Magyar segítség Törökországnak: Orbán tévúton

Orbán veszélyes területre téved, ha támogatja Erdogan “biztonsági övezetek”-tervét

 
2019. Nov. 10. 13:47

Magyar segítség Törökországnak: Orbán tévúton

Orbán veszélyes területre téved, ha támogatja Erdogan “biztonsági övezetek”-tervét

2019. november 10., Vasárnap 13:47

A jobboldali, populista Orbán Viktor szívesen működik együtt autokratákkal és despotákkal. Csak a múlt héten látogatta meg őt a Kreml ura, Vlagyimir Putyin. A múlt hónapban Bakuban a türk népek államfőivel, köztük Kazahsztán,Türkmenisztán és Azerbajdzsán egyeduralkodóival ült egy kerekasztalnál. A fenti illusztris körből csütörtökön a budai várban levő egykori karmelita kolostorban, viszonylag új hivatali rezidenciáján köszöntötte a török államfőt, Tayyip Erdogant - írja kommentárjában Gregor Mayer.

A lap fotója a cikkhez: török-magyar férfibarátság - AP/Zsolt Szigetvary

Amióta odafönt a Várban van a rezidenciája, Orbán örömmel mutogatja vendégeinek a teraszról Budapest csodálatos látképét. Odalenn a városban eközben össze-vissza kóvályog a köznép a megannyi út és metróállomás lezárása miatt, amire azért van szükség, hogy biztonságosan szállíthassák a diktátorokat.

Gyanús férfibarátságok

Ez azonban csupán viszonylag ártatlan kísérő jelensége az effajta gyanús férfibarátságoknak. Mert ezeknek általában nagyobb az ára, mint egy exkluzív panoráma kép. Az ilyen barátok ugyanis alkalmasint szívességeket kérnek. Csakis ezzel magyarázható, hogy Orbán, az EU-ban egyedüli kormányfőként, feltétel nélkül támogatja Erdogan félelmet keltő katonai kalandját a többségében kurdok által lakott Észak-Szíriában.

A magyar kormányfő csütörtökön még egy lépéssel tovább is ment. Kihangsúlyozta, hogy országa részt vesz majd az úgynevezett “biztonsági zónák” újjáépítésében. Budapest a “lehetőségeihez mérten” iskolákat és templomokat épít fel. Ez már csak amiatt is illuzórikus,  mert az arab szabadcsapatok, amelyeket a török katonaság rohamcsapatként előre küld, megátalkodott iszlámistákból állnak, akik bizonyára egyetlen katolikust sem tűrnek majd meg az új egyházi felségterületükön.

Egyetlen populista ígéret sem valósul meg

És ez egyben nagyfokú cinizmus is, mert Orbán folyamatosan a Közel-Keleten és másutt is az üldözött keresztények védelmezőjeként állítja be magát. Ám következetességet - vagy akár ígéreteinek a beváltását - nem lehet elvárni egy populista politikustól. Orbán veszélyes területre téved, ha támogatni akarja Erdogan “biztonsági zónák”- projektjét. Hiszen ez - amint az amerikai különmegbízott, William V. Roebuck a New York Times hasábjain ismertetett egyik belső emlékeztetőjében leszögezte-, magában foglalja az “etnikai tisztogatást” és a háborús bűncselekmények elkövetését az ott élő kurdokkal szemben. Aki ebben, akár csak kis fogaskerékként is közreműködik, maga is bűntárs lesz. (Der Standard, Gregor Mayer, 2019.11.08.)

 

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl