőművesekre lenne szükség.  Érdekes, hogy bár világszerte nőtt az igény az IT szakemberekre, Ausztriában ez a szakma már nem szerepelt a tíz legkeresettebb foglalkozás között. Valamelyest enyhült a technikusok hiánya is.

Az ausztriai helyzet mellesleg még mindig jobb, mint amit a felmérők világszerte tapasztalnak: 42 ezer különböző országban megkérdezett munkaadó negyven százaléka panaszolta, hogy nem talál megfelelő munkaerőt.

Az ausztriai megkérdezettek 33 százaléka a nem megfelelő szakképzettséget, 31 százaléka pedig a túl kevés jelentkezőt nevezte a fő problémának, amiért nem tudja beölteni a rendelkezésre álló állásokat. Az esetek 19 százalékában viszont tapasztalathiány miatt nem veszik fel a jelentkezőt. Ugyanakkor a felmérést végző ManPower Group igazgatója szerint  a munkaerő alkalmazása kevésbé függ a jelentkező magával hozott szaktudásától, mint inkább attól a hajlandóságától és képességétől, hogy újat tanuljon.jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39