Orbán és Kurz: kölcsönös megbecsülés

 
2017. Máj. 16. 21:29

Orbán és Kurz: kölcsönös megbecsülés

2017. május 16., Kedd 21:29

Orbán Viktor súlyosan autoriter típusú ember, aki az "illiberális demokráciát" egész Európa számára modellnek  nyilvánítja - írja kommentárjában Hans Rauscher a Der Standard hasábjain. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Sebastian Kurznak küldött köszöntő levelében a „megújult Néppárttal való együttműködésnek" örvendezik.  Orbán köszönetet mond azért a támogatásért is, amelyet a „népeink közötti történelmi barátság és a közös keresztény értékeink” alapján Kurz nyújtott Magyarországnak.

A tisztelet kölcsönös. Sebastian Kurz a Süddeutsche Zeitungnak egy nem régiben adott interjúban azt mondta, hogy „amikor az EU külső határainak biztonságáról beszélünk, akkor abban Orbán és a kelet-európai államok iránymutatóan vesznek részt. Hagyjunk fel a jó és a gonosz szétválasztásával és az erkölcsi fölényeskedéssel. "Az út, amelyet Németország (…) kijelölt  teljesen téves volt”.

Az „erkölcsi fölényeskedés” ügye, amelyet nem kellene Orbánnal és társaival szemben tanúsítani, finoman mondva is félreérthető. Orbán egy súlyosan autoriter típusú ember, aki nem csupán Magyarország számára hirdette meg az „illiberális demokráciát”, hanem modellként az egész EU számára.  

Kérdés, vajon vezető osztrák politikusként inkább Orbánnal kellene-e tartani avagy  Angela Merkel CDU-jával és Emmanuel Macronnal, akik az EU melletti nyílt kiállással és egy hisztériamentes menekültpolitikával éppen most arattak választási sikereket.  (Der Standard, Hans Rauscher, 2017.05.15.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl