Vita a kettős állampolgárságról

A tervezett intézkedés elsősorban törököket érint- és mi lesz a magyarokkal?

 
2017. Márc. 18. 09:53

Vita a kettős állampolgárságról

A tervezett intézkedés elsősorban törököket érint- és mi lesz a magyarokkal?

2017. március 18., Szombat 09:53

A török kampányolás Európában ismét előtérbe helyezte Ausztriában a kettős állampolgárság ügyét: szociáldemokrata, szabadságpárti és néppárti politikusok ritka egyetértésben  vélik, hogy állampolgárságból elegendő egy, s aki ragaszkodik az eredetihez, attól vonják meg az osztrákot. Bár a téma minden bizonnyal sok magyart is érint, egyelőre csak az Ausztriában élő törököket nevesítik. 

Eközben kétségtelen probléma, hogy senki nem tudja hányan vannak az érintettek. A pontos számot csak a török hatóságoktól lehetne megtudni, Ankara azonban nem adja ki az adatokat.  A becslések 20 ezertől 110 ezerig terjednek - utóbbi sem irreális, hiszen a töröl származású ausztriai népesség létszáma meghaladja a 300 ezret. Közülük sokan az osztrák útlevél átvételekor hivatalosan lemondtak a törökről, amit aztán titokban ismét a török hatóságoktól igényeltek és megkaptak. Ők azok, akiket "illegális kettős állampolgárként" emlegetnek, tőlük akarják most megvonni az osztrákot, ráadásul őket fenyegeti büntetés is. Hacsak nem rendezik soraikat, és nem döntik el, valójában mit is akarnak.

Balról:A török származású  Berivan Aslan parlamenti képviselő  

 A Zöldek mindenesetre ezt  tartanák megfelelő intézkedésnek, miközben senki nem vitatja, hogy a jelenlegi törvények szerint a kettős állam polgárság Ausztriában nem megengedett: az osztrák állampolgárság felvételével - ami amúgyis csak szigorú feltételrendszer teljesítése esetén lehetséges - az érintett automatikusan elveszti a korábbit, illetve köteles arról lemondani.

A törvény csak olyan esetben engedélyezi a kettős állampolgárságot, ha az Ausztria érdekében áll - így jól teljesítő sportolók, neves művészek részesülhetnek (és részesülnek is) ebben a kedvezményben. Nincs azonban statisztika arról, ők hányan vannak.

Az ausztriai törökök körében a vita, és az azonnali intézkedés lehetősége valóságos pánikot váltott ki. Mivel ma már a vezető politikusok, parlamenti képviselők között is vannak török származásúak, ők igyekeznek érvényesíteni a kolónia érdekeit - elsősorban türelmi időt javasolnak, olyan átmenetet, amely alatt az érintettek tisztázhatnák helyzetüket.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl