Húsvéti kalandozás az Esterházy Tündérbirodalomban

Három helyszínen várják programok a látogatókat

 
2017. Ápr. 4. 09:42

Húsvéti kalandozás az Esterházy Tündérbirodalomban

Három helyszínen várják programok a látogatókat

2017. április 4., Kedd 09:42

Mi is lehetne jobb alkalom egy a megszokottnál hosszabb kirándulásra, mint a Húsvét immár négynapos ünnepe? A határhoz oly közeli helyszíneket a zenei - kiállítási - vagy éppen gyerekprogramok visszatérő látogatói ismerik, ám a kastélyok-várak történetének megismerése, a kirándulási lehetőségek feltárása  hosszabb időt vesz igénybe. Ehhez nyújt a szervuszausztria.hu az alábbiakban egy kis segítséget. 

Itt van mindjárt,  alig  19 kilométerre a kópházi határátkelőhelytől,  a Lakompaki (Lackenbach) reneszánsz kastély, az Esterházy család egyik legrégebbi kastélya, ahol most egészen különleges kiállítás tekinthető meg. Vojtech Kubasta -  az 1914-ben Bécsben született cseh művész - a természet nyomába eredt, és  háromdimenziós képein a varázslatos állatvilágot mutatja be. Több mint kétszáz  könyv, illetve plakát,  ritka pop-up effektekkel ellátott reklámnyomtatvány tekinthető meg, a megszokottól eltérő illusztrációs technikával ábrázolva a természet mindennapi csodáit. A ma már itt is elterjedt „pop-up“  [ang. (hirtelen) felbukkan, felmerül] határozza meg e különleges könyvforma karakterét- vonzereje a térben bemutatott ismétlődő mechanikus váltakozásokban rejlik.

Útvonal

Autóval vegyük az irányt a B 62-es úton Horitschon irányába, a kerékpárosoknak a B10-es bicikliúton kell elindulniuk, majd hamarosan tetszés szerint több útból is választhatnak a nehézségi fokozat illetve aszerint, hogy Deutschkreuz-t, azaz régi magyar nevén Sopronkeresztúrt is érinteni szeretnék-e. Egyébként a sopronkeresztúri kastély is Esterházy tulajdon volt valamikor, Esterházy Pál itt látta vendégül az 1681-es soproni országgyűlés alatt I. Lipót császárt. A kastély ma már Anton Lehmden festőművész magántulajdona, de látogatható. Utunk végig szőlőültetvények mellett vezet, így nem csoda, hogy minden faluban borospincék illetve  Heurigerek várják a finom nedűk kedvelőit.

A Lakompaki-kastély valószínűleg azért épülhetett, hogy a családnak legyen egy otthonos és kényelmes lakhelye is a lánzséri vár mellett. A kastélymúzeumhoz egy arborétum is tartozik, így a friss levegőn is lehetőség nyílik a természettel kapcsolatos ismeretek elmélyítésére.

Az udvaron található kőgömbök a Pauliberg vulkáni működése révén körülbelül 11 millió évvel ezelőtt keletkeztek.

Az állandó kiállításon, amelynek címe A természet nyomában - Mindent a szemnek, mindent a kéznek - a természet és a Föld kap központi szerepet. Különböző földrajzi képződmények és növényi társulások ismerhetők meg közvetlen közelből; erdők, mezők, folyók és tavak világa tárul fel. Az élménymúzeumban interaktív játékokkal és fejtörőkkel is találkozhatnak a gyerekek – magyarul is – melyek első sorban az erdő és vadak világába kalauzolják el őket. A kastély programját egyébként érdemes figyelemmel kísérni, időről időre a gyerekek számára is izgalmas kiállításokat rendeznek itt - nem beszélve a nagyobb ünnepekkor - Húsvét, Pünkösd, Karácsony -  megszokott kirakodóvásárokról.

 

Utazás tovább - Fraknó várához

 

Autóval ismét a B 62-esen, majd az S31-es gyorsforgalmi úton haladva ju el az utazó a  mindössze 22 km-re fekvő Fraknóba.

 

Fraknó (Forchtenstein) nevének jelentése: félelmet keltő erősség. A törökök sosem próbálkoztak a vár bevételével, sem Bocskai sem Bethlen seregei nem bírtak vele. A Rozália hegység mintegy 500 méter magas dolomitszikláján ágaskodó Fraknó várát a XIII. században kezdték építeni, 1622-ben került az Esterházy család tulajdonába, amikor Esterházy Miklós II. Ferdinánd császártól Munkács váráért cserében kapta zálogba Fraknót és Kismartont. Esterházy Miklós és Pál nádori pozíciója megkövetelte, hogy állandó hadsereget tartsanak, és mivel az Esterházy család kivette részét az ország védelmezéséből, Fraknó fegyvertárában évtizedeken keresztül bevetésre kész állapotban tárolták a különböző fegyvereket. Akkoriban a fegyvertár mellett azonban még a vár adott otthont a család tagjainak és az őket valamint vendégeiket kiszolgáló személyzetnek is. Így ír erről a ház akkori ura, Esterházy Pál: „Ezután mentem föl Fraknóban az én szerelmes édes mátkámhoz, Esterás Orsik kisasszonhoz, azhol két hetet töltvén vígan lakoztam, ki igen nagy örömmel is látott engem. Adtam azért az én jegyesemnek egy szép gyémántos násfát s egy vörös aranyos szoknyát s egy szép hegyes gyémántos gyűrűt s holmi aranyas pántlikákat, selyem aranyos strimfliket.“

A kastélyvezetés során bepillantást nyerhetünk a középkori élet mindennapjaiba és a fegyvergyűjtemények mellett megismerkedhetünk a „csodakamrában“ őrzött, fent említett ékszerekkel, az ezüstgyűjteménnyel a család őseiről készült portrékkal. Esterházy Pál herceg értékes órák, automaták, egzotikus állatpreparátumok és további művészeti ritkaságok szenvedélyes gyűjtője volt. Kincseit bonyolult zárszerkezetek mögé rejtve, biztos helyen tárolta a kincstárban.  

Ha a kerékpárosok még további kihívásokra vágynak a csodás vörösfenyőkkel övezett szerpentinen feltekerhetnek a Rozália kápolnáig is, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Fertő-tóra és Fraknó várára, jó időben pedig akár Bécsig is ellátni. A Húsvét itt is alkalom különleges várlátogatásra, programokra.

 

 

Végállomás: Kismarton

A legtöbben kétségkívül Kismartont ismerik. Innen, Fraknóból ismét  az S31-es út vezet a dinasztia barokk kastélyához, amelyet mindössze 23 kilométeres út után érünk el. 

A kastély kiállításait érdemes  avatott vezetőkkel megtekinteni -  természetesen magyar nyelven is van erre lehetőség. Többet megtudunk így azokról a titkokról, amelyeket az Esterházy-hercegnék pompás lakosztályai elárulnak, jobb  bepillantást nyerhetünk  három Esterházy-hercegné életébe. A látogatás egyik további fénypontja a 17. századból származó kastélykápolna. A kápolna orgonája Joseph Haydn idejéből származik, a zeneszerző maga is rendszeresen játszott rajta. Az akusztikájáról híres Haydn Terem, amely már a komponistát is rendkívüli művek alkotására inspirálta, szintén része a vezetésnek. A zenetörténeti érdekességek, a fényűző berendezés és a lenyűgöző építészeti alkotás együttese ámulatba ejti a világ minden tájáról érkező zenészeket és látogatókat. Persze a tavasz a szabadba csábít: éppenséggel van hova, a kastély gyönyörű, ápolt parkja sokféle rendezvénynek ad otthont - és ilyenkor, Húsvétkor itt is kirakodóvásár,  sokféle gyermekprogram, húsvéti tojás keresés várja a családokat.

Az információ a programok, belépőjegyek és a vezetések  részleteiről a honlapon található - itt:

http://esterhazy.at/de/burgforchtenstein/1377901/Drache-Einhorn-Osterhase

http://esterhazy.at/de/esterhazykids/1573213/Ei-Ei-der-Osterhase-kommt

http://esterhazy.at/de/esterhazykids/3825906/Exklusive-Familienfuehrungen-im-Schloss-Esterhazy

 

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl