Ausztria hasznosítaná a menekültek tudását

Integrációs tervek a szomszédban

 
2015. Szept. 13. 12:22

Ausztria hasznosítaná a menekültek tudását

Integrációs tervek a szomszédban

2015. szeptember 13., Vasárnap 12:22

Az osztrák kormány a napi feladatok megoldására tett kísérletek mellett nem feledkezik meg a jövőről – már csak azért sem, mert míg az előbbiben hathatós segítséget kap a jól szervezett civilektől és az egyháztól, a hosszabb távú elképzelések kidolgozását aligha háríthatja másokra. Sebastian Kurz külügyminiszter a minap közzétette, milyen intézkedésekkel segítenék az integrációt.

A menekültek társadalmi beilleszkedésének alapvető feltétele a nyelvtudás. Bár eddig is bőségesen voltak olyan kezdő nyelvtanfolyamok, amelyek az alapok elsajátítására összpontosítottak, most a tanfolyamok számát növelik. Az integrációs kérdésekben igencsak járatos Kurz úgy fogalmazott, hogy az új hallgatók számára elegendő tanfolyamot biztosítanak, már csak azért is, mert az Ausztriában letelepedni vágyók számára jogilag kötelező a nyelvtanfolyam elvégzése. A 2002 óta a menekültekre is kiterjesztett ugyanakkor az ausztriai lét értékeinek megismertetését is célul tűzi ki, s e témában is szervez tanfolyamokat: a tananyag itt meglehetősen széles skálán mozog, a jogállamiságtól a férfi és nő egyenrangúságáig terjed.

Az integráció másik központi eleme a menekültek magukkal hozott képesítésének gyors elismerése. Ezzel kapcsolatban törvényt készít elő a kormány, hiszen a társadalom érdeke, hogy a beilleszkedni vágyók a végzettségüknek megfelelő munkakörökben találjanak munkát.

A menekültek ilyen jellegű adatait egyébként a Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) tartja nyilván; itt jelentkeznek azok, akiket a regisztráció után a hatóság menekültnek nyilvánít, vagyis elismeri, hogy háborús konfliktus elől keres menedéket. Az AMS küldi nyelvtanfolyamra az érintettet és gondoskodik arról, hogy az illető megkapja a rászorulóknak járó osztrák segélyt. A tanfolyam elvégzése után ismét csak az AMS közvetíti az álláslehetőséget – s bár az alacsonyrendű kisegítő munkára, főként az idegenforgalomban országosan van kereslet, a kormány elképzelései szerint Ausztria jól képzett, magasabban kvalifikált munkaerőt is vár.

5 komment:
EYlRshLoXJh | 2017. január 29., Vasárnap 08:16
Slam dunkin like Shaquille O'Neal, if he wrote inrvtmafioe articles.

s5Ai59BtYfI | 2017. január 29., Vasárnap 14:46
I don't even know what to say, this made things so much <a href="http://ufyvhcm.com">eaisre!</a>

S9n58pOsuW | 2017. február 1., Szerda 17:55
Great ingiths. Relieved I'm on the same side as you. http://zphpkjieun.com [url=http://bypekobr.com]bypekobr[/url] [link=http://bwtexaxldm.com]bwtexaxldm[/link]

k4vDgHpBE | 2017. február 3., Péntek 23:37
More posts of this <a href="http://okbqiknhakw.com">quyitla.</a> Not the usual c***, please

v2ZSEYcq18X | 2017. február 5., Vasárnap 23:43
Your answer lifts the innteliglece of the debate. http://phiggtufl.com [url=http://dqqsioxx.com]dqqsioxx[/url] [link=http://jhhetxn.com]jhhetxn[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl