Oligarchia, mint rendszert összetartó erő Magyarországon

 
2018. Jan. 31. 09:06

Oligarchia, mint rendszert összetartó erő Magyarországon

2018. január 31., Szerda 09:06

Az állami óriásmegbízások biztosítják Orbán hatalmi bázisát - olvasható a  Der Standard kommentár rovatában. A cikk Orbán bécsi látogatása előtt jelent meg.  Az állami óriásmegbízások biztosítják Orbán hatalmi bázisát - olvasható a  Der Standard kommentár rovatában. A cikk Orbán bécsi látogatása előtt jelent meg.  

 

Orbán Viktor gazdasági hatalmi bázisának egyik legfontosabb alkotó elemét az oligarchák jelentik. Az oligarchákat “megteremtik”, oly módon, hogy rájuk szabják a törvényeket és a pályázatokat, a külföldi pályázókat kiszorítják a piacról vagy kézi vezérléssel monopóliumokat osztogatnak. A módszerek közé tartozik valamelyik piaci szegmens államosítása is, majd kiárusítása a kiválasztottaknak olyan feltételekkel, amelyek senki másnak nem hozzáférhetőek.

Az oligarchák szinte soha nem a szabadpiacból élnek, hanem túlszámlázott állami nagyberuházásokból, amelyek több mint 80 százalékát uniós támogatásokból finanszírozzák.  

Egy oligarcha Orbán gyermekkori falujából

Jelenleg Mészáros Lőrinc gázszerelő számít a legnagyobb oligarchának. Orbán gyermekkorának falujából, Felcsútról származik, ahol most ő a polgármester is. Magyarországon még soha senki nem vált olyan gyorsan olyan gazdaggá, mint ő. 2010-ben három vállalkozása volt, amelyek együtt 1,7 millió euró tőkével rendelkeztek. Tavaly év végén a “Forbes” gazdasági magazin 350 millió euróra becsülte a magánvagyonát. A jelenleg létező 121 vállalkozása között nagy építőipari cégek, mezőgazdasági üzemek, luxus szállodák, bankok és média vállalkozások találhatók.

Mészáros előtt Simicska Lajos volt a legjelentősebb oligarcha. Simicska kétes jogi trükkökkel már a kora 1990-es években óriási összegeket szerzett a fiatal Fidesznek. Orbán három évvel ezelőtt viharos körülmények között szakított egykori iskolatársával. A “kiábrándult barát” azóta a szélsőjobboldali Jobbik pártot támogatja. 

Korrupciós csúcs az EU-ban

A Transparency International szerint az EU-ban Magyarország az első öt-hat olyan ország közé tartozik, ahol a legnagyobb méretű korrupció tapasztalható. Büntetőjogilag a korrupciós ügyek gyakran csak nehezen foghatók meg. Az előírások megfogalmazása többnyire olyan, hogy a korrupció rendszerszerűnek látszik. (Der Standard, gma, 2018.01.30.)

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl