Ausztriának elege van a kelet-európai munkavállalókból

Álláshoz az jut, akinek ez már egyszer sikerült

 
2017. Feb. 27. 17:50

Ausztriának elege van a kelet-európai munkavállalókból

Álláshoz az jut, akinek ez már egyszer sikerült

2017. február 27., Hétfő 17:50

Szerencséjük van azoknak, akik ausztriai közép-vagy felső iskolai intézményben szereztek végzős bizonyítványt, vagy esetleg a budapesti osztrák gimnáziumban érettségiztek - már ha Ausztriában akarnak dolgozni. Rájuk ugyanis nem vonatkozik az az új rendelet, amelynek következtében az osztrák cégek a jövőben kisebb lelkesedéssel fognak külföldieket alkalmazni. 

Szó sincs arról, hogy  a bécsi kormány tiltaná a külföldiek - akár EU-polgárok - alkalmazását, ennél sokkal ravaszabb a rendelkezés, nem büntet, hanem jutalmaz. Júliustól bónusz program indul. A két milliárd eurós keretből az vállalkozás részesül, amely munkahelyet teremt hivatalosan munkanélkülinek bejelentett személyek számára. Olyanoknak, akik osztrák oktatási intézményben szereztek bármilyen képesítést, vagy már volt ausztriai munkahelyük és most váltanának, illetve rendelkeznek az úgynevezett piros-fehér-piros kártyával, vagyis a bónusz csak azok után jár, akik már Ausztriában vannak, és itteni életüket megkezdték. Miközben Ausztria nem vádolható a külföldieket hátrányos megkülönböztetésével, egyértelmű, hogy elejét venné a munkát keresők újabb beözönlésének Kelet-Európából.  A jutalom  - a  munkaadó által fizetett járulék ötven százalékának visszautalása - egyébként csak azok után jár, akik legalább hat hónapot eltöltenek az új munkahelyen. Nyilvánvaló, hogy az ausztriai cégek ezután még jobban megnézik majd, kit vesznek fel - hiszen van elég hazai munkanélküli is, akikből egy-egy betöltetlen munkakörre válogathatnak. Egyébként a statisztika szerint igen sok a kelet-európai munkanélküli, az összlétszámnak csaknem harminc százaléka. A munkanélkülieket a Munkaerőpiaci Szolglat tartja nyilván. 

Míg ez a rendelkezés legfeljebb az ausztriai letelepülést még csak tervezőknek okoz gondot, az ottani kelet-európaiaknak jelentős bevételkiesés hozhat  az ő családi pótlékuk csökkentéséről elfogadott döntés. Eszerint azok az Ausztriában foglalkoztatott EU-országbelieknek, akiknek a családja hazájukban maradt, a jövőben a 19 éven aluli gyermekenként eddig  kifizetett havi 150 euró helyett lényegesen kevesebbet, ráadásul a vonatkozó országonként eltérő,  a vásárlóerőhöz viszonyított összeget utalnának. A magyar gyerekek után a jövőben 82 eurót fizetnek, a szlovének 114 eurót,  a  szlovákok 95 eurót,  lengyelek 78, a románok 74  eurót kapnak. Értelemszerűen a magasabb árszínvonalú EU-országokban maradt gyermekek után magasabb pótlék jár - a legnagyobb összeg majdnem 200 euró (Dánia).  A korlátozás csakis az otthon hagyott gyerekekre vonatkozik -- elképelhető, hogy sokan döntenek majd a családegyesítésről.

A javaslatot a Néppárt terjesztette elő, és bár a szociáldemokraták kissé húzódoznak, azért tényleges ellenvetés nincs. Egyelőre a tervezet a kormány projektje, valóra akkor válik, ha a parlament is megszavazza. 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl