Az Esterházy Magánalapítvány küldetése

Kultúra minden zugban

 
2012. Feb. 10. 14:01

Az Esterházy Magánalapítvány küldetése

Kultúra minden zugban

2012. február 10., Péntek 14:01

Kastélyok, várak komor dombok tetején, lágy lankák, szőlővel – ez nagyjából Burgenland, a különös formájú osztrák tartomány. Itt honos az Esterházy dinasztia, amely ma gazdasági és kulturális tényezőként egyre markánsabban van jelen. A magánalapítvány nemcsak a hagyományokat ápolja, hanem kulturális téren új korszerű programokat nyújt, szaporítva a helyszíneket, színesítve a kínálatot, s ezáltal évről évre többeknek szórakozást biztosítva.

Ez volt az első nagy rendezvény az Orangerieben, a kismartoni Esterházy- kastély parkjában a főépülettől távolabb, amelyet nemrégiben újítottak fel. Ez azt jelenti, hogy most már a park – és a kastély- teljes egészét használják. Az alapot ehhez az adja, hogy - miután a kastélyt negyven éven át jelképes összegért a tartománynak engedték át - az idei évtől teljes egészében saját igazgatás alá került.

A változások szemmel láthatóak, új múzeumi bolt nyílt, megszervezték a kastélyban a vezetéseket, és nagyobb teret kapnak a saját kiállítások. Óriási siker a Gyűjtemények visszatérése – az Esterházy kastély fénypontjai kiállítás, és a szomszédos, egykori kolostor felújított termeiben folytatott „Central Europe Revisited” kortárs kiállítás. http://www.szervuszausztria.hu/ausztriakulturalisajanlo/ausztria-kismarton-central-europe-revisited-iii-vonosnegyes-fesztival-56656.html

Az Orangerieben évzáró rendezvényre hívták azokat, akik valamilyen formában szorosan kapcsolódnak az Esterházy Magánalapítvány tevékenységéhez. A skála széles, kurátorok, építészek, dizájnerek, szponzorok éppúgy beletartoznak ebbe a körbe, mint a sajtó munkatársai, vagy a törzsközönség illusztris képviselői. Tény, hogy 2010-ben egyedül a kismartoni kastélyban több mint 150 ezren fordultak meg. Rendezvény volt elég, Haydn koncertek, matinék és szabadtéri dalestek, olyan világsztárokkal, mint Elīna Garanča.

- 2010-ben ismét egy kicsit közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, hogy a kismartoni Esterházy-kastély a jövőben még erőteljesebben a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljön, és visszanyerje egykori kulturális jelentőségét. Ez a kastély egy olyan kulturális térség középpontjában található, mely a határok megnyitását követően hozzákezdett saját maga újraértelmezéséhez. Ebben hatalmas fejlődési lehetőséget látunk, melyet a következő években a saját magunk, illetve a térség számára is ki szeretnénk használni. – fogalmazott Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány igazgatója az évzáró rendezvényen.

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy e kulturális tevékenység egyedüli helyszíne a kismartoni kastély lenne. Rajta kívül Fraknó várát, a Lackenbachi kastélyt és a Szentmargitbányai kőfejtőt fogja össze az Esterházy Magánalapítvány – vagyis Burgenland tartomány legjelentősebb történelmi, kulturális helyszíneit, s ezzel ma már Ausztria legnagyobb magánkézben lévő kulturális szolgáltatója. Akinek volt alkalma az elmúlt tíz évben figyelemmel kísérni az alapítvány munkáját, az tanúja lehetett e folyamatnak – ahogyan ez a tevékenység évről évre bővült. Tavaly összesen több mint 500 ezren keresték fel e helyszíneket. A szervuszausztria.hu rendszeresen beszámol e programokról, előzetest ad róluk, s az olvasói levelekből leszűrhető a növekvő érdeklődés.

Opera, kamarazene, kiállítás

A jövő évi tervek is nagyszabásúak. Megújult és máris munkához látott az új művészeti vezetés: Joachim Arnold igazgató nem csak a szentmargitbányai kőfejtő Don Giovanni előadását készíti elő (http://www.szervuszausztria.hu/ausztriamadeinaustria/fenyek-hangok-a-pokol-tuze-st-margarethenben-64920.html), hanem a kastélyparkot is zenével kívánja megtölteni.

Fellép majd a Bajor Rádió Kamarazenekara: az ő, húsvét hetében megrendezésre kerülő három koncertjük nyitja majd meg a jövő évi zenei szezont. 2011. június 3. és 5. között ezúttal harmadszor ismét megrendezik az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált, amelyen mások mellett a Tokyo String Quartett és a Carmina Quartett működik közre. Újra eljön Elīna Garanča: ő június 22-én a Szabadtéri Gálaesten lép majd fel.

A Haydn-terem hosszú idő elteltével, 2011-ben ismét operaelőadás helyszíne lesz. A Müncheni Kamaraopera négy estén Joseph Haydn „Aki hűtlen, pórul jár” című pasticcio-operájával vendégszerepel itt. Az augusztus is Haydné: 27-én és 28-án René Jacobs vezényli az Orlando Paladino előadásán a Freiburgi Barokkzenekart.

A kiállítások 2011-ben is megtekinthetők, Fraknó Vára, Lackenbach pedig ugyancsak kínál izgalmas programokat. Nem beszélve a szentmargitbányai kőfejtő idei operafesztiváljától, amelyről már korábban beszámoltunk.

A magyar vendég itt nem ritkaság, ami a földrajzi közelséggel is magyarázható. Éppen ez a helyzetet kívánja az alapítvány kihasználni, s nem tűnik irreálisnak a cél, a térség „Salzburgjának”, kulturális rendezvényközpontjának megteremtése.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl