A vendéglátóiparban dolgozóknak jól jönne

Milyen hatása lenne az 1500 eurós minimálbérnek?

 
2017. Feb. 10. 15:37

A vendéglátóiparban dolgozóknak jól jönne

Milyen hatása lenne az 1500 eurós minimálbérnek?

2017. február 10., Péntek 15:37

Ha valóra válna a kancellár elképzelése és bevezetnék az 1500 eurós  minimálbért, az a költségvetésnek évi 900 millió eurójába kerülne. A befektetők számára egy ilyen rendelkezés nem lenne túl vonzó, és fékezhetné a munkahely teremtési kedvet is, de jó néhány ágazatban nyernének a dolgozók.

 

A megújított kormányprogram szerint a miniszterek június végéig kidolgozzák a minimálbér tervezetét. Az 1500 eurós javaslat a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkozna, az összeg alapján  8, 67 eurós minimális órabér következne, ami minden ágazatban minden tevékenységre kötelező lenne. A számítások szerint ennek megfelelően 149.000 teljes - és 207.000 rész munkaidőben foglalkoztatott, illetve valamennyi alkalmazott 10 százaléka keresne így többet a jelenleginél.  

A magasabb kereset kedvezően érintené a vendéglátóiparban dolgozó 212 000 alkalmazott több  mint a felét, az épület takarítók 24 százalékát, a női és férfi fodrászok 19 százalékát a személy-  és árúszállítók, taxisok, fuvarozók 14 százalékát. Az adatok abból a tanulmányból származnak, amelyet az EcoAustria gazdaságkutató intézet készített.

Kétségtelen az is, hogy bizonyos ágazatokban - például éppen a szállítóiparban - a minimálbér bevezetése tarifaemelkedést vonna maga után, mert a cégek nem feltétlenül tudják a magasabb költséget kigazdálkodni.  Németországban is ez volt a tapasztalat: a taxi tarifák átlag 12 százalékkal emelkedtek a magasabb minimálbér bevezetése után. A munkahely teremtési kedv fékezését nem minden szakember tartja reális következménynek: az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnöke azoknak a kollektív szerződéseknek a példájára hivatkozik, ahol már van ilyen minimálbér előírás: ezekben az ágazatokban nem csökkent a munkahelyek száma. 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl