Újra hitelesen a kriptodevizáról

Ha egyszer Elon Musk manipulál….

 
2021. Máj. 25. 11:31

Újra hitelesen a kriptodevizáról

Ha egyszer Elon Musk manipulál….

2021. május 25., Kedd 11:31

Igen sok ismerős és ügyfél – köztük a szervuszausztria.hu több olvasója – keresi meg rovatunk állandó szerzőjét, János Zsolt MAS pénzügyi tervezőt azzal a kérdéssel, vajon az őket elárasztó rekláminformációkat mennyire lehet komolyan venni. A cikkben megadott magyarázat most nekik szól és mindazoknak, akik nem fogalmazták meg aggályaikat, de foglalkoznak a témával. Különösen indokolt ez, mert ilyenkor, szükség idején, sokan veszítik el az állásukat, s közülük nem kevesen igencsak hajlamosak bedőlni a kreatív csalóknak… Abban a reményben, hogy most aztán megtalálják az aranytojást tojó tyúkot. 

A legtöbb „Ön is meggazdagodhat” kezdetű reklámanyag a kriptódevizákhoz kapcsolódik, s hátterükben a leggyakrabban holmi MLM pilótajáték áll – hangzik János Zsolt magyarázata.

Próbáljuk most az egyszer komolyan átvilágítani a témát.

A Bitcoinról most még annál is több szó esik, mint korábban. Az ok: Elon Musk. Februárban a Tesla saját vállalati tartalékai diverzifikálásának stratégiai lépéseként jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollár értékben bitcoint vásárol. Ezek után a bitcoin árfolyama csúcsra emelkedett. Túlnyomórészt azok a kapzsi követők vásároltak, akik csak azért vesznek, mert Elon azt mondja…

Néhány nappal ezelőtt azután Elon Musk egy twitter bejegyzésben megjegyezte, hogy a bitcoin mint olyan túl sok energiát fogyaszt, ráadásul többnyire „rossz energiát”. Hogy ezekután eladja-e a bitcoin készletét, avagy sem, az nem derült ki. Ilyen bejegyzésekkel manipulálja a piacot, kérdés, meddig teheti ezt büntetlenül?

Ezután meredeken zuhant az árfolyam – ma már ismét kapaszkodik vissza.

A bitcoin elektromos energia fogyasztása?

Aki régebben figyeli János Zsolt írásait, ismeri a véleményét a bitcoinról: ha valaki be akar szállni ebbe a szerencsejátékba, ám tegye. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne mi legyünk az utolsó láncszem.

Különben a legjobb, ha elsősorban alaposan megválogatott minőségi portfoliókra támaszkodik. Emellett persze azzal is tisztában kell lennie, hogy a bitcoin tényleg nagyon sok elektromos energiát fogyaszt.

De jobb, ha nem kutakodnak a googleban – tanácsolja János Zsolt. Pillanatnyilag ugyanis tele van ez internet bitcoin-hívek és ellenzők kétes írásaival…

Azt gondolom, a tagesschau.de megbízható forrás – folytatja János Zsolt. Ott egy februári cikkben  az állt, hogy a bitcoin évente mintegy 120 terawatt villamos energiát fogyaszt. Összehasonlításként: Hollandia évi energiafogyasztása 119 terawatt. Ezen el lehet gondolkodni.

S hogy mit tart a szakértő valóban fatálisnak?

János Zsolt saját szavai szerint ezúttal igazán semleges véleményt akart közzétenni a bitcoinról – és bízik benne, hogy ez sikerül is. Vagyis azt tanácsolja, akit a téma érdekel, írja be keresőszónak a Google-ba, hogy „a bitcoin előnyei”. De hogy ne kelljen sokat kutakodnia, a pénzügyi tervező segít:

  1.     A bitcoin decentrális
  2.     A bitcoin anoním

Ami az első szempontot illeti, az igaz: bitcoinnal bármely számítógépről indítható tranzakció, pénzintézet közbeiktatása nélkül.

Ami a második pontot illeti: Anoním? Tulajdonképpen épp az ellenkezője. Hiszen minden bitcoin tranzakció az utolsó részletig visszakövethető. Gondoljuk csak végig.

Vajon a bitcoin inkább technológia, mint valuta? Az én nézetem szerint egészen biztos, hogy NEM valuta – véli a szakértő. Csak egy spekulációs dolog, mint amilyen sok más is.

Ha gyorsan és közvetlenül akarok bitcoinnal fizetni, akkor persze nem rossz. Ez teszi egyébként kedvezőbbé a dolgot (mármint a fizetést). Ehhez használatos a blokklánc technológia.

Vagyis tulajdonképpen csak a technológiára van szükségem… és nem bitcoinra (vagy tízezer más kriptovalutára.

Ja, nem is, a bitcoin korlátozott, mégpedig a határ a 21 millió.

Ezért aztán nem is technológia.

De mi lenne mindenfajta korlátozás nélkül? Nos, akkor az egész egyszerűen csak szoftver lenne? Bocsánat – mondja a pénzügyi tervező -, most aztán jól összezavartam Önöket. – Ám legalább most már ismerik a bitcoin előnyét. Végülis a technika nagyszerű dolog – és ezt halálosan komolyan gondolom.

Ma már rendelkezünk digitális euróval, hiszen minden utalást digitálisan bonyolíthatunk.. ha ezmég nem is a blokklánc technológián alapul. Kétségkívül ennek is eljön az ideje. Ez annyit jelent, hogy a fizetési rendszerek használják a technológiát, ehhez azonban nincs szükségük kripto programokra.

A bitcoin azonban olyasmi, amellyel és amelyre lehet spekulációs fogadásokat kötni. Nem több és nem kevesebb. Mivel azonban oly sokan fogadnak bitcoinra és ezzel nagyon sok szolgáltató/kibocsátó/bank temérdek pénzt keres, a bitcoin nem fog olyan gyorsan eltűnni. Hanem marad. Bármekkora mindenkori árfolyam ingadozással. És garantált mindenkori energiafogyasztással.

Hátravan még az egész történet látszólagos ellentmondása: a bitcoint decentralizáltként és anonimként ünneplik. A bankok tehát kvázi feleslegesek. Sok spekuláns azonban nem közvetlenül a bitcoinnal spekulál, hanem a derivátok kitaposott ösvényén halad, és ez csak letéten keresztül lehetséges – egy banknál vagy egy brókernél.

Ahogy már szó volt róla: az egész ügylet mögöttes technológiája tovább javul. A technológia önmagában már csak ilyen. És ez jól van így. De ami a bitcoint illeti, egyszer csak sokan (és majd még többen) felteszik a kérdést: mitől van ennek egyáltalán értéke.

 

Június 8-án a következő Díványbeszélgetésen ehhez hasonló témák lesznek terítéken, de szívesen nyújtjuk egyéni beszélgetésekben egyes portfóliók semleges kockázati elemzéseit is.

Jelentkezés a díjmentes webináriumra a következő linken:https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/


 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl