Vállalkozói gondolkodás és innováció

Mi az ellenszer infláció idején?

 
2022. Szept. 24. 15:13

Vállalkozói gondolkodás és innováció

Mi az ellenszer infláció idején?

2022. szeptember 24., Szombat 15:13

Határon innen és túl sokakat foglalkoztat az infláció, vagyis, hogy mi idézte elő a régen nem látott mértékű áremelkedéseket. Ugyancsak nem országhoz kötött azoknak a fanatikusoknak a véleménye, akik fennhangon hirdetik: a pénzmennyiség vezetett az inflációhoz, tehát ha az emberek az ő termékeiket megvásárolnák, akkor egyszeriben minden rendbe jönne. Az elméletekről és a kiútról rovatunk szakértőjét, János Zsolt MASt kérdeztük.

Ő történetesen a fenti ötletet ugyanúgy nem fogadja el, mint azt a megállapítást sem, hogy a Green Deal nem egyeztethető össze a kapitalizmussal. De vegyük csak sorjában – mondja.

A legegyszerűbb nézőpont, hogy ha nő a pénzkínálat – az M2 (az összes számlapénz, készpénz, valamint minden gyorsan pénzzé tehető befektetés)-, akkor automatikusan emelkedik az infláció. Pedig ez korántsem ilyen egyszerű. A pénzmennyiség növekedése deflációt is okozhat, ahogyan azt 2008 és 2020 között tapasztalhattuk. A kérdés ugyanis az, mi történik ezzel a pénzmennyiséggel?  Vajon értékteremtő innovatív új ötletekre és projektekre fordítják, avagy inkább szétosztják gyenge rendszerek támogatására. Gyenge rendszerekre, amelyek gyakran olyan emberekből állnak, akik helytelen döntéseket hoznak, bizonyos jogokat előtérbe helyeznek és a pénzadományokkal csak a régi hibás döntéseket akarják fenntartani…

2008 után a pénzt a bankok szanálására fordították. Az M2 nem került forgalomba és így nem emelkedtek az árak az egekig.  Kínálati oldalon sem volt szűkösség. A bankok szanálásán túl fontos volt az új szabályozás, hogy a pénzügyi ágazat hitelkiadása ne legyen olyan laza.  Ez volt ugyanis a 2007-2008-as összeomlás egyik fő oka. Ez persze most érinti a vállalkozásokat és az egyéneket is, mert ma már nem lehet olyan egyszerűen hitelhez jutni.

2020 óta azonban a politikusok hajlanak a pénzosztásra, és ez, ahogy már számos példán láthattuk, nem jó. Ha igazi vállalkozók jutnak pénzhez, akkor a legtöbben fejlesztési ötletekbe fektetnek, értéktöbblet termelésbe. Első lépésként lehetséges ugyan áremelkedés is, emellett azonban az új termékek és szolgáltatások ára csökken. Vegyük csak a technológia területén a fejlesztéseket. A beruházások és innovációk révén a termékek olcsóbbakká válnak, a pénzek deflációs hatást gyakorolnak. Ha a pénz közvetlenül az emberek kezébe kerül, akiknek nincsenek vállalkozói gondolataik, akkor rögtön kiadják és esetleg olyan árukat vásárolnak, amelyekre egyáltalán nem lenne szükség.  Ezzel bizonyos területeken erősebb kereslet alakul ki, amely nem elégíthető ki azonnal, és ennek következtében az árak megindulnak felfelé. Ezeket az áremelkedéseket az innovatív beruházások nem kompenzálják. A lakosság vásárlóereje csökken, vagyis infláció keletkezik.

Ha tehát pénzt is osztunk, mert segítenünk kell szükséghelyzetben lévő embereken, egyidejűleg fel kell tennünk a kérdést: mit teszünk annak érdekében, hogy az embereket vállalkozói cselekvésre és értéktöbblet termelésére késztessük? Amikor vállalkozói cselekvésről beszélek – teszi hozzá, nem az adó minimalizálására gondolok, hanem igazi értéktöbblet előállítására

Ami most egyes országokban történik, az sajnos hosszútávon helytelen, mert túl kevés értéktöbblet teremtődik. A politika pénzeket oszt, hogy kiszolgálja és féken tartsa a klientúrát. Ezzel egyáltalán nem értek egyet, de ha már a játszmának ez a menete, akkor azt ki is lehet használni. Hogy aztán mi lesz a nyereségből, az megint felveti a kérdést, vajon vállalkozók vagy „rossz döntéseket hozók” kezébe kerül-e. A nyereséget lehet megint értéktöbblet teremtésébe fektetni, amiből adó és munkahely jön létre, vagy el lehet újra tékozolni, ellenérték nélkül, csak árfelhajtónak használni.

Az egyik legfontosabb értéktöbblet beruházás a humántőke és képesség fejlesztés. Ebből származnak a következő innovatív ötletek.

Hogy mi a kiút? – teszi fel a kérdés János Zsolt. – Nem tudom – mondja őszintén – és különösen nem, hogy mi a kiút a széles tömegek számára. Az egyén azonban hozhat helyes döntéseket saját magának. Hogy miként? Egyszerűen fel kell ismernünk, hogy mindig van mit tanulnunk. A rendszerek egyre átláthatóbbak, és egyre inkább lehetőséget nyújtanak, hogy mindenbe belelássunk és mindent megértsünk. És ezzel egyre inkább van lehetőség önálló döntések meghozatalára. Ezt az esélyt ki kell használnunk.

 

Újra és újra csak azt tanácsolhatom az embereknek, hogy három dologgal foglalkozzanak: értsék meg a játékot – értsék meg a játékszabályokat – ismerjék a játékban az ellenfeleiket. Így könnyebb kilépni az áldozat szerepéből.

Az ehhez hasonló témák rendszeresen visszatérnek János Zsolt napi podcastjaiban és rendszeres videóiban – amelyek a következő linken elérhetők:

podcast link: https://pfspartners.hu/podcast/

youtube: https://www.youtube.com/channel/UCJGtEZ9ZoqOSXeUdOfWAMaw

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39