Öröm, de veszély is: a téli sportokról

2024. január 21., Vasárnap 14:06
szervuszausztria_lavina.jpg

 Ausztria legtöbb települése közelében elérhető távolságban van olyan terep, ahol még manapság, a globális felmelegedés közepette is néhány hónapon át megbízhatóan van téli sportra alkalmas hó. És mégis, hiába fordulnak elő a sípályákon gyermekkoruktól kezdve, a nagy téli lavina balesetek elszenvedői között éppoly sok az osztrák áldozat, mint azok a külföldiek, akiknek jóval kevesebb az ismerete a veszélyekről, mert évente mindössze két hetet töltenek a téli sportokkal, és saját "lapos" hazájukban nincs alkalmuk egész évben gyakorolni. 


Az újév várható legfontosabb összefüggései

2024. január 21., Vasárnap 13:54
szervuszausztria_cimbezsolt.jpg

Vajon mit hoz 2024? Milyen év elé nézünk? A kérdést oly sokan teszik fel, s a válaszra csak kevesen vállalkoznak. A változások maradnak – és emellett a káosz is – véli János Zsolt Mas pénzügyi tervező, akinek véleményét a szervuszausztria.hu megkérdezte.


Pénzügyi kilátások az utolsó negyedévre

2023. október 16., Hétfő 14:45
szervuszausztria_egyutt.jpg

A Díványbeszélgetések a szervuszausztria.hu olvasói körében is igen népszerűek: János Zsolt MAS nemzetközi pénzügyi szakértő és gyakori beszélgetőpartnere, Iványi Ildikó a hétköznapi emberek számára is érthetően segít hozzá a tőkepiaci folyamatok megértéséhez. Az előadások sokakat ösztönöznek arra, hogy pénzügyeik tervezését szakértőre bízzák. Ugyanakkor a beszélgetések hallgatói, nézői, olvasói nem azt várják, hogy itt valaki mondja meg a tutit. A pénzügyi képzettség a fontos, az, hogy a témákat az emberek helyre tudják tenni, tudják, hogy egyáltalán mit kezdjenek velük. Ez a legfontosabb. A szakembereket honlapunk most arra kérte, engedjenek bepillantást, mi várható az esztendő hátralévő hónapjaiban.


Véget vetni a szenvedésnek?

2023. október 5., Csütörtök 11:31
szervuszausztria_eutanazia.jpg

Az idén január 1-től érvényes új törvény, amely szigorú feltételek mellett engedélyezi az ellenőrzött körülmények között végrehajtott öngyilkosságot a gyógyíthatatlan betegek részére sok osztrák számára valóságos megkönnyebbülés.  Nem csak azokról van szó, akik maguk érintettek, hiszen tudják, hogy nincs számukra gyógyulás, és a fájdalmaik már elviselhetetlenek, vagy az ő hozzátartozóikról, akik tehetetlenül nézik szerettük haldoklását. Sokan, ma még fiatalabbak és egészségesek is megszabadultak attól a szorongástól, hogy mi lesz ha… Fontos és hasznos intézkedésnek tartják az új törvényt azok az egészségügyiek is, akik pontosan tudják, hogy a végső stádiumban lévőknek merő humanizmusból eddig is bőven adagolták a morfiumot – ha nem is beszéltek róla.


Egon Schiele – nemcsak Bécsben

2023. június 21., Szerda 12:39
szervuszausztria_schiele.jpg

Tulln csak egy ugrás Bécstől – aki idáig eljut, jól teszi, ha  kicsit továbbutazik, akár négy- akár két keréken, vagy síneken. Érdemes. A nagyjából húszezres lakosú alsó-ausztriai kisváros csinos főterével, gondozott házsoraival, virágos parkjaival és a szépséges Duna parttal kellemes látvány – de tud ennél többet is: itt született 1890-ben Egon Schiele.


„Pénzről nem illik beszélni”… dehogynem, mindenképpen

2023. május 19., Péntek 15:04
szervuszausztria_Finanzwissen.png

Egész nemzedékek bújtak e kategorikus kijelentés mögé és próbálták ezzel „megkönnyíteni” az életüket. Mert ugye a tudás hiánya felment a felelősség és a garanciavállalás alól – figyelmeztet János Zsolt MAS, aki számos érvvel támasztja alá a pénzügyekben való jártasság elsajátításának fontosságát.

 


Ápoló/nő/k kerestetnek!

2023. május 12., Péntek 15:36
szervuszausztria_cq5dam.web.1280.1280.jpeg

Ausztriában egyre égetőbb az ápoló személyzet létszámhiánya: a legfrissebb felmérés szerint 2030-ban a betöltetlen állások száma már eléri a hetvenötezret. Hazai forrásból aligha képzelhető el a megoldás, így érthető, hogy igyekeznek lefaragni az idegen országokból betelepülő szakemberek előtt álló akadályokból. Nekik ugyanis hosszadalmas eljárásban kell honosítaniuk hazájukban szerzett szakképesítésüket ahhoz, hogy munkába állhassanak.


Háromszáz éves a Belvedere

2023. április 25., Kedd 15:27
szervuszausztria_a kert felol.jpg

Háromszáz év hosszú idő. Ráadásul a Belvedere kastély, amely az idén éppen ennyi idős, híven tükrözi a zegzugos osztrák történelem megannyi ellentmondását. Már csak a név kiejtése körül is vita van: a legtöbben a szóvégi néma e-hez ragaszkodnak, mások a franciás ejtés helyett az olaszra szavaznak. 


Háromszáz éves a Belvedere

2023. április 25., Kedd 15:12
szervuszausztria_szervuszausztria_a_kert_felol.jpg

Háromszáz év hosszú idő. Ráadásul a Belvedere kastély, amely az idén éppen ennyi idős, híven tükrözi a zegzugos osztrák történelem megannyi ellentmondását. Már csak a név kiejtése körül is vita van: a legtöbben a szóvégi néma e-hez ragaszkodnak, mások a franciás ejtés helyett az olaszra szavaznak.


Pénz áll a házhoz - Ausztriában

2023. április 5., Szerda 16:08
szervuszausztria_cim.jpg

Bár a határon túl az infláció mértéke a magyarországinak kevesebb, mint a fele, az osztrák kormány szükségesnek tartja a lakosság további támogatását. Ezúttal az egyre dráguló albérleti díjakat szándékoznak valamelyest ellensúlyozni. Éppen időben: a régi építésű lakások bérlői rövidesen 8,5 százalékkal több bérleti díjat kénytelenek fizetni, miközben az új – a második világháború utáni ingatlanok - tulajdonosai annyit kérnek, amennyit a kényszerhelyzetben lévő lakáskereső hajlandó megfizetni. Az ötpontos programról Horváth Tamás küldött tudósítást Bécsből. 


Vihar az SPÖ soraiban

2023. március 27., Hétfő 14:43
szervuszausztria_befrag.jpg

Nem túlzás azt állítani, hogy az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) élet-halál harcát vívja. A párt Pamela Rendi-Wagner elnöksége alatt messze nem hozta a várt és remélt eredményeket, a vezetést saját soraiból is sok kritika érte. Rendi-Wagner leghevesebb bírálója Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök (volt védelmi miniszter), aki most bejelentette: indul a pártelnöki tisztségért. Rajta kívül még vannak vagy 10-en – a döntés a párt tagjaira vár. Horváth Tamás tudósít a helyzetről.


A lavinaveszélyt komolyan kell venni

2023. március 9., Csütörtök 08:57
szervuszausztria_cimlavinavesz.jpg

Az osztrákok szinte sítalppal a lábukon születnek: kicsi koruktól kezdve járnak a szülőkkel síelni. Ausztria legtöbb települése közelében elérhető távolságban van olyan terep, ahol még manapság, a globális felmelegedés közepette is néhány hónapon át megbízhatóan van téli sportra alkalmas hó. És mégis, hiába fordulnak elő a sípályákon  gyermekkoruktól kezdve, a nagy téli lavina balesetek elszenvedői között éppoly sok az osztrák áldozat, mint azok a külföldiek, akiknek jóval kevesebb az ismerete a veszélyekről, mert évente mindössze két hetet töltenek a téli sportokkal, és saját "lapos" hazájukban nincs alkalmuk egész évben gyakorolni. 


A legkisebbekre is gondol a SVUNG színház

2023. március 5., Vasárnap 12:07
szervuszausztria_687722319653794858.jpg

A színvonalas gyerekelőadás fontos: nemcsak mert segítség a szülőknek, hogy programot nyújtsanak gyermekeiknek, hanem mert a legjobb módja fontos ismeretek átadásának. Plusz pont, ha idegen nyelvi környezetben a család anyanyelvének használatát mélyíti el az előadás. A 2016 óta Bécsben működő SVUNG színház az Ausztriában élő magyaroknak biztosít ilyen lehetőséget. Függetlenként, a határon túl megengedheti magának, hogy a Magyarországon oly vitatott, sőt tiltott Meseország mindenkié című könyv feldolgozását vigye színre.


Újra KultPult-estek Bécsben!

2023. február 28., Kedd 10:14
szervuszausztria_címkép.jpg

Sasfészekből program – a pozitív gondolkodásért

2023. február 20., Hétfő 13:02
szervuszausztria_imkép.jpg

Valami pozitív, valami biztató kellene – tudnak-e ilyesmit a pénzügyekben jártas szakemberek mondani olvasóinknak? János Zsolt MAS, rovatunk állandó szerzője nem ámít, tudja, hogy a jelenlegi hangulat, a közelben dúló háború, a gazdasági bajok, az egekbe szökő infláció, a globális bizonytalanság közepette aligha lehetséges csak úgy, egyszerűen valami pozitívet mondani. De a bátorításnak igenis van helye, s ezt a véleményt nem is egyedül képviseli: az AL&E Consulting tréneri körének résztvevői egy emberként vallják ugyanezt.


Minden keringő - 65. Operabál Bécsben

2023. február 14., Kedd 11:01
szervuszausztria_elsőbálozók.jpg

Az osztrákok úgy érezhetik, most már tényleg helyreállt a világ.  Két év kihagyás után, végre itt az Operabál, annak minden hívságával egyetemben. Nem annyira a kényszerű szünet, inkább az igazgatóváltás miatt kicsit másképpen, mint eddig: a bálnak most nincs – minden szervezésért felelős – Nagyasszonya, helyét négytagú hölgybizottság vette át. És persze a körülményekhez igazodva alaposan felmentek az árak.


Bécs kedvence az Ilona Stüberl

2023. február 5., Vasárnap 08:51
szervuszausztria_jónagy.jpg

Bécs ismét tanújelét adta, mennyire kedveli a belvárosi kis magyar éttermet, az Ilona Stüberlt, és mennyire nagyra tartja a tulajdonos, Fodor Mária munkáját. Nem ez az első elismerés – de talán mind közül a legnagyobb: Bécs tartomány arany érdemjelével tüntették ki a vendéglő tulajdonosát.


Hathétig a korcsolyázóké a Városháza előtti tér

2023. február 3., Péntek 15:42
szervuszausztria_Eistraum.jpg

Aki Bécsben korcsolyázni szeretne, legyen az helyi lakos vagy turista, január közepe és március eleje között nem kell sokat keresgélnie. A legszebb környezetben, a központban, a Városháza előtti téren ebben az időszakban tökéletes jégpálya áll rendelkezésre. Újabban már a jegyvásárlás nyűgei is kisebbek, ugyanis online is kapható a belépő.


A mesterséges intelligencia és a pénzügyek

2022. december 7., Szerda 09:41
szervuszausztria_mesterseges.jpg

Amikor Garri Kasparov, minden idők egyik legjobb sakkozója 1997. május 12-én elvesztett egy partit az IBM Deep Blue számítógépével szemben, a mesterséges intelligencia ült diadalt a természetes felett. Vajon a pénzügyekben is kellene-e működnie annak, ami a sakkban már 25 évvel ezelőtt lehetséges volt? Nem lenne elvárható, hogy a mesterséges intelligencia a befektetők javára billentse a nemzetközi részvénypiacokat? Vajon gyakorlatilag, avagy elméletileg lehetséges-e ez? János Zsolt, a szervuszausztria.hu pénzügyi szakértője szívesen vállalkozik a válaszra.


Jöhetne a 100km/h sebességkorlátozás az osztrák autópályákon? Megérné?

2022. december 2., Péntek 11:58
szervuszausztria_sebesseg.png

Az energiaválság miatt Ausztriában időről-időre ismét szóba kerül az autók sebességkorlátozásának lehetősége. Vajon a 130-as tempó már energiapazarlás? Vagy a mai világban már nem szabad lassítani? A bécsi vitákról a szervuszausztria.hu tudósítója, Horváth Tamás számol be.




jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39