Díj a szégyenteljes viselkedésért

 
2015. Feb. 5. 09:02

Díj a szégyenteljes viselkedésért

2015. február 5., Csütörtök 09:02

A Szégyenfolt-díjat osztrák kezdeményezésre adják és a jelöltekre február 18-ig lehet szavazni. Az ötlet a Szociális Felelősség Hálózaté, és a cél nyilvánvaló: talán a nyilvános megszégyenítéssel vissza lehet tartani a vállalatokat a pellengérre állított eljárásokhoz hasonlóktól.

Az idén hat jelölt „verseng” a díjért – a jelölés persze eléggé szubjektív, mindenki tudna kapásból még több tucatot felsorolni.

Annak idején nagy feltűnést keltett a nevezetes étteremlánc, a Plachutta botránya. A tulajdonos azért bocsátotta el egyik pincérét, mert az illető az otthonról hozott eperre 50 gramm porcukrot szórt a vállalat készletéből. Mario Plachutta szerint lopott...

Az Eterna GmbH esetében a hivatalos indoklás a kíméletlen bérlési spekuláció. 2014 július 28-án 1454 rendőr bevetésével lakoltatott ki egy pizzériát Bécs második kerületében.

Az Osztrák Államvasutak, az ÖBB catering szolgálata, a Henry am Zug bér dömpinget alkalmaz, vagyis a vasúti éttermi szolgálatnál foglalkoztatott magyar pincéreknek nem az osztrák mérce szerinti bért adja. Ezzel a magyarok az osztrák kollégák fizetésének harmadát kapják.

Az IKEA a látszat és a valóság közötti ellentmondás miatt érdemes a díjra, mert messze nem az a megbízható, megbízható, hosszútávra tervező vállalat, mint amilyennek hirdeti magát. Rendre megsérti a z alvállalkozók és az alkalmazottak jogait. A trükkök célja a takarékoskodás.

A Samsung Electronics Co. Ltd, ellen az a kifogás, hogy a cég beszállítóinál feltűnően sok a munkahelyi baleset és az alkalmazottak körében az átlagosnál nagyobb az egészségkárosodás.

Kakukktojásnak tűnik, de a listára felkerült Jean-Claude Juncker, az EU-Bizottság elnöke adóelkerülési politikájáért. Korábban, Luxemburg miniszterelnökeként és pénzügyminisztereként ugyanis olyan adópolitkát valósított meg, amely a vállalatoknak és a gazdag magánszemélyeknek kedvezett. Ma persze Brüsszelből másképp vélekedik az egyes országok adófizetési kötelezettségeiről.

A hatos lista persze már az elődöntő – eredetileg többen kerültek fel a listára. Az ünnepélyes díjkiosztót február 20-án tartják. És persze a díjat alapító Szociális Felelősség Hálózat (Netzwerk Soziale Verantwortung) elfogad adományokat is.

 

lehet szavazni.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl