Daniel Barenboim vezényli az Újévi koncertet

 
2013. Dec. 29. 15:32

Daniel Barenboim vezényli az Újévi koncertet

2013. december 29., Vasárnap 15:32

Nemcsak Ausztriában, több tucat országban elképzelhetetlen a január elseje a Bécsi Filharmonikusok koncertje nélkül. Az idei immár a 74., és a karmester 2009 óta másodszor Daniel Barenboim. A koncertet öt kontinens 92 országának televíziója közvetíti, illetve sugározza időeltolódással.

A programot minden évben szinte az utolsó pillanatig titkolják – annyi azonban bizonyos, hogy a Musikverein virágdíszbe öltözött Aranytermét ilyenkor a Strauss dinasztia muzsikája uralja. Az idén Richard Strauss egy művével egészül ki a szokott névsor: a „Capriccio” (Holdfényzene) azért került be a műsorba, mert nyáron ünnepli a zenei világ a zeneszerző születésének 150. évfordulóját. A karmester óhajának megfelelően az emlékezés az első világháború száz évvel ezelőtti kitörésére ugyancsak helyet kapott a játszott zenedarabok témái között. A program az egyes műsorszámok részletes ismertetésével fenn van az.

A hagyományoknak megfelelően a televízió közvetítésének közönsége kicsit még többet is kap, mint a jegyhez jutott szerencsések: ballett betétek egészítik ki a zenét látvánnyal. Az ORF2 egyébként már a 11.15-kor kezdődő koncert előtt igyekszi ráhangolni a hangversenyre: portréműsor mutatja be a karmestert, és a kamerák segítségével a nézők bekukkanthatnak a kulisszák mögé, láthatják az előkészületeket. Az MTV a hagyományoknak megfelelően ugyancsak közvetíti az újévi koncertet.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39