Mit kell tennem, ha a határon átnyúló szolgáltatást szeretnék végezni Ausztriában?

Önök kérdeznek, a szakértő válaszol

 
2014. Okt. 17. 12:45

Mit kell tennem, ha a határon átnyúló szolgáltatást szeretnék végezni Ausztriában?

Önök kérdeznek, a szakértő válaszol

2014. október 17., Péntek 12:45

Nem minden cég szeretne saját vállalkozást indítani osztrák telephellyel. Annak is megvannak azonban a szabályai, hogyan nyújthat szolgáltatást a magyar vállalat, vállalkozó (ideértve az egyéni vállalkozót is) magyar cégként Ausztriában. Dr. Berényi Ferenc az alábbiakban betekintést enged a legfontosabb feltételekbe.

Elsőként azt kell megvizsgálni – mondja szakértőnk –, hogy az adott szakma az un. kötött szakmák körébe esik-e (általában ide tartoznak az építőipari szakmák, de a vendéglátás is). Ha igen, úgy a céget (vállalkozást, vállalkozót) minősíttetni kell Ausztriában az illetékes hatósággal, ami az Ausztriában folytatandó tevékenység jogi alapját teremti meg. Az engedélykérelem jóváhagyása esetén (ez természetesen nem automatikus) a vállalkozás bekerül a szolgáltatók regiszterébe, és bárki ellenőrizheti, hogy jogosult-e Ausztriában szolgáltatást nyújtani, és ha igen, melyik szakmában. Nem kötött szakmák esetén (ilyen pl. a kereskedelem) ilyen minősítésre nincs szükség, a szolgáltatás kötöttségek nélkül nyújtható.

A szolgáltatás nyújtása általában munkavállalók kiküldetése útján valósul meg, amely esetben minden szakmában figyelni kell arra, hogy a kiküldetésre kerülő dolgozók el legyenek látva a jogszabályokban meghatározott okmányokkal (ezek részben magyar, részben osztrák hatósági igazolások, valamint a kiküldő cég által aláírt, és a dolgozók által is láttamozott okmányok). Az osztrák hatóságok a szükséges okmányok meglétét és szabályszerűségét rendszeresen ellenőrzik.

Szakértőnk külön felhívja a figyelmet az építőiparban az un. BUAK (szabadság- és végkielégítés-kassza) kötelezettségre is, ami az épületgépészeten kívül szinte az összes építőipari szakágra vonatkozik.

 

Minden eset más és más, dr. Berényi Ferenc szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére a   http://www.vallalkozasausztriaban.hu/ honlapon keresztül is.

 

4 komment:
jkXizPvOz1 | 2017. január 29., Vasárnap 09:48
I feel so much happier now I unetdsrand all this. Thanks!

IIT2Mt8z | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
I have been so <a href="http://gnanatmv.com">beledwired</a> in the past but now it all makes sense!

yegTZ4UhED | 2017. február 3., Péntek 23:40
Keep on writing and <a href="http://lxdllovc.com">chuniggg</a> away!

IuQxh69o4 | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Normally I'm against killing but this article slhetagured my ignorance. http://lhloyt.com [url=http://yquqgwcth.com]yquqgwcth[/url] [link=http://vzixje.com]vzixje[/link]

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl