Habsburg a Hofburgba?

A név egyik viselője indulna az államfői posztért

 
2015. Aug. 27. 12:02

Habsburg a Hofburgba?

A név egyik viselője indulna az államfői posztért

2015. augusztus 27., Csütörtök 12:02

Ulrich Habsburg, aki a dinasztia más leszármazottaihoz hasonlóan nem használja az őt megillető Lothringen nevet, nem adja fel: megpályázza az államfői posztot. Az ötlet pikáns: Habsburg a Hofburgban? Hogy a nevén kívül mit tud még felmutatni, az persze nagy kérdés.

Egy harcot valójában már megnyert. Amikor a wolfsbergi (Karintia) 47 hektáros gazdaságát igazgató ma már hetvenen felüli úr 2009 táján elhatározta, hogy megpályázza az államfői posztot, még a jelölésig sem juthatott el. A választási törvény ugyanis kimondta, hogy jelenlegi és egykori uralkodóház tagjai nem jelöltethetik magukat a köztársaság legmagasabb posztjára, sőt, a tilalom azokra is vonatkozik, akik csak házasságuk révén jutottak a névhez. Ulrich a toszkánai oldalágból származik, IV. Ferdinánd toszkánai főherceg dédunokája, Otto harmad unokaöccse, vagyis a trónöröklés tekintetében akkor se jött volna szóba, ha minden marad a régiben. Akkor, 2009-ben a törvény hatályon kívül helyezését kérte, mondván, hogy érthetetlen, miért kellene bűnhődni a név viseléséért, a származásért, miért sújtja megkülönböztetés ebben a magát demokratikusnak nevező társadalomban őt, három fiát, menyeit, hat unokáját. Ilyen akadály ma már nincs.Bár az általa kezdeményezett eljárás már csak alkotmányjogi formai okok miatt sem járt sikerrel, később, a politikai viták nyomán – no meg talán az idő múlása miatt ez a korlátozás megszűnt.

Annak idején fittyet hányva az előírásnak, Ulrich Habsburg függetlenként elkezdte gyűjteni a támogatói aláírásokat, ám már ennél az akadálynál elbukott: nem sikerült megszereznie az előírt hatezer autogramot.

Most más utat választana: valamelyik nagyobb párt, az ÖVP, az SPÖ vagy a Zöldek képviseletében jelöltetné magát. Mindegy, melyik vállalná az együttműködést, hiszen alig van különbség közöttük – mondja.

Kérdés, melyik pártnak van szüksége a mégoly történelmi nevet viselő, ám a wolfsbergi helyi önkormányzat tanácsosaként nem túl sok igazi politikai tapasztalatot szerzett férfiúra. Egyelőre nézeteiről csak annyi tudható, hogy szeretné ismét legalizálni a nemesi címek viselését, vagyis hogy a gróf, báró titulus része lehessen újra a névnek. Ez nem biztos, hogy túl sok osztráknak szívügye, márpedig Ausztriában az államfőt közvetlenül a nép választja.

Őt mindenesetre érdekelné az elnöki hivatal, s úgy érzi, Habsburgként képes lenne a demokráciát szolgálni.

5 komment:
cEKf2CCAc | 2017. január 29., Vasárnap 10:33
BION I'm imeresspd! Cool post!

8iDfBacFJdHQ | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
Grade A stuff. I'm <a href="http://cuquzv.com">unlbisteonauqy</a> in your debt.

slwPrbmXfJ | 2017. február 1., Szerda 17:58
Good to see a talnet at work. I can't match that. http://ekmulamjjm.com [url=http://kvyvju.com]kvyvju[/url] [link=http://ihvfrnxcdbw.com]ihvfrnxcdbw[/link]

lfnXcPryeEP | 2017. február 3., Péntek 23:41
Me dull. You smart. That's just what I <a href="http://oioktg.com">neddee.</a>

IR3ckgdsyYYa | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
That's a quktc-wiited answer to a difficult question http://thqqhiqf.com [url=http://ylwpfgw.com]ylwpfgw[/url] [link=http://bffronbwb.com]bffronbwb[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl