Lejárt a takarékbetétkönyv korszaka

Mit tesznek az osztrákok a megtakarításaikkal?

 
2017. Jan. 10. 08:36

Lejárt a takarékbetétkönyv korszaka

Mit tesznek az osztrákok a megtakarításaikkal?

2017. január 10., Kedd 08:36

Hol van már a busás kamat ideje - manapság inkább veszít, aki takarékbetétkönyvben tartja a pénzét. Valami ilyesmit mindenki sejt, most azonban itt a bizonyosság:  az ausztriai felmérés pontos adatokkal szolgál. 

2010 óta a takarékbetétkönyvben maximum egy évre elhelyezett összeg veszít az értékéből - amennyiben az inflációval is számolunk. Hogy mennyit?  Ezer euróból egy év alatt 986 euró lesz, vagyis nemhogy nyerni nem lehet takarékbetétkönyvvel, de még értékállónak sem mondható. Legalábbis erre a megállapításra jut egy ausztriai tanulmány, amely sajnálkozva jegyzi meg azt is, hogy 2007-ben még más volt a helyzet: az ezer euró ekkor még egy év alatt 17 euró többletet hozott.

Az osztrákok lassan lemondanak e kedves megtakarítási formáról - eddig minden befektetés közül a takarékbetét állt az élen. Most viszont  egy másik tanulmány szerint már a lakosság 15 százaléka otthon tartja a pénzét. Egyelőre hiába buzdítanak a szakemberek a korszerűbb takarékoskodási formákra. Aki ugyanis részvényeket vásárolt, az 2016-ban több mint két százalékos hozamot mondhatott magáénak...  

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl