Magyarország neo-jobboldaliakat hoz az

A Der Standard cikke

 
2017. Dec. 30. 18:26

Magyarország neo-jobboldaliakat hoz az

A Der Standard cikke

2017. december 30., Szombat 18:26

Egy kormány közeli szervezet szélsőjobboldali előadókat hívott meg januári budapesti rendezvényére - írja Gregor Mayer a Der Standard hasábjain. 

A jobboldali populista Orbán Viktor kormánya ideológiailag felfegyverkezik. Az  “Európa jövője” címmel januárban tartandó budapesti konferenciára többek között  előadóként  hívták meg a német új-jobboldal sztárját, Götz Kubitscheket. A nyitó előadás megtartására Milo Yiannopoulos kérték fel, annak a szélsőjobboldali amerikai portálnak- a Breitbartnak - az egykori szerkesztőjét,  amely sokat tett Donald Trump választási győzelméért. Neki akkor kellett megválnia a portáltól, amikor a pedofilok büntetlenségét szorgalmazó kijelentései közismertté váltak.

Az előadók közt van az iszlámmal szemben kritikus Pascal Bruckner és Frank Füredi brit szociológus is, aki “liberális álláspontból” próbálja megvédeni az orbáni politikát, valamint Szijjártó Péter külügyminiszter is.

 

Kép a cikkhez: Milo Yiannopoulos tartja a megnyitó beszédet. Fotó: Reuters

Osztrák előadó nincs köztük - legalábbis a jelenlegi szónoki lista szerint. A január 23. és január 25. között megrendezendő találkozó szervezője formálisan nem a kormány, hanem a “Közép- és Kelet-európai Történelmi- és Társadalomtudományi Közalapítvány” lesz. Ennek vezetőit azonban a kormány nevezte ki, és a kormánytól kapják a pénzügyi eszközöket is. A szervezet főtitkára az Orbán bizalmasának számító Schmidt Mária történész, aki évek óta az új-jobboldali eszmék ismételgetésével tűnik ki.

A rendezvény középpontjában olyan témák állnak, amelyek mind az Orbán-kormányt, mind az új-jobboldalt foglalkoztatják.  “Az európai kultúrák összeütközései és kulturális háborúik” elnevezésű panelhoz kapcsolódóan felsorolás szerűen a következők állnak a most nyilvánosságra került programban: “az önazonossági válság, amely jelenleg végigsöpör Európán, a független gondolkodók stigmatizálása, az európai életforma átalakulása, a közép- és kelet-európai országok kulturális vitalitása.”

Újabb határ átlépése

Kubitschek kiadó, aki a Björn Höcke AfD-politikus körüli csoport ideológiai támasza, és az iszlám ellenes Pegida-tűntetések szónoka, magától értetődően tekintendő olyasvalakinek, mint egy  "megbélyegzett, független gondolkodó".  Budapesten ő tartja a “Migráció, az áttelepülés és az Európa jövője” elnevezésű panel vitaindító előadását.  

Egyfajta népies ideológia  támogatásával és a minden liberális  és idegen elleni  gyűlöletpropagandájával bírálói szerint az Orbán körül kialakult vezetés  már régen közel került a nemzetközi új-jobboldalhoz és annak szélsőséges vadhajtásaihoz. Ezért aztán semmi különleges nincs abban, hogy Budapesten ütötte fel a sátrát a nemzetközi új-jobboldal néhány közismert személyisége, mint például Daniel Friberg svéd kiadó, aki számtalan nyelven terjeszti az új-jobboldali irodalmat. A  közösségi médiát komoly mértékben befolyásoló szélsőségesen jobboldali amerikai blogger,  Matt Forney és RamZPaul is Budapestre helyezték át a székhelyüket. És tavaly óta feltűnésmentesen a nyugat-magyarországi határvárosban, Sopronban él a holokauszttagadó osztrák Gerd Honsik is.

A tervezett “Európa-konferencia” mégis egy újabb határ átlépésének tűnik. Ez az első alkalom, amikor egy EU-tagállam kormánya olyan szélsőséges jobboldali ideológusnak biztosít szónoki emelvényt, mint amilyen Kubitschek. (Gregor Mayer Budapestről, 2017.12.28.)

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl