Orbán Viktor, a vicces miniszterelnök

 
2019. Feb. 3. 11:35

Orbán Viktor, a vicces miniszterelnök

2019. február 3., Vasárnap 11:35

Úgy tűnik, Orbán eltökélte, hogy legalább családtagjain és baráti körén kívül komolyan kívánja venni “nulla tolerancia"- tréfáját.  Hogy a tekintélyelvű hatalom birtokosai kevésbé jól viselik a humort, az közismert. Ez a bizonytalankodás különösen megfigyelhető az Orbán Viktor vezette Magyarországon - írja a bécsi Der Standardban a színész-komikus-kommentátor Florian Scheuba, akinek véleményét a lap gyakran közli. A cikk az online felületen egyébként több mint 170, sokszor eltérő véleményt tartalmazó hozzászólást kapott.

Magyarországon egy ideje törvényt fogadtak el arról, hogy egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki “a szentkoronáról vicceket vagy karikatúrákat” terjeszt. Thomas Mauerrel és Robert Palfraderrel  - ők kollégáim a "Wir Staatskünstler" sorozatban - akkortájt próbáltuk megtudni a bécsi magyar nagykövettől, hogy miként kell a gyakorlatban elképzelni egy büntetendő viccet. Őexcellenciája igyekezett humoros választ adni, és a beszélgetés végén az irodájában levő egyik lámpára felerősítette a korona általunk vitt másolatát, ami felháborodott reakciókat váltott ki a magyar parlamentben, és hozzájárulhatott a nagykövet időelőtti hazahívásához is.

Amikor tehát Hegedűs István, Orbán egykori párttársa egy, a Standarddal folytatott beszélgetésben, a Magyarországon erősödő állampolgári tüntetésekkel kapcsolatban így fogalmaz -  "Orbánról meglehetősen durva viccek terjednek. És ez elég veszélyes olyasvalaki számára, aki autoriter módon kíván fellépni” - nem lenne csoda a viccekre adott heves miniszterelnöki reakció.

Szorgalmas kleptokrata

Már azt is megkísérelték - igaz, teljesen váratlanul -, hogy saját fegyvereikkel győzzék le a gúnyolódókat. Egyik sajtókonferenciáján Orbán első ízben mutatkozott be viccmesélőként, amikor a következőt adta elő: “Ebben az országban nincs elfogadható korrupciós szint, a nulla tolerancia híve vagyok.” Ennek a kleptokratának a szájából ez úgy hangzik, mintha Mark Zuckerberg nulla toleranciát követelne az adóelkerüléssel szemben, és tagadná, hogy ismeri a Facebook-használók adatait. Könnyed kis poén, amellyel Orbán öniróniára való hajlamát demonstrálja - gondolhatná az ember, ám mégis úgy tűnik, hogy gyakorlatilag jókora heccnek szánta. Nemrégiben Ausztriában is mutatkoztak ennek jelei.

Rövid idővel ezelőttig Bécsben még Perényi János volt hivatalban, a szerencsétlen szentkorona-lámpaernyős nagykövet utódjaként. E funkciójában az új orbáni kiküldött felháborodott a Standardban megjelent egyik publicisztikám miatt, amelyben felsoroltam Orbán és családi klánjának néhány bűnös összefonódását. Rövid idő elteltével Perényi a lapok címoldalára került, mert egy 250 000 euró értékű Aston Martin Vanquisht vásárolt, amire jogellenesen diplomata rendszámot szereltetett fel. A valóságban a luxusautót állítólag egy osztrák üzletember használta. A vám- és adócsalás miatt indított eljárásban két olyan bűncselekményről volt tehát szó, amelyek az orbáni mérce szerint csekélységnek számítanak. Annál meglepőbb, hogy Perényit azonnal elbocsátották a diplomáciai szolgálatból.

Úgy tűnik tehát, hogy Orbán eltökélten igyekszik legalább saját családtagjain és baráti körén kívül komolyan venni “nulla tolerancia”- tréfáját. Ha ez oda vezetne, hogy az EU csalásokat felderítő nyomozói által visszakövetelt 43 millió eurónak legalább egy részét tényleg visszafizetnék, akkor nekünk is lenne okunk a nevetésre. (Florian Scheuba, 2019.01.30.)

A szerző két előző cikke itt olvasható:

https//www.derstandard.de/story/2000096732232/orban-gilt-nicht-mehr-als-genialer-politiker

https://derstandard.at/2000084982987/Janos-Perenyi-Der-Rosstaeuscher?

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl