Érdemes aranyba befektetni?

A pénzügyi tervező tanácsai

 
2017. Ápr. 18. 22:35

Érdemes aranyba befektetni?

A pénzügyi tervező tanácsai

2017. április 18., Kedd 22:35

A befektetés aranyba az elmúlt évtizedekben egyre divatosabb lett.  Minél nagyobb a bizonytalanság, annál inkább igyekeznek az emberek menekülni a biztonságba. Az Internet révén  jóval egyszerűbb fenntartani a bizonytalanság érzetét - elég csak követni a napi híreket. A kérdés nem az, hogy érdemes-e az arannyal mint befektetéssel foglalkozni, hanem hogy milyen arányban és milyen formában illeszthető egy befektető portfoliójába? A kérdés nem költői - rovatunk állandó szerzője, János Zsolt MAS segít megtalálni a választ.

 

Nézzük meg, hogy honnan jön, mint eszköz, és mi az esetleges előnye? Ugyanakkor mi a hátránya? Ha értjük, hogy mikor csillog arany és mikor nem, akkor jobban tudjuk kezelni a portfolióban a megfelelő arányokat.

Az arany és ezüst előnye, hogy korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre és a bankjegyekkel és más kreatív pénzpiaci termékkel ellentétben nem lehet egyszerűen a semmiből előállítani. E korlátozottságból adódik az ár képzés, ami a piaci kínálat, kereslet és aktuálisan rendelkezésre álló eszközökből jön létre.

Évente kb. 2 500 tonna aranyat termelnek ki  a bányákban. Aktuális számaink szerint a föld mélye még kb. 52 000 tonna aranyat rejt kitermeletlenül. Ezekből a számokból elég egyszerűen ki lehet számolni, hogy meddig nőhet még a létező arany mennyisége.  Az arany rajongói az aktuális tudásunk szerint létező arany abszolút mennyiségébe kapaszkodnak. Ez kb. 20 méterszer 20méterszer 20 méter méretű kocka. Ebből kb. 145.000 tonna már ki van termelve, a maradék részéhez szeretnénk még hozzájutni. A dél-afrikai Witwatersrand régió tipikusan az a hely, ahol erre van lehetőség. 

 

Milyen formában érdemes aranyat megvenni?

 

1)  Értékpapírszámlán keresztül 

2) bányák és kitermelők részvényei -

3) derivatív termékek, opciók -  

4) fizikai formában tömbök vagy érmek formájában.

 

Ad1)  A  bankok ma felajánlják az ügyfeleknek a lehetőséget, hogy értékpapír számlán keresztül vegyenek aranyat, akár havonta félretett kisebb összegekért is (már havi 100€ - tól)

E formának az az előnye, hogy nem kell foglalkoznia a megvásárolt arany biztonságos tárolásával. A biztonságos megoldások esetében a bank az értékpapír számlák értékének a fedezetét rendszeresen megvásárolja - fizikailag arany formában.

 Ad2)      A nagy amerikai aranyásók idejéből is tudjuk, hogy nem feltétlenül az aranyat keresők gazdagodtak meg, hanem azok, akik  az ásatások körülményeit biztosították, a felszereléseket szállították.  Ma is van a lehetőség elősegíteni az arany kitermelését, vagyis az infrastruktúrát beszállító cégek és bányák részvényein keresztül részesülni a fejlődésből.  Összehasonlítva a fizikai arannyal, ahol az érték emelkedésének lehetőségén kívül nincs semmi rendszeres hozam, kamat, a cégek osztalékot is fizetnek .

Ad3)     A derivatív termékek bármilyen alapüzletre rátehetők. Egyszerűen fogalmazva:  ezek a szintetikus termékek fogadások bizonyos árfolyamok alakulására. Az arany ideális eszköz ezekhez. E termékek kockázata persze sokkal nagyobb mint a fizikai arany. Akár el is tűnhet az értéke teljesen, ami az arany esetében nem valószínű.

 Ad4)  Ami a fizikai arany megvásárlását illeti érem vagy tömbök formában: alapjában véve  jobb a minél nagyobb darabolás, mert akkor az előállítási költségek alacsonyabbak, ugyanakkor kisebb a rugalmasság, a részeladás lehetősége. Megoldás - a rugalmasság  megtartásának eszköze - lehet a törhető arany lapok vásárlása.

Hogy melyik forma illik a legjobban az ön portfoliójába, abban szívesen segítünk. A következő cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogyan segít az arany kivédeni az inflációt?  Egyedi kérdésekre szívesen válaszol:

János Zsolt MAS (zsj@aleconsulting.at)

AL&E Consulting GmbH

Wien-Budapest-Perchtoldsdorf-Mariazell-Salzburg

Vermögens- und Managementberatung

További cikkek: www.penzugyiotletek.hu

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl