Hogyan teremtették meg a Soros-ellenségképet

 
2019. Jan. 20. 10:27

Hogyan teremtették meg a Soros-ellenségképet

2019. január 20., Vasárnap 10:27

Zsidó politikai tanácsadók találták ki a zsidó befektető és filantróp elleni kampányt - írja cikkében Alexander Dworzak a Wiener Zeitung hasábjain. A szerző hivatkozik arra az interjúra, amelyet a magyarországi kampány egyik kiagyalója, George Birnbaum egy svájci lapnak adott nemrégiben.  A bécsi lap cikke itt olvasható.

A lap képe a cikkhez (c) afp/kisbenedek

Az antiszemita összeesküvés elméletek jellemzője, hogy egységes tömegként láttatja a zsidókat - ez az egyik alapfeltétele a “zsidó világ összeesküvésnek”. Hogy mennyire elterjedtek, és hogy milyen könnyedén előhívhatók az ilyen torzképek, az az elmúlt években Soros György személyében manifesztálódik.

A mára 88 éves Soros egy személyben vegyíti mindazt a politikai, gazdasági és vallási kisebbségi érzést, amely a baloldalon és a jobboldalon egyaránt követőkre talál. A baloldalon hedgefonds-kezelői és spekulánsi tevékenysége miatt ítélik el. Hogy Soros miként jutott a vagyonához, azt kritikusan kell megítélni. Viszont mégis feltűnő, hogy más pénzügyi mágnások esetében elmarad ez a bírálat. Másfelől éppen ez a vagyon adja az alapot Sorosnak a jótékonykodásához. Soros Nyitott Társadalom Alapítványa a világ harmadik legjelentősebb közhasznú alapítványa, amelynek vezéreszméje a demokratikus játékszabályok érvényre juttatása, ahogyan azt Karl Popper megfogalmazza “Nyitott társadalom és az ellenségei” című művében.

Soros társadalommal kapcsolatos liberális elgondolása szálka Orbán Viktor magyar miniszterelnök szemében, ugyanúgy, mint ahogyan Oroszország, Szerbia, Macedónia, Bulgária, Románia politikusai és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szemében is. 

A Haaretz című izraeli lap szerint éppen Netanjahu volt az, aki 2008-ban a két politikai tanácsadót, Arthur Finkelsteint és annak jobbkezét, George Birnbaumot bemutatta Orbánnak. Az utóbbi nemrégiben Hannes Grasseggernek, a svájci “Das Magazin” című lap tudósítójának beszélt a munkájáról.

A 2017-ben elhunyt Finkelstein biztos volt abban, hogy minden kampánynak szüksége van egy ellenségképre. Már Richard Nixon egykori amerikai elnök időszakában megpróbálta polarizálni a választókat, és meg akarta teremteni a félelem légkörét. Azt tanácsolta Nixonnak, hogy “úgy kell tenni, mintha baloldalról érkezne a veszély”. Olyan témákat vegyen elő, amelyek félelmet ébresztenek a lakosságban. Ekkor 1972-t írtak. 

Finkelstein később Ronald Reagen, majd az idősebb George Bush tanácsadója volt, az 1990-es években felépítette Netanjahu-t, majd Avigdor Liebeman-nak dolgozott.

Finkelstein munkatársai megbízóiktól az “Arthur gyermekei” becenevet kapták. Közülük George Birnbaum volt a legjobb. 2006-ban Birnbaum megalapította a GEB International nevű céget, amelyben partnerként Finkelstein is jelen volt. Együtt akarták meghódítani a kelet-európai piacot.

Az együttműködés kezdetén Orbán még ellenzéki politikus volt. Finkelstein szabványreceptjével, miszerint az ellenfél gyengeségét folyamatosan bombázni kell, a saját jelöltet pedig mindig a figyelem középpontjában kell tartani, megnyerték a 2010-es választásokat. Orbán pártja, a Fidesz kétharmados többséget szerzett, az alkotmányt megváltoztatták, és a miniszterelnök elképzelése szerint alakították át az államot. Orbán erejét a magyar ellenzék, leginkább a szocialisták csődje is táplálta. Nem voltak komolyan vehető ellenfelek és ma sem azok, ahogy a balliberális pártok vagy a jobb szélen álló Jobbik sem az. 

“A bázist mindig mozgásban kell tartanod. Meg kell teremteni az alapjait annak, hogy a következő választásra is elmenjenek” - tanácsolta Finkelstein a munkatársa szerint. És így felmelegítették a már a 2010-es évek kezdetén elhangzott történetet a "nagytőkéről", amely összeesküvést szervez a magyarok ellen.  

A bűnösnek most neve van

Akkoriban a Világbank, az EU és a Nemzetközi Valutalap volt a bűnös, azok a szervezetek, amelyek a pénzügyi válság következményeként kemény takarékossági programot kényszerítettek az országra. Ehhez társult a hitelválság, amelyben közreműködtek az ügyfeleiket idegen valuta-kölcsönök felvételére ösztönző osztrák bankok. Amikor a svájci frank árfolyama az egekbe szökött, nagyon sokan képtelenek voltak visszafizetni tartozásukat. 

Finkelsteinnek az az ötlete támadt, hogy nevet kell adni a gyűlölt, de névtelensége miatt támadhatatlan “nagytőkének“: Soros nevét. 

2013-ban kezdődtek el a támadások, azok a szervezetek váltak célponttá, amelyek pénzt kaptak a Nyitott Társadalom Alapítványtól - de olyan országok is, mint Norvégia - amelyek érdeklődést mutattak a civiltársadalmi struktúrák létrehozása iránt. Két évvel később többszázezer ember érkezett Európába: jórészt menekültek, de gazdasági migránsok is. Soros tanulmányából, amely szerint az EU-s tagállamoknak “közös tervet“ kellene kidolgozniuk a válság megoldására, a magyarok megalkották a “Soros-tervet” - amely szerint a milliárdos muszlimokkal akarja Európát elárasztani, és megfosztani keresztény identitásától.  

40 millió eurójába került Magyarországnak a Soros ellenes kampány egyedül 2017-ben, amikor a kormány “nemzeti konzultációt” hirdetett Sorosról. Egy évvel korábban a Soros-alapítvány ennek az összegnek csupán egy tizedét költötte el. A magyarországi folyamatokkal kapcsolatban az ellenségkép maga alig szólalt meg: “minél inkább visszavágott volna, annál jobban támasztotta volna alá azt az állításunkat, hogy beleavatkozik a politikába” - mondta Birnbaum.

Ma Magyarország a gúzsba kötött civiltársadalom országa.  Az alapítvány által támogatott neves egyetem, a CEU bejelentette, hogy Bécsbe költözik. Az Orbán-évek alatt számos kritikusan gondolkodó személy elhagyta az országot.

A kampány világszerte a politikusok és az összeesküvés elméletek híveinek példaképévé vált. Közéjük tartozik az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője, Johann Gudenus is, aki szerint “helytállóak a híresztelések” a “Soros-tervről”. Terjed a gyűlölet az interneten és a közösségi médiákon, és az erőszaktól sem riaszt vissza. Soros 2018-ban levélbombát kapott. Röviddel később Amerikában egy zsinagógában egy férfi tizenegy személyt gyilkolt meg. Online egy “Soros-karavánról” fantáziált.  

“Kampányunk senkit nem tett antiszemitává, aki már korábban nem volt az” - védekezett Birnbaum. “Tisztán ideológiai” jellegű projektről volt szó. A “Das Magazin” szerint Orbán maga sohasem nyilatkozott egyértelműen tanácsadóinak a szerepéről, és a szóvivője sem válaszolt az erre vonatkozó kérdésekre.

Wiener Zeitung, 2019.01.16. 

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl