Rájár a rúd az Airbnb- lakáskiadókra

Bécs szigorít

 
2017. Feb. 15. 10:02

Rájár a rúd az Airbnb- lakáskiadókra

Bécs szigorít

2017. február 15., Szerda 10:02

Az EU jóváhagyása után márciustól szigorodnak a bécsi online lakáskiadókra vonatkozó szabályok. A bécsi magisztrátus  ezentúl bekéri az internetes felületeken (mint az Airbnb)  szállást kínálók pontos adatait, és ezáltal jobban ellenőrzi a ténylegesen kiadott lakások statisztikáját. A pénzügyminisztérium emellett szeretné Írországból megkapni az ausztriai felhasználási adatokat. 

Ez utóbbi nem egyszerű: a meglehetősen szigorú  ír adatvédelmi törvények az EU területén minden - ír céggel kapcsolatban álló - élő felhasználóra vonatkoznak. A cél az ausztriai adótörvények betartatása és az egyenlő versenyfeltételek biztosítása.

Az Írországgal 2015-ben már megkezdett tárgyalások lezárása még odébb van, addig is azonban a bécsi magisztrátus igyekszik hozzájutni az idegenforgalmi adóhoz, amit feltételezésük szerint az Airbnb lakást bérlő turistáktól csak szórványosan kap meg a hivatal.  A fent említett  új szabályozás, vagyis a lakáskiadók pontosabb nyilvántartásának előírása  - márciustól az internetes platformok jelentik le a velük szerződő lakáskiadók adatait - lehetőséget nyújt olyan technika kidolgozására, amellyel a magisztrátus a jövőben közvetlenül szedheti be az idegenforgalmi adót. Ezzel megszűnne a kiszolgáltatottság, vagyis a függés attól, a tulajdonos bejelenti-e vendégét, avagy sem. Arról nincs hír, vajon a bécsi példát követik-e az egyes tartományok illetékes hivatalai.      

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl