Egyszerre csak számolni kell az ellenzékkel

 
2018. Feb. 28. 08:36

Egyszerre csak számolni kell az ellenzékkel

2018. február 28., Szerda 08:36

A Magyarországon kormányon levő Fidesz meglepő módon vereséget szenvedett a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választáson, ami Bayer Zsolt számára óriási sokkot jelent. “A halott feltámadt” - írja a kormányközeli “Magyar Idők” online kiadásában az újságíró, akiről tudható, hogy kimondja, amit Orbán Viktor miniszterelnök gondol. A feltámadt halotton az eddig tehetetlennek látszó ellenzéket érti Bayer - írja Kathrin Lauer a Wiener Zeitungban.

Mert az eddig egymással vetélkedő pártok - a baloldaltól kezdve a jobboldali radikálisokkal bezárólag - vasárnap egyesített erővel megnyerték a polgármester választást a kisvárosi Hódmezővásárhelyen, a kormányzó Fidesz egyik fellegvárában. Méghozzá egy olyan jelölttel szemben, akit Orbán kancellária minisztere, Lázár János, aki egykor maga is polgármester volt a 47 000 lakosú településen, teljes erővel támogatott.

A választási kedv is feltámadt - a több mint 60 százalékos részvétel közel 20 százalékkal volt magasabb a legutóbbi önkormányzati választásénál. Orbán következményeket jelentett be: mostantól “dupla erőfeszítéssel” kell küzdeni az április 8-i parlamenti választások megnyerésért. Az eddiginél jobban világossá akarja tenni, hogy itt arról van szó, megvédik-e Magyarországot a menekültektől - mondta,  miután a Fidesz ezt a témát mostanra már a megunásig elcsépelte.  Hogy azonban ismét meg tudja-e szerezni a kétharmados többséget, az a hódmezővásárhelyi eredmény után az eddigieknél is jobban megkérdőjelezhető re

57 százalék a független jelöltnek

A szerb és román határ közelében levő település új polgármesterét Márki-Zay Péternek hívják. Ő  közel 57 százalékkal magasan nyert Fideszes ellenfelével, Hegedűs Zoltánnal szemben, aki 41 százalékot kapott. A választás 45 éves győztese független, hét gyermek édesapja és közgazdász végzettségű. A választási kampányban nem hagyta magát megfélemlíteni a Fidesz mindent elpusztító szennyes kampányától.

Kitartását már korábban a magánéletében is bebizonyította: a feleségének, aki egyébként apáca akart lenni, három éven át udvarolt, amíg az igent nem mondott - mesélte Márki-Zay Péter a HVG című hetilapnak. Konzervatív katolikusként Márki-Zay a szélsőséges Jobbik szimpatizánsai számára is választható volt, nem tart a Jobbikkal való érintkezéstől, sőt éppen ellenkezőleg.  Nagyon “sok sikert kíván a Jobbiknak a néppártosodáshoz vezető úton”- mondta a HVG-nek. A Jobbik számára azért is bizonyult alkalmas jelöltnek, mert a párt szeretne megszabadulni mindent leromboló, rasszista imázsától.

Az sem nagy meglepetés, hogy a Jobbik Hódmezővásárhelyen partnerre lelt a balliberális oldalban. 2007-ben a Jobbik a félkatonai jellegű “Magyar Gárda” létrehozásával még félelmet keltett Európában, jelenleg a párt egyre több magyar számára tűnik szalonképesnek - sőt még Heller Ágnes filozófus számára is, akit néhány éve még  nyílt antiszemita támadások értek. Heller Ágnes nyíltan a balliberálisok és a Jobbik koalíciója mellett állt ki. Csak így lehetne megbuktatni Orbánt - állítja Heller. A baloldali liberálisok Jobbikkal való összefogásánál meglepőbb az, hogy a demokraták mintha most végre belátnák: el kell viselniük egymást.

A Márki-Zayért kiálló koalícióhoz eddig egymást ki nem álló ellenségek tartoznak -  mint a gyengélkedő szocialisták (MSZP) és  a szocialistáktól haragban elválló egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezette DK (Demokratikus Koalíció) nevű kispárt. A Fidesz elleni szövetséghez az Együtt nevű kis polgári párt mellett csatlakozott az öko-liberális LMP is, amely ráadásul egyenesen az önazonosság kérdésévé tette minden koalíció elutasítását.

2009-es alapításakor az LMP építkezési alapja nem az akkor szintén ellenzékben levő Fidesz-ellenesség volt, hanem Gyurcsány, aki még röviddel ezelőtt is a fő ellenségük volt. Az ellenzéki pártok egységét a Fidesz a korrupció témájával alapozta meg: országszerte téma volt Orbán kedvezményezetti gazdaságpolitikája. Sőt, az EU ellenőrzési szerve, az Olaf által nem rég felfedett egyik korrupciós ügy magát az Orbán-családot is közvetlenül érinti: a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak egyik vállalkozása közvilágítással kapcsolatos illegális megbízások révén gazdagodott. Az első megbízás Hódmezővásárhelyről érkezett. A városháza új elöljárója, Márki-Zay, aki korábban a Fidesz követője volt, szintén a korrupciós ügyekkel indokolta szakítását a párttal. Most nyilvánosságra akarja hozni a Tiborczcal kötött szerződéseket.

Wiener Zeitung, 2018.02.26

Fordította: dr. Gonda László  

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl