Szomorú hír a schönbrunni állatkertből

Panda-apuka elhunyt

 
2016. Dec. 9. 22:16

Szomorú hír a schönbrunni állatkertből

Panda-apuka elhunyt

2016. december 9., Péntek 22:16

Épp csak túlélte  augusztusban született ikerkölykei névadó ünnepségét: elhunyt Long Hui, a schönbrunni állatkert panda mackója.  A 2000 szeptemberében Kínában született, és 2003 tavaszán a schönbrunni állatkertbe átköltöztetett pandát hetek óta kezelték. Az orvosok a kínai szakemberekkel is konzultáltak, majd számos vizsgálat után a gyomrában egyre növekvő tumor műtéti eltávolítása mellett döntöttek, ám az állat szíve az altatás közben leállt.

 

Az ikrek jól vannak

Long Hui öt kis panda apja volt. A kicsinyeket, ahogyan ez pandáéknál szokás, párja, a vele egyidős Jang Jang gondozta. Különlegességnek számít, hogy a megtermékenyítés természetes úton történt. Az első három bébi már Kínában él, az augusztusban született ikrek még a bécsi állatkertben vannak. November végén  a közönség szavazatai alapján kapták nevüket:  12 ezer ötlet futott be a névadás honlapjára. Végül  a fiú a Fu Ban, a lány pedig a Fu Feng nevet kapta.

A rajongóknak egyelőre ennyivel be kell érniük, az immár három hónapos panda kölykök még nem látogathatók. Hogy mikor mutatkoznak be, azt Jang Jang dönti el - vagy esetleg ők maguk. A kölyköket viszont már sikerült lemérni  (no és lefényképezni), amikor az anya rövid időre magára hagyta őket a "fészekben". Súlyuk - 4,26 kg illetve 3,97 kg - jelzi, hogy szépen fejlődnek.

Long Hui halála súlyos csapás: Schönbrunn az egyetlen európai állatkert, ahol a Kínában honos fajta természetes úton szaporodik.   

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl