Menekültek: kevesebben jönnek, többen dolgoznak

Nyugat-Ausztriában több a betöltetlen munkahely

 
2019. Júl. 30. 08:05

Menekültek: kevesebben jönnek, többen dolgoznak

Nyugat-Ausztriában több a betöltetlen munkahely

2019. július 30., Kedd 08:05

A 2015-ben Ausztriába érkezett és tartózkodási engedélyhez jutott menekültek 44 százalékának már van munkahelye. Ugyanakkor tovább csökken a menedékjogi kérelmek száma: csaknem húsz százalékkal kevesebben érkeztek az idei év első felében, mint tavaly. Ami a munkahelyeket illeti: még mindig bőven van lehetőség, különösen Ausztria nyugati felében - és ez fontos jelzés nem csak a harmadik országból érkezők számára.

A statisztikák készítője arról is  beszámol, hogy az álláshoz jutó menekültek nem az osztrákok elől veszik el a munkát: olyasmit vállalnak el, amire hazai munkaerőt nem lehet találni. Többségük a mezőgazdaságban dolgozik, illetve építkezéseken jut szakképzettséget nem igénylő segédmunkához. Pedig ez utóbbi nem is olyan egyszerű: ezekre a munkakörökre az EU-országokból érkezők is igényt tartanak, és sokszor ők szorítják ki a harmadik országokból érkezőket.

A munkanélküliség elsősorban azok körében csökken látványosan, akik korábban érkeztek Ausztriába - ilyenek a szíriaiak -, mert közülük egyre többen fejezik be a Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) által szervezett tanfolyamokat, illetve kapják kézhez a kedvező határozatot menedékkérelmük lezárásáról. Az előírások szerint ugyanis csak az érvényes és kedvező döntés birtokában állhatnak munkába. Közülük sokan már korábban Ausztriában letelepedett honfitársaiknak köszönhetően jutnak lakhatáshoz és munkához. Ez elsősorban Bécsre vonatkozik.

Ausztria nyugati tartományaiban, Karintiában, Voralbergben még mindig sok munkahely betöltetlen - és ez az idegenforgalmi szezonnak is köszönhető. Konyhai segédmunkára, vendéglátóhelyek takarítására, de sok esetben szakmunkákra is keresnek embert, nem beszélve arról, hogy vannak régiók, ahol lámpással sem találni kisiparost, szerelőt, képzett szakembert. Vagyis az újonnan érkezőknek érdemes a nyugati tartományokban körülnézni.

Ami a statisztikát illeti, januártól júniusig összesen 5799 kérelem érkezett az illetékes hivatalhoz, mai húsz százalék csökkenés az előző évhez képest. (Összehasonlításként: 2015-ben fél év alatt 28 500-an kérték a menedékes státuszt). Legutóbb 2008-ban vártak nagyjából ennyien a boldogító engedélyre.  A legjobb esélyük a Szíriából érkezetteknek van. A kérelmezők 64 százaléka férfi. A legtöbben Afganisztánból menekültek őket követik a szíriaiak, majd kissé leszakadva az irániak, irakiak és az Oroszországból érkezettek.

 

Előző  cikkünk a témáról: https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/a-munkaeropiac-lassan-befogadja-a-menekulteket

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl