Orbán udvari kommentátora “árulónak” bélyegezte Kurzot

 
2018. Szept. 21. 09:47

Orbán udvari kommentátora “árulónak” bélyegezte Kurzot

2018. szeptember 21., Péntek 09:47

Budapesten eluralkodott a harag az ÖVP európai parlamenti képviselői iránt, amiért azok a Magyarország elleni jogállamisági eljárás mellett szavaztak - írja budapesti tudósításában Gregor Mayer.

Amióta az Európai Parlament beindította Magyarország ellen a jogállamisági eljárást, a budapesti nemzeti kormány nem nyugszik. Saját facebook-oldalán szerdára virradó éjjel nyilvánosságra hozott egy félperces propagandavideót. Ebben drámai zenei aláfestéssel a következőket mondja a narrátor: “Az Európai Parlament bevándorlás párti többsége el akar hallgattatni bennünket, mert határkerítéssel védelmezzük hazánkat és Európát”.

Valójában az egy héttel korábbi szerdán a strasbourgi parlamenti ülésen bőven elég többség szavazott a Magyarország elleni jogállami eljárás megindítása mellett. A szavazáshoz az alapot Judith Sargentini zöld párti képviselő jelentése nyújtotta. Ez a szabadságjogok szisztematikus korlátozását és a bíráló hangok elnyomását tartalmazza - abban az országban, amelyet 2010 óta Orbán Viktor miniszterelnök kormányoz. Szó sincs benne a magyar határkerítésről.

Ez kínos Orbán számára, akinek kormányzó pártja, a Fidesz, az Európai Néppárt (EVP) parlamenti frakciójához tartozik. A néppárti frakcióhoz tartozó képviselők nagy többsége a szankcióhoz vezető eljárás megkezdése mellett szavazott, köztük az ÖVP (Osztrák Néppárt) képviselői, akik egységesen az eljárás megkezdése mellett voltak. Eddig a pillanatig Sebastian Kurz szövetségi kancellár és ÖVP-elnök majd szinte a magyar kormány kedvence volt. A hivatalos Budapestnél számos jó pontot hozott számára kiállása az olyan Orbánhoz hasonló kelet-európai demokráciaellenes alakok megértése mellett, és az a szelíd követelése, hogy ezeket “nem kell leírni”.

A “megzsarolt” szövetségi kancellár

Annál inkább gyűlölködőek a mostani reakciók a Kurz vezette párt állásfoglalására a strasbourgi szavazáskor. Orbán udvari kommentátora, Bayer Zsolt azt harsogta szerdán a kormány szócsövének tartott “Magyar Idők”-ben, hogy a bécsi kancellár “áruló”. “Valamivel zsarolják Kurzot, ha 24 órán belül mindent “elárult”, amit korábban vallott, és azt, akit korábban harcostársának nevezett “ - hangzik Bayer összeesküvés elmélete. Hogy kik és mivel zsarolhatnák Kurzot, azt a régóta antiszemita kirohanásairól hírhedetté vált befolyásos publicista vezércikkében nem árulja el.

Bayer régi, történelmi sebekre utalva “megbízhatatlan, gyáva labancnak “ nevezve szidalmazta Kurzot. Ez azokra a császári osztrák csapatokra vonatkozó becsmérlő fogalom, amelyek a 18. század elején legyőzték a II. Rákóczi Ferenc, magyar főnemes vezette Habsburg-ellenes felkelést. Bayer úgy folytatta, hogy “ a megzsarolt Kurz, közvetlenül förtelmes árulása után, rögtön Merkelhez és Macronhoz szaladt, hogy hízelegjen nekik, és demonstrálja egyetértését velük. Ezen nincs semmi csodálkozni való, hiszen a történelem azt tanítja nekünk, hogy a legkönnyebb mindig az árulásban és a tisztességtelenségben egyetértésben lenni”.

A strasbourgi szavazás után adódik a kérdés, hogy a Fideszt kizárják-e és mikor az EVP-ból vagy mikor lép majd ki magától. Orbán láthatóan belátható időn belül válaszra számít.  (Der Standard, Gregor Mayer, 2018.09.20.)

Fordította: dr. Gonda László 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl