Ugrás a 19. helyre

Ausztria előbbre került a versenyképességi rangsorban

 
2016. Okt. 2. 08:38

Ugrás a 19. helyre

Ausztria előbbre került a versenyképességi rangsorban

2016. október 2., Vasárnap 08:38

Szép dolog, hogy Ausztria a versenyképességi rangsorban bejutott az első húsz közé, de most azzal kell foglalkozni, hogy ezt a helyezést meg is tartsa - véli sok szakember. Ezért vizsgálják most olyan figyelmesen, minek köszönhető, hogy az osztrák gazdaság négy lépcsőfokkal feljebb végzett,  és a nem éppen lebecsülendő 19. helyet szerezte meg a felmérésben szereplő 138 ország között.

A pesszimisták arra is emlékeztetnek az eufória közepette,  hogy 2008-ban Ausztria még a 14. volt, innen csúszott le 2015-re a 23. helyre. Vagyis most inkább arról van szó, hogy kezdi visszaszerezni régi pozícióit, s majd csak ha ez sikerült, akkor beszélhetünk nettó javulásról.

A részletes elemzésből kitűnik, hogy  17 pontban  - elsősorban azokban, amelyek a "kiérlelt üzleti folyamatok" címszó alá sorolandók - bekerült a top tízbe. Magas technikai színvonalú a termelés, kitűnő beszállítók vannak az országban, a termékek nem annyira az árban, mint inkább a minőségben járnak az élen, és ez tartóssá teheti a sikert. A vállalkozások, legalábbis saját érékelésük szerint, igen innovatívak, dicséretes a közösségi infrastruktúra, mindenekelőtt a közúti közlekedés. Az oktatás terén kiemelendő a tanfolyamok igen széles választéka.

Vegyes érzelmeket váltanak ki a  munkaerő piaci eredmények.  A megkérdezett menedzserek nagyra tartják a szociális partnerség intézményét, és azt is, hogy az elbocsátások  viszonylag csekély költséggel járnak. A munkát sújtó magas adóköltség viszont egyértelműen nemigen vonzza a menedzsereket új állások teremtésére. Van azonban egy pont, amely kétessé teszi a negatívabb következtetést. Arra a kérdésre, hogy a béreket központilag állapítják-e meg, a tanulmány  egyértelmű igennel válaszol,  mégpedig azért, mert Ausztriában a kollektív szerződések rendszere e tekintetben döntő. Márpedig e rendszer tökéletes működését, és pozitív hatását  nem lehetne figyelmen kívül hagyni - véli az osztrák szakértő.

Az igen magas adóterhek kétségkívül rontják a megítélést, mert előnytelenül befolyásolják az árupiacot.  Ezzel szemben az erős verseny, a fogyasztók előtérbe helyezése, a legfontosabb - (többnyire az EU-n belüli) - kereskedelmi partnerek viszonylatában kifejezetten alacsony vámok mind kedveznek Ausztriában a piaci folyamatoknak.

Egyébként India lépett a legtöbbet el az 55. helyről a 39.-re. (Magyarország a 69.)

Egy másik felmérés ugyancsak örvendetes eredményt hozott: Ausztria  pénzpiaci központ jellege erősödött, s a vizsgált 87 ország között  a 37. helyen áll - szemben a korábbi negvenedikkel.



jooble
Bogipark
Ilona stüberl