Befektetés ösztönzés osztrák módra

Mindenki jól jár

 
2011. Okt. 25. 12:29

Befektetés ösztönzés osztrák módra

Mindenki jól jár

2011. október 25., Kedd 12:29

Nem nehéz megtalálni az árkádos épületet az Operával átellenben, és ez ebben az esetben nagyon fontos is: az Osztrák Állami Befektetetési Ügynökséget (ABA- Invest in Austria) sok külföldi, köztük magyar vállalkozó keresi fel. Azok, akik ausztriai saját társaság alapítását, vagy telephely létesítését tervezik, s ehhez kapnak itt segítséget és tanácsot.

Ausztria telephely-jellegének erősítése a kormányzat fontos célja, és ez igen jól hasznosítható azoknak a vállalkozásoknak a javára, amelyek itt keresik a boldogulást- világosítja fel a szervuszausztria.hu olvasóit Birgit Reiter-Braunwieser asszony, az közép – és kelet-európai régióért felelős igazgatója. A segítségnyújtás tekintetében nincs különbség a kicsik, közepesek és a multik között – teszi hozzá, bár nem titkolja, hogy a vágyálom az igazi tőkét hozó, munkahelyet teremtő vállalkozások ide vonzása.

A praktikusan berendezett, minden különösebb fényűzéstől mentes, több tárgyaló helyiséggel rendelkező irodában 29 munkatárs dolgozik különböző európai, amerikai, kanadai és ázsiai projekteken. Az amerikai és a japán piac gondozása érdekében az ABA külön irodát tart fenn New Yorkban illetve Tokióban.

A Ringen lévő központi irodában már a fogadtatás is meggyőző: a magyar látogató nagyszerűen szerkesztett kétnyelvű füzetet kap, amelyben röviden, precízen és érthető nyelven – németül és magyarul – olvasható valamennyi, az Ausztriában vállalkozó számára nélkülözhetetlen rendelkezés. Olyan jogi, társadalombiztosítási, adóügyi információk, amelyeket már a döntés – az ausztriai cégalapítás – előtt nem árt tudni.

Utódlási lehetőségek

A tájékoztatóra van igény. Reiter- Braunwieser asszony szavai szerint különösen a május 1-i munkaerő piaci nyitás óta megszaporodott a hozzájuk forduló magyar cégek száma. Értékesítési telephely létesítése éppúgy szerepel a magyarok terveiben, mint ahogy sokan a szolgáltatóiparban vagy a turisztikában otthon szerzett tapasztalataikat szeretnék itt hasznosítani.

S hogy az általános tanácsokon kívül mivel tudnak még segíteni? Ausztriában például igen nagy gond, elsősorban éppen a szolgáltatóiparban, illetve az idegenforgalmi létesítmények, már bejáratott szállodák, panziók, éttermek esetében, hogy az idős tulajdonos visszavonulna, de nem talál utódot. Gyermekei másképpen képzelik a jövőt, ők pedig nem szívesen szüntetik meg a családi vállalkozást. Az ABA készséggel közvetít, és általában sikerrel hozza össze az utódot keresőt és az ausztriai vállalkozást indítani szándékozót. Ez az igazi win-win szituáció – mondja Reiter- Braunwieser asszony, hiszen az ausztriai „újonc” készen kapja a létesítményt – még ha a legtöbben hamarosan saját kedvük szerint át is alakítják. De átvesznek egy bizonyos ügyfélkört, amelyhez azután a sajátjukat is hozzák, vagyis ebben az esetben a kezdet sokkal ígéretesebb, mintha a nulláról indulnának.

Konkrétumokra kitérve Reiter- Braunwieser asszony a legutóbbi sikeres ausztriai cégalapítások közül kiemeli azt a magyarországi mirelit termékeket éttermeknek szállító vállalkozást, amely ugyan már korábban is szállított Ausztriába, most azonban eljött az ideje a saját itteni telephely létesítésének. De – teszi hozzá– említhetne szállítócégeket, vagy éppen turisztikai vállalkozásokat.

Ingyenes első tanácsadás

Az ABA egyébként tucatnyi tanulmányt is készíttet az ausztriai gazdasági körülményekről, brosúrák, kimutatások állnak eleve rendelkezésre – a legtöbb a honlapról letölthető -, ha pedig a hozzájuk forduló ezekben nem találja meg a számára fontos információt, további kutatásra is van lehetőség. Fontos lehet az érintett szakma vonatkozásában felmérni az osztrák konkurenciát, a piaci viszonyokat.
A szakemberek segítenek a reális lehetőségek mérlegelésében, őszintén tájékoztatnak például arról, hogy Ausztriában csak megfelelő minőséggel, magas színvonalú szolgáltatással lehet sikeres egy vállalkozás, ami pedig a rendelkezések betartását illeti, ott a hatóságok nem ismernek tréfát. A korrekt üzleti terv elengedhetetlen, s ebben reális adatoknak kell szerepelniük. Ezek beszerzésében – például ami a fix költségeket illeti – ugyancsak segít az ABA, amely az igények kielégítésére magyarul is kifogástalanul beszélő ügyvédekkel, adótanácsadókkal működik együtt. Az első tanácsadás ingyenes, ezen részletes, személyre – cégre szabott tájékoztatásra számíthatnak az érdeklődők, sőt, a munkatársak segítenek a telephely kiválasztásban és a későbbi – a cégalapítást, és a további lépéseket segítő - partnerek kiválasztásában is.
Az ABA állami intézmény: az osztrák kormány bölcsességét bizonyítja a felismerés, hogy még a takarékoskodás időszakában is kiemelt figyelem illeti a külföldi befektetők ide vonzását. Ennek köszönhető, hogy az erre szánt költségvetési összeget nem kurtítják, sőt, bizonyos célprojektekre további eszközöket különítenek el.

Ilyen – mondja Reiter- Braunwieser asszony – a multik kutatási központjainak ausztriai létesítése, illetve kelet-közép-európai főhadiszállásának itteni létrehozatala. Mindkettő reális célkitűzés. Ausztria jogbiztonságot garantál, ami pedig a regionális központot illeti, előny a földrajzi közelség. A kulturális és történelmi kötődésnek köszönhetően pedig van remény képzett – sok esetben az ország nyelvét is beszélő – munkatársakra.

Az ABA a gazdasági minisztériumnak tartozik beszámolási kötelezettséggel. Sikerét az elért beruházási volumen alapján ítélik meg. A bécsi központban vallják a „sok kicsi sokra megy” elvét, miközben persze igyekeznek a tőkeerős külföldiek érdeklődését is felkelteni. Kiterjedt marketing tevékenységet folytatnak, rengeteg külsőssel dolgoznak. Partnereik között ott van a szervuszausztria.hu által korábban bemutatott

Jó négyezer email címre továbbítják ajánlataikat, rendszeresek a tájékoztató rendezvények, egyebek között Budapesten is. (A szervuszausztria.hu a továbbiakban tervez egy olyan rovatot, amely e rendezvényeket időben közzéteszi).

 

1 komment:
FENTE LEVENTE | 2011. november 2., Szerda 03:12
LIPTAI NEM VICCEL.MÉG A HALÁLBÓL IS REKLÁMOT CSINÁL MAGÁNAK JÓ ÍZZEL?HÁLÁBÓL TOVÁBB HÜLYÍTI KICSI MAGYARORSZÁGOT? Hófehérbe öltözve búcsúzott egy évvel ezelőtt az édesanyjától Liptai Claudia, akit akkor teljesen maga alá gyűrt a gyász. Kati néni kérésére nem utazgat csupán azért a balatonszepezdi temetőbe a sírjához, hogy "meglátogassa", hiszen mamája halála előtt megígérte neki, hogy mindig vele lesz. Rövid betegség után tragikus hirtelenséggel elhunyt édesanyám. Kívánságaként a gyászt nem külsőségeiben hordom, hanem szeretném legbensőbb magánügyként kezelni. Ezért kérek mindenkit, ne zavarjanak mély fájdalmamban - nyilatkozott akkor szűkszavúan a színésznő-műsorvezető, akit édesanyja korábban többször is elkísért sajtótájékoztatókra. Színházi szerepben szeretett volna látni, de sajnos nem érhette meg. Ezért ha most néz engem, akkor tudom, hogy boldog, mert valóra vált az álmom, és újra színpadon játszom - mondta el a hot! magazinnak a Pletykafészek egyik előadása után Liptai Claudia. FENTE:DE HÁT LIPTAI FOLYAMATOSAN ROSSZAN ZAKLAT,ZAVAR BENNÜNKET.BÉKÉN NEM HAGY MINKET A NAGY SZÉDÍTŐ GYANÚS KAMUS?

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl