Orbán “lex CEU-ja

 
2017. Ápr. 7. 18:14

Orbán “lex CEU-ja

2017. április 7., Péntek 18:14

Gregor Mayer a Der Standardban az amerikai vezetésű egyetem bezárásáról hozott törvény mögöttes  szándékairól ír.

 

... a gyorsított eljárásban elfogadott törvény illeszkedik Orbán Viktor magyar miniszterelnök stratégiájába, amely el akarja hallgattatni a kritikus és liberális viták szereplőit.  A magyar kommentelők azonban arra is rámutatnak, hogy a “lex CEU” mögöttes szándékainak további dimenziója is lehetséges: Orbán fel akarja kelteni Donald Trump amerikai elnök figyelmét, és meg  akarja hivatni magát a Fehér Házba.  

Első pillantásra ez abszurdnak tűnhet, de néhány  jel  meglehetősen meggyőző tablóvá  áll össze. Egyrészt  Orbán maga is többször hangsúlyozta - például a szavazás előtt a Fidesz parlamenti frakciójánál tett tőle szokatlan látogatás alkalmával - , hogy a CEU számára kiutat jelenthetne, ha az USA államközi szerződést kötne. Ennek megtárgyalására Orbán bármikor hajlandó lenne. Trump éppen olyan szívből jövő megvetéssel viseltetik Soros iránt, mint Orbán. Az USA-ban azonban az akadémiai  szabadság igen fontos. A budapesti törvény amerikai reakciói mutatják, hogy az pártkötődéstől függetlenül elutasításban részesül.  

Így a  bírálókhoz csatlakozott a az elkötelezett republikánus, George Pataki, New York állam egykori kormányzója is. Ámde Orbán volt az első európai kormányfő, aki már tavaly júliusban, feltételek nélkül elkötelezte magát Trumpmellett. Amikor telefonon gratulált a választási győzelméhez,  Trump még meg is hívta Orbánt a Fehér Házba. Legalábbis ezt állította Orbán szóvivője.

Putyin Magyarországon

A der Standard fotója a cikkhe. Credit: danielnemeth/imago

 Hogy ebből mostanáig semmi nem lett, az láthatóan idegesítette  Orbánt. Éppen a “lex CEU” elfogadásának napján jelentette be Budapesten a külügyminisztérium, hogy Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetet már két év után visszahívják  posztjáról. Nyilvánvalóan azt róják fel a hivatásos diplomatának és az atlanti kapcsolatok elkötelezett hívének, hogy sehogyan sem tudta tető alá hozni az Orbán által hőn óhajtott washingtoni meghívást.  Újságírók kérdésére  Orbán szexista választ adott: “nem foglalkozom nőügyekkel” mondta durcásan.

Trumpnak azonban más gondjai vannak: a választási kampánystábjának tagjai és orosz hivatalos személyek lehetséges megbeszélései miatti FBI-nyomozás közepette aligha kellene éppen azzal az Orbánnal pózolnia a kamerák előtt, aki annyira behízelegte magát Putyinnál, mint ahogy egyetlen más NATO-ország miniszterelnöke sem. 

Bokros Lajos egykori magyar pénzügyminiszter még akár azt is feltételezi, hogy Orbán Putyin kérésére indíthatta útjára a CEU bezárását célzó törvényt. Tény, hogy az orosz elnök februárban Budapesten járt látogatóban. Orosz sajtótudósítások szerint Putyin állítólag arról panaszkodott Orbánnak, hogy a szovjet utódállamok számos, őt nem igazán kedvelő vezető politikusa a CEU-n szerzett diplomát.

Kern a bécsi székhelyért

Eközben a CEU a túlélésért küzd. Enyedi Zsolt rektorhelyettes az APA-val folytatott beszélgetésben Bécset, mint a főiskola egyik lehetséges új székhelyét “ sok opció közül tz egyiknek " nevezte. "Pillanatnyilag azonban mindent megpróbálunk, hogy elhárítsuk ezt a törvényt”. Christian Kern (SPÖ) szövetségi kancellár a Bécsbe telepítés pártján van. A Szövetségi Kancellári Hivatal csütörtökön megerősítette, hogy Kern mártárgalt is  is Soros-sal. (Budapestről Gregor Mayer, 2017.04.06.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl