Új, szigorúbb rendszabályok

A cél az illegálisok kitoloncolása

 
2017. Nov. 3. 10:23

Új, szigorúbb rendszabályok

A cél az illegálisok kitoloncolása

2017. november 3., Péntek 10:23

Még az előző kormány állapodott meg - alig néhány nappal a választások előtt -  a most életbelépett szigorításokról, amelyeket azonban a következő kormányban partnerként résztvevő Szabadságpárt nem szavazott meg, mert túl enyhének talált. Mostantól szigorúbb bánásmódra számíthatnak a menedéket kérők. 

A szigorítások fokozatosan lépnek életbe, november és tavasz között, és azokra vonatkoznak, akiknek menedékkérelmét elutasították, így illegálisan tartózkodnak Ausztriában. Az új rendelkezések elsősorban arra összpontosítanak, hogy az érintettek szabad akaratukból hagyják el az országot.  Persze ha ez nem történik meg, akkor kényszerítik őket.

Így lényegesen hosszabb ideig, az eddigi tíz hónap helyett tizennyolc hónapig tarthatók toloncfogságban. Újdonság a védőőrizet, amelyet azoknak a visszautasított menedékeseknek az  esetében alkalmaznak, akik nem hajlandók megkezdeni a visszautazási eljárást, vagyis nem igényelnek megfelelő dokumentumokat. Az ilyen esetekben maximum négy hét  őrizetre van lehetőség - tény azonban, hogy sokuk minden irat nélkül érkezett, így az sem állapítható meg, honnan jöttek, vagyis honnan kellene dokumentumokat igényelni.

A bűncselekményt elkövető menedékestől a jövőben egyszerűbb lesz megvonni a korábban kiadott engedélyt. Újdonság az a rendelkezés, amely szerint a kérelem elbírálása alatt az érintett a neki kijelölt tartományban köteles tartózkodni.  Ez az előírás elsősorban Bécsnek kedvez, vagyis enyhíti az itteni "zsúfoltságot", másrészt megakadályozza, hogy az illető "lemerüljön". A rendelkezés megszegése esetén 1000 eurós pénzbüntetést rónak ki. Ennél is nagyobb, 15 ezer eurós bírsággal sújtják azokat, akik nem hajlandók a döntés ellenére elhagyni az országot, avagy megpróbálnak visszatérni.

Vannak azonban az új törvénymódosításnak pozitív részei is. Például szorgalmazza a menedékesek bevonását a karitatív feladatokat ellátó civil szervezetek munkájába. (Nem először van szó arról, hogy ezeket az embereket lehetne "hasznosítani". Honlapunk írt már erről, itt.)

A törvénymódosítás könnyítéseket biztosít a diákoknak és a startup-oknak az úgynevezett piros-fehér-piros kártya megszerzésénél. Másrészt a nemzetközi konszernek  kulcsfontosságú  alkalmazottai könnyebben jutnak majd tartózkodási engedélyhez. Emellett újraszabályozzák az idénymunkások alkalmazásának feltételeit is.

A menekült téma nyilván fontos része a még messze nem lezárult tárgyalásoknak. Az új osztrák kormány azonban más tekintetben is tervez szigorításokat. Kurz külügyminiszterként és az integráció felelőseként Kern kancellár ellenállása miatt nem tudta végigvinni azt az elképzelését, hogy az EU-állampolgároknak járó szociális ellátást csökkentsék - konkrétan az otthonmaradt gyermekek családi pótlékát az érintett országban szokásos szintre csökkentsék. Most, szabadságpárti partnerrel ezt az ötletet  könnyebb lesz valóra váltani.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl