Börtönbüntetés a segítőknek

 
2018. Jún. 4. 09:27

Börtönbüntetés a segítőknek

2018. június 4., Hétfő 09:27

A magyarok szigorítják a “Lex Sorost”: “börtönbüntetés is jár az NGO-k képviselőinek, hogyha menekülteken segítenek - írja Kathrin Lauer, a Wiener Zeitung budapesti tudósítója.

A lap képe a cikkhez - (c)APAweb, Reuters, Bernadett Szabo

Az Európai Néppárthoz (EVP) tartozó német partnerek figyelmeztetése ellenére Magyarország jobboldali-nemzeti kormánya Orbán Viktor vezetésével minden eszközt megmozgat, hogy lehetetlenné tegye a menekülteket segítők tevékenységét - még börtönbüntetéssel is fenyeget. 

Ezért az Orbán vezette Fidesz nem csupán a “Lex Soros” hírhedt tervezetét akarja szigorítani, hanem még az Alaptörvényt is megváltoztatná. A Soros-csomagot - amely a Soros György filantróp alapítványa által pénzügyileg támogatott NGO-k ellen irányul - és az alkotmány módosításának tervezetét már beterjesztették a parlament elé. ..... A szavazás előtt a Fidesz - nyilvánvalóan Angela Merkel nyomására - meg akarja várni a Velencei Bizottságnak, az Európa Tanács tanácskozó testületének szakértői véleményét. Trócsány László igazságügyi miniszter kedden jelezte, mit hoz a magyaroknak a hamarosan megváltoztatásra kerülő alkotmány: A “nemzeti hitvallásban”, így hívják az Orbán által 2011-ben alkotott magyar Alaptörvény preambulumát, be kell foglalni, hogy  minden magyarnak kötelessége “Magyarország alkotmányos identitásának” védelme. Ugyanott kifejezetten meg kell tiltani az “idegen népek Magyarországra történő betelepülését” is. Az állami rádióadóban Orbán már korábban védelmébe vette az ilyen fajta alkotmánymódosítás szükségességét, amelyet “részletes szabályokkal” az országon belül és a “nemzetközi színpadon” is védelmezni kell. Az EU-val szemben várható konfliktusban Orbán alkotmányos felhatalmazást akar saját “Lex Soros” törvénye számára.

Egy év börtönbüntetés

A “Lex Soros”-tervezet legjelentősebb szigorítása abban áll, hogy börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a személyeket, akik segítséget nyújtanak a menekülteknek. A korábbi tervezetekben még csak az szerepelt, hogy a menekülteket segítő szervezeteknek be kell szerezniük a belügyminisztérium engedélyét, és jelentős mértékű adót kell befizetniük az állam számára. Az új változatban már egy évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegetik azokat, akik a határtól számított nyolc kilométeres sávban anyagi segítséget adnak a menekülteknek - jelentette ki kedden Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 50-től 90 napig terjedő elzárás fenyegeti azokat a segítőket, akik biztonságos harmadik országból érkező menekülteknek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy menekült-kérelmet “adhassanak be” Magyarországon. Ez messze meghaladja azt a mértéket, amelyet az embercsempészet büntethetőségével már korábban lefedtek.

A tervezett új szabályozás következtében állítólag illegális tevékenység lenne, ha egy segítő a Szerbiából a zöld határon át Magyarországra érkezett menekültnek segítene a menekültstátusz iránti kérelem kitöltésében. Ugyan ilyen mértékű büntetés járna annak is, aki “megfigyeli a határt” és erről “tájékoztató anyagot készítene és terjesztene”. Orbán az eddiginél komolyabb ellenszelet kap  Európai Néppártbeli kollégáitól. Legutóbb Andreas Nick, a Német Bundestag CDU frakciójának magyar referense jelentette ki, hogy a Stop-Soros-csomagról tartandó szavazás előtt Magyarországnak meg kellene várnia a Velencei Bizottság állásfoglalását, valamint engedélyezni kellene a Soros által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) maradását Budapesten. Az Orbán-kormány el akarja üldözni a CEU-t, annak ellenére, hogy az egyetem már teljesítette a maradásához szükséges és ugyanezen kormány által felállított szigorú feltételeket. Nick utalt arra, hogy ezen két követelmény figyelmen kívül hagyásával Orbán “átlépne egy adott határt”.

Kevesebb gyülekezési szabadság

Az Index internetes portál szerint a Fidesz a gyülekezési szabadság korlátozásán is gondolkodik. Valamint az európai uniós jogot is csak olyan mértékben alkalmaznák, amilyen mértékben az összhangban áll a magyar Alaptörvénnyel.

Wiener Zeitung, 2018.05.29

Fordította: dr. Gonda lászló

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl