Esterházy Contemporary

Tóból a kastélyparkba

 
2011. Júl. 9. 07:43

Esterházy Contemporary

Tóból a kastélyparkba

2011. július 9., Szombat 07:43

A kiállítás helyszínére, a Városligeti tóhoz hívta az Esterházy Magánalapítvány partnereit, a rendezvényein közreműködő művészeket, kurátorokat, a Művészeti Díj zsűrijének tagjait, hogy együtt tekintsék meg az Art on Lake kiállítás azon három darabját, amely szeptembertől a fraknói várat illetve a kismartoni Esterházy kastély parkját ékesíti. A vendégek egyúttal első kézből kaptak tájékoztatást az Esterházy Contemporary programról.

A szobrok megvásárlása az alapítvány 2006 óta egyre bővülő magyarországi kulturális tevékenységének új fajta kiegészítése. A restaurálási munkálatok, közös publikációk megjelentetése, együttes kiállítások és az Uniqua támogatásával létrehozott Esterházy Művészeti Díj mellett az Esterházy Contemporary most már tudatosan épít saját kortárs gyűjteményt.

„A múltra csak a jelenből tekinthetünk vissza. Az Esterházy Magánalapítvány hosszú múltra visszatekintő modern gazdasági és kulturális vállalkozás – mondta Dr. Ottrubay István vezérigazgató a szobrok vásárlását bejelentve.

A kortárs művészet támogatása az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében az Esterházy család egészen a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. Az Esterházy Alapítványok évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek vagy művészek pártolásával támogatják a kortárs művészetet.

Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az ESTERHÁZY CONTEMPORARY a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik – bár maguk mögött tudhatják első sikereiket – a nemzetközi porondon még nem ismertek.

Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY célja, hogy a térség kortárs művészeti törekvéseit, valamint a művészek esztétikai irányultságát rendszerezetten bemutassa, gyűjtse, és lehetőséget adjon a vélemény- és tapasztalatcserére.

Céljául tűzte ki továbbá, hogy több mint húsz évvel a politikai rendszerváltás után konzekvensen, történelmi komplexitásában és esztétikai sokszínűségében mutassa be és dolgozza fel Közép-Európa kortárs művészetét. Ábrázolni kívánja a térség államaiban a hidegháború évei alatt végbement történelmi folyamatokat, társadalmi tendenciákat, a politikai és kulturális élet eseményeit, valamint az új művészeti törekvéseket 1989-et követően. Egyúttal megkísérli a jelen Közép-Európáját jellemző kreatív folyamatok differenciált értelmezését.

Az Esterházy Magánalapítvány és a Szépművészeti Múzeum együttműködése komoly múltra tekinthet vissza, s ez nemcsak a régmúltra vonatkozik (a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének kétharmadát például II. Esterházy Miklós herceg (1765-1833) gyűjteménye alkotja, melyet a magyar állam 1870-ben vásárolt meg a családtól). Közös kutatások, közös kiállítások folytatják a hagyományt. A Szépművészeti Múzeum a régebbi korszakok alkotásainak bemutatása mellett mindig nyitottságra törekedett a kortárs művészetekkel szemben is, ennek egyik fontos állomása az Art on Lake kiállítás. Az Esterházy Magánalapítvány viszont a szobrok megvásárlásával a kiállítást, s közvetve a Szépművészeti Múzeumot támogatja.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl