Felhőben az adat

Gazdaságos, kényelmes, környezetvédő dokumentumtárolás

 
2015. Jún. 2. 17:53

Felhőben az adat

Gazdaságos, kényelmes, környezetvédő dokumentumtárolás

2015. június 2., Kedd 17:53

Senki nem bánná, ha végleg megszabadulna a papírhalmazoktól, a dossziék tömegeitől – ráadásul szükség esetén minden fáradság nélkül, percek alatt hozzájutna hatósági benyújtásra is alkalmas hiteles dokumentumaihoz. A papírmentes iroda nem álom ma már: Hortobágyi Ágoston és bécsi illetve budapesti cége a méregdrága beruházást magára vállalva biztosítja ezt a környezettudatos adattárolást. Sőt faültetéssel vállal szerepet a papír újratermelésében, a környezet védelmében is.

 

Az ausztriai cég indulása valóban az első lépéseknél tart, ám Budapesten a már 2009 óta kínálja a szolgáltatást, amely leveszi az érintettek válláról a biztonságos és tartós adat – és dokumentumtárolás gondját-baját.

Hortobágyi Ágoston azonban nem érte be az elérhető áron, kisvállalkozások, vagy magánemberek számára is megfizethető napi digitális rendszer megvalósításával: az egyébként értelemszerűen környezetkímélő – hiszen a papír használatát kizáró – megoldást továbbfejlesztette. Megbízói számára nemcsak a jó cselekedet érzésével kínálja a faültetés lehetőségét, hanem hét év elteltével anyagi haszonnal, rendszeres bevétellel is kecsegteti azokat, akiket érdekelnek a korszerű megoldások.

Nem kell félni a bonyolult technikai magyarázatoktól, a hogyan a szakemberek dolga. Az érintettekre annyi tartozik, hogy Hortobágyi cége megóvta őket a 20-25 milliós beruházástól, és egy amsterdami IBM szerver igénybevételével biztosítja azt a felhőt, amely alkalmas a NetLock bevonásával hitelesített és időbélyeggel ellátott iratok tárolására. Mindez illeszkedik az EU-jogrendbe és megfelel a konverziós törvénynek.

A rendszert az igényeknek megfelelően továbbfejlesztve a DO-Q-MENT Kft ügyfelei között „postakapcsolatot” is létrehozott, vagyis – egyszerű példát véve – a számla (mobiltelefonos) beszkennelése után tárolásra a felhőbe „száll” onnan pedig a megadott címre. Vagyis mondjuk a könyvelőhöz, aki így perceken belül hozzájut a feldolgozandó, ám papírformában nem megjelenő irathoz. Amely így az előírt– hatóságonként eltérő – idő alatt tárolható, bármikor visszahívható, és hitelesített aláírással és időbélyeggel ellátott dokumentumként bárhol felhasználható.

És persze nem csak hatósági felhasználásról, hivatalos iratról lehet szó. Közép – és felső vezetők számára elengedhetetlen, hogy a napi ugyancsak felgyorsult fejlődéssel lépést tartsanak, ehhez nem kevés olvasnivalót kell, ha nem is fejben tartani, de elérhetővé tenni. Mi más lenne a megoldás, mint a digitalizált cikkek, tanulmányok archiválása. Aki próbált már dossziékban kutakodni, bármit visszakeresni pusztán emlékezetére hagyatkozva („ide tettem, egészen biztos” ), tudja, mennyit ér, ha gombnyomásra, egy másodperc alatt hozzájuthat ahhoz, amit szeretne újraolvasni. Ezt szolgálja a felhős tároláshoz kidolgozott keresőrendszer.

Az igények eltérőek, ez adta az ötletet, hogy a megbízók különböző csomagok között választhatnak, amikor megrendelik a szolgáltatást, amelynek nincs beruházási és bevezetési költsége.

Újratermelés – de hogyan?


Hortobágyi Ágoston számára azonban nem elegendő a puszta tény, hogy a felhőben tárolás kiváltja a papírt. A szakemberek kimutatták, hogy 50 ezer oldal papír felel meg egy fából nyerhető mennyiségnek. Vagyis 50 ezer oldal újrahasznosított papír előállítása egy fa elültetésével biztosítható. Ennek tudatában a DO-Q-MENT Kft minden 50 ezer beszkennelt és így feleslegessé váló papír-oldal után elültet egy fát a megbízó vállalkozás nevében. Nem akármilyet, az Oxi fa a legalkalmasabb, mert ez már hét év után vágásérett. A bevétel azt a vállalatot illeti, amelyik papírfelhasználása helyett a fá(ka)t ültették. Ez mindenképpen önjáró rendszer – nemcsak a papír újratermelése biztosított, hanem az érintett cég is visszanyeri a faprojekt miatt megemelt havi díjat.

A tudatos környezetvédelem szerencsére ma már nem ritkaság. Hortobágyi Ágoston felkutatott olyan cégeket, amelyek számára a zöld gondolat vezérfonal, és 12 vállalkozással létrehozta a Green Business Szövetséget. Van közöttük villanyautót használó taxis cég, csak újrahasznosított irodaszert használó vagy éppen a papírmentes adattárolást előnyben részesítő vállalkozás is. A remények szerint ez a kör egyre bővül majd.

Irány Ausztria

A magyarországi tapasztalatok alapján a DO-Q-MENT Kft osztrák változata, a nemrégiben megalakult

mostanában teszi meg az első lépéseket az ausztriai piacon. A magyar startup cégek bemutatkozását célzó Budapest – Vienna: InterUrban rendezvény a bécsi Magyar Nagykövetségen remek alkalomnak bizonyult, nem véletlen, hogy Hortobágyi Ágoston cége az egyik támogató. Ötletek elterjesztésére, figyelem felkeltésére éppen az ilyen találkozók a legmegfelelőbbek, hiszen a kapcsolatépítés ebben az ágazatban is meghatározó fontosságú. A zöld gondolat egyébként Ausztriában igen nagy megértésre találhat: itt környezettudatosabbak az emberek. Hortobágyi egy lépést máris tett a magyar mintájára megalapítandó ausztriai zöld üzleti szövetség felé: lefoglalta a domain nevet.

Újabb, és nem is feltétlenül csak az IT-re támaszkodó ötletekben egyébként nincs hiány. Ezekről később, újabb cikkekben adunk hírt.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl